BADANIE RÓŻNYMI ZMYSŁAMI.doc

(58 KB) Pobierz

1.   Badanie różnymi zmysłami cech warzyw.

Nauczycielka spośród uczniów wybiera trzech przedstawicieli grup. W tajemnicy wręcza im plakietki z kolorami : czerwonym, zielonym i niebieskim. Uczniowie ci będą w różnych grupach ze względu na to, że mają trudności w nauce.

Podział na grupy pozostałych uczniów odbywa się przez losowanie takich samych kolorów pasków. Każda z grup losuje rodzaj zmysłu, który będzie badać. Wybrane zmysły to: smak, dotyk i węch.

Każda z grup dzieli się na dwa zespoły. Zespół pierwszy będzie miał oczy zakryte i za pomocą zmysłu smaku, dotyku lub węchu będzie odgadywał rodzaje owoców, warzyw. Zespół drugi grupy notował będzie wyniki oraz odpowiadał  za  prawidłowy przebieg badania.

 

 

 

 

 

BADANIE WARZYW ZA POMOCĄ ZMYSŁU WĘCHU

 

IMIĘ BADAJĄCEGO

 

POR

 

PIETRUSZKA

 

SELER

 

BURAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROTOKOŁOWAŁ.............................................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BADANIE WARZYW ZA POMOCĄ ZMYSŁU SMAKU

 

IMIĘ BADAJĄCEGO

 

SAŁATA

 

OGÓREK

 

POMIDOR

 

MARCHEW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROTOKOŁOWAŁ.............................................................................................................

 

 

 

 

 

BADANIE WARZYW ZA POMOCĄ ZMYSŁU DOTYKU

 

IMIĘ BADAJĄCEGO

 

KALAFIOR

 

ZIEMNIAK

 

PAPRYKA

 

FASOLA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROTOKOŁOWAŁ............................................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Analiza wyników badań.

Uczniowie po zakończonym badaniu przyklejają kartki z wynikami badań na odpowiednio dobranych kolorach kartek zawieszonych na tablicy.

Zmysł smaku – kolor czerwony.

Zmysł węchu – kolor zielony.

Zmysł dotyku – kolor niebieski.

Każda z grup miała dwa rodzaje badań. Na każdej z kolorowych kartek są po dwa wyniki badań.

Analiza wyników badań. Przykładowe pytania – problemy do dyskusji.

Ø      Które z warzyw były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu smaku? Które najłatwiejsze?

Ø      Które z  warzyw były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu węchu? ? Które najłatwiejsze?

Ø      Które z  warzyw były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu dotyku? ? Które najłatwiejsze?

Ø      ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin