1. Badanie różnymi zmysłami cech warzyw.
Nauczycielka spośród uczniów wybiera trzech przedstawicieli grup. W tajemnicy wręcza im plakietki z kolorami : czerwonym, zielonym i niebieskim. Uczniowie ci będą w różnych grupach ze względu na to, że mają trudności w nauce.
Podział na grupy pozostałych uczniów odbywa się przez losowanie takich samych kolorów pasków. Każda z grup losuje rodzaj zmysłu, który będzie badać. Wybrane zmysły to: smak, dotyk i węch.
Każda z grup dzieli się na dwa zespoły. Zespół pierwszy będzie miał oczy zakryte i za pomocą zmysłu smaku, dotyku lub węchu będzie odgadywał rodzaje owoców, warzyw. Zespół drugi grupy notował będzie wyniki oraz odpowiadał za prawidłowy przebieg badania.
BADANIE WARZYW ZA POMOCĄ ZMYSŁU WĘCHU
IMIĘ BADAJĄCEGO
POR
PIETRUSZKA
SELER
BURAK
PROTOKOŁOWAŁ.............................................................................................................
BADANIE WARZYW ZA POMOCĄ ZMYSŁU SMAKU
SAŁATA
OGÓREK
POMIDOR
MARCHEW
BADANIE WARZYW ZA POMOCĄ ZMYSŁU DOTYKU
KALAFIOR
ZIEMNIAK
PAPRYKA
FASOLA
PROTOKOŁOWAŁ............................................................................................................
Analiza wyników badań.
Uczniowie po zakończonym badaniu przyklejają kartki z wynikami badań na odpowiednio dobranych kolorach kartek zawieszonych na tablicy.
Zmysł smaku – kolor czerwony.
Zmysł węchu – kolor zielony.
Zmysł dotyku – kolor niebieski.
Każda z grup miała dwa rodzaje badań. Na każdej z kolorowych kartek są po dwa wyniki badań.
Analiza wyników badań. Przykładowe pytania – problemy do dyskusji.
Ø Które z warzyw były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu smaku? Które najłatwiejsze?
Ø Które z warzyw były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu węchu? ? Które najłatwiejsze?
Ø Które z warzyw były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu dotyku? ? Które najłatwiejsze?
Ø ...
stonka47