Ubój i obróbka poubojowa zwierząt rzeźnych.docx

(145 KB) Pobierz

Ubój i obróbka poubojowa zwierząt rzeźnych

 

 

 

Mięso to mięśnie szkieletowe wraz z przynależną tkanką tłuszczową, łączną i kostną, pochodzące z tusz, półtłusz i ćwierćtusz zwierząt rzeźnych

W trakcie przemian poubojowych mięśnie tracą swoją podstawową funkcję-zdolność do kurczu, stając się mięsem. Zmiany te zachodzą podczas rozwoju stężenia pośmiertnego- rigor mortis

 

Żywiec rzeźny:

          Bydło dorosłe

          Trzoda chlewna

          Cielęta

          Owce i kozy

          Konie

 

Czynniki wpływające na wzrost i rozwój ciała zwierząt:

1)      Genetyczne, gatunek, rasa, odmiana, płeć

2)      Środowiskowe, temperatura, wilgotność, warunki chowu

3)      Żywieniowe, ilość, jakość i rodzaj paszy

4)      Zdrowotne, choroby zakaźne i pasożytnicze

 

Należy uwzględnić takie kryteria jak:

          stan zdrowotny,

          wiek,

          masa ciała,

          płeć,

          umięśnienie,

          otłuszczenie.

 

Podział trzody chlewnej wg wieku i masy ciała:

          prosięta – osobniki młode obu płci do 56 dni, o masie ciała do 25 kg

          warchlaki – osobniki obu płci, w wieku od 56 dnia życia do uzyskania 35-45 kg masy ciała

          świnie rzeźne – osobniki obu płci o masie powyżej 80 kg

 

Podział trzody chlewnej wg płci:

          loszka (maciorka) – młoda samica przed zapłodnieniem,

          locha pierwiastka (maciora) – samica, która miała tylko jeden miot prosiąt

          locha wieloródka (maciora) – samica, która miała co najmniiej dwa mioty prosąt,

          wieprzek – młody samiec, kastrowany, przeznaczony do tuczu,

          knur – samiec używany do rozpłodu,

          późny kastrat – osobnik męski używany do rozpłodu, wykastrowany po osiągnięciu dojrzałości płciowe,

          wnęter – samiec, z jednym lub oboma jądrami w jamie brzusznej


Transport:

          Podczas transportu powinny być zachowane wymagania co do norm przewozu zwierząt.

          Środki transportu powinny być specjalnie przeznaczone do tego celu, każdorazowo myte i dezynfekowane.

          Ściany wewnętrzne nie mogą posiadać wystających gwoździ, drzazg, w podłogach nie może być, dziur itp.

          Zwierzęta przed załadunkiem powinny być poddane kontroli weterynaryjnej.

          Zwierzęta przewożone środkami transportu muszą mieć zapewnioną odpowiednią powierzchnię przypadającą na jedną sztukę.

          Bydło dorosłe i konie wynosi 1,6 m2

          Tuczniki, cielęta i owce  0,4 m2

          Jagnięta  0,25 m2 na sztukę.

          Przyjęte normy muszą być zwiększone w porze letniej, przy dużych odległościach przewozu

 

Magazyn żywca:

          Zwierzęta po wyładunku przebywają w magazynie żywca. Są to kryte klatki oddzielne dla każdego gatunku.

          W magazynie żywca zwierzęta czekając na ubój odpoczywają po zmęczeniu transportem co pozwala im wrócić do równowagi fizjologicznej – tzw. odpoczynek przed ubojowy.

          Na minimum 12 godzin przed ubojem powinny zostać poddane głodówce co zapobiega nadmiernemu namnażaniu się bakterii w przewodzie pokarmowym, oraz poprawia wydajność rzeźną.

          Ostatnie pojenie powinno się odbywać na 5 godzin przed ubojem.

 

Badanie przedubojowe:

Przeprowadza urzędowy lekarz weterynarii lub zatwierdzony lekarz weterynarii. Badanie to obejmuje:

          kontrolę identyfikacji zwierząt (świadectwo zdrowia dla zwierząt rzeźnych przewożonych z gospodarstwa do ubojni);

          badanie przeglądowe w celu wykrycia jakichkolwiek oznak stanu, który mógłby mieć niekorzystny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt.

 

Ubój:

          Ubój: zabieg technologiczny wykonywany w sposób humanitarny, pozbawiający życia zwierząt rzeźnych, w celu pozyskania jadalnych i niejadalnych surowców zwierzęcych.

          Ubojnia: Zakład dokonujący uboju  i wytrzewiania zwierząt, których mięso jest przeznaczone do spożycia przez ludzi.

          Zwierzęta do uboju doprowadza się korytarzami przepędowymi, które w końcowym odcinku powinny być wyposażone w taśmociągi,

          Zwierzęta powinny być odpowiednio pogrupowane i przygotowane (grupy wiekowe; toaleta przedubojowa - obcinanie grzyw i ogonów koniom, prysznicowanie świń w poczekalni). Bezpośrednio przed ubojem zwierzęta czekają w poczekalni skąd pojedynczo wprowadzane są do klatki do oszałamiania z uchylnymi ścianami podłóg

 

Sposoby uboju:

Rodzaje uboju zwierząt rzeźnych:

          nielegalny (potajemny) – zwierzęta i mięso nie są poddawane badaniu weterynaryjnemu;

          pozorowany – np. upozorowane kłucie (wykrwawienie) zwierząt martwych;

          z konieczności – tzw. Zwierzęta wypadkowe (np. złamanie nogi) i wyselekcjonowane z hodowli;

          sanitarny – ubój zwierząt chorych w rzeźni sanitarnej;

          rytualny – ubój zwierząt w obrzędzie religijnym;

          gospodarczy – tzn. domowy, na potrzeby własne rolnika;

          częściowo zmechanizowany zwierzę po oszołomieniu zawiesza się na torze kolejki podwieszonej, a czynności ubojowe wykonywane są na poszczególnych stanowiskach, z tym że tusza do każdego kolejnego stanowiska jest przepychana przez pracownika;

          zmechanizowany – na linii w ruchu ciągłym, wyposażonej w mechaniczny konwojer do międzystanowiskowego transportu do poszczególnych operacji.

 

Etapy uboju:

          Przygotowanie zwierząt do uboju

          Czynności ubojowe

          Czynności przy powłokach zewnętrznych

          Opróżnianie poszczególnych jam ciała zwierzęcia z wnętrzności (wytrzewianie)

          Wstępny podział tusz

          Badanie weterynaryjne

          Klasyfikacja tusz

          Zbiórka wstępna i konserwacja ubocznych jadalnych i niejadalnych artykułów uboju

          Zbiórka oraz zabezpieczenie odpadów

 

Oszałamianie- czasowe pozbawienie przytomności zwierzęcia w celu zmniejszenia stresu ubojowego i dokonania kłucia i wykrwawienie. Zwierze oszałamia się przez przerwanie czynności kory mózgowej oraz wzgórza wzrokowego mózgu, jako ośrodki czucia w tym m.in. Bólu

 

Metody oszałamiania:

          oszałamianie mechaniczne

          oszałamianie elektryczne

          oszałamianie farmakologiczne

 

Metody oszałamiania mechanicznego:

          Oszałamianie udarowe - derzanie w kość czołową, młotem, pałką, toporem lub innym przystosowanym do tego celu narzędziem

          Oszałamianie trzpieniowe

ü            postrzałowe za pomocą aparatów iglicowych np. aparat Radical

ü             beziglicowe (pneumatyczne) za pomocą sprężonego powietrza

 

Metody oszałamiania elektrycznego:

Metody  elektryczne polegają na oszałamianiu zwierząt prądem elektrycznym o odpowiednich parametrach.

Ø      Ręczne kleszcze lub widełki elektryczne- 2 elektrody ( „head only”) – system ten powoduje silne skurcze drgawkowe

Ø      Elektryczne oszałamianie trójelektrodowe- 3 elektrody ( 2 przyłożone do głowy trzecia do klatki piersiowej –„head to chest”)- Trzecia elektroda wywołuje dodatkowy efekt tj. migotanie komór serca. Brak skurczy drgawkowych.

Ø      Elektryczne oszałamianie automatyczne za pomocą taśmowych restrainerów z systemem trójelektrodowym

Metody oszałamiania farmakologicznego:

          Zwierzę wprowadza się do komory w której jest duże stężenie CO2 – do ok. 85%. U zwierząt wdychających ten gaz następuje przerwanie czynności ośrodków czucia: kory mózgowej i wzgórza wzrokowego mózgu.

          gazowe, stężenieCO2 i czas:

      komory o pracy okresowej 35%/15s-70%/30s-35%/15s,

      tunele o pracy ciągłej 85%/1min.


 

Wykrwawianie-kłucie:

Podczas wykrwawiania wypływa ok. 50% - 60%  ogólnej objętości krwi. Czas wykrwawiania wynosi ok. 4 minuty

Wykrwawianie w układzie otwartym- otwarcie tętnic szyjnych i żył jarzmowych ( 3-10 cm przed mostkiem, szerokość rany 3-4 cm nie więcej!!!)

Wykrwawianie w układzie zamkniętym- wprowadzenie noża rurkowego do prawej komory serca i odciągnięcie krwi (pozyskanie krwi spożywczej)

 

Czynności przy powłokach skórnych

ŚWINIE

          Umycie tuszy z krwi i innych zabrudzeń, Temp. wody 42stopnie/40-60s

          Oparzanie powierzchni tuszy w oparzalniku, Temp. wody 63-65 stopni przez 3-4min. Wymiana wody co 4h

          Mechaniczne odszczecinianie w szczeciniarce

          ręczne doczyszczanie nóg, pachwin, głowy,

          Opalanie tusz: Czas ok. 15s.  temp.800- 900C Cel: Usunięcie ewentualnych pozostałości szczeciny, zwęglenie pozostałości naskórka, zniszczenie wszelkich bakterii znajdujących się na tuszy świńskiej.

          Obróbka głowy- wycięcie gałek ocznych i ucha środkowego

          Podwiązanie odbytu

          Ręczne doczyszczenie

          Mycie w myjce mechanicznej.

 

BYDŁO I KNIE
Odcięcie dolnych odcinków kończyn i głowy

          Przecięcie skóry wzdłuż „linii białej” (od odbytu do wyrostka mieczykowatego mostka)

          Ręczne podskórowanie okolic podbrzusza i kończyn

          Skórowanie mechaniczne.

STREFA CZYSTA - Wytrzewianie (patroszenie)

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin