owieczki.doc

(35 KB) Pobierz
1

1. Podaj czynniki wpływające na jakość i ilość produkowanego żywca jagnięcego.

* rasa owiec (najlepszy merynos polski, owce nizinne i długowełniste),

* płeć (tempo wzrostu maciorek wolniejsze niż tryczków, szybciej się otłuszczają)

* wiek (młoda jagnięcia OK., starsze – otłuszczenie)

* żywienie

* poziom rozrodu stada matek – wskaźniki – ile od danej matki – ekonomika

2. Wymień metody krzyżowania towarowego w produkcji jagniąt rzeźnych.

* krzyżowanie końcowe - jednostopniowe (2 razy)

                                              - dwustopniowe (3 razy)

* krzyżowanie ciągłe – rotacyjne (3 lub więcej razy)

                                          - przemienne (2 razy przemiennie)

3. Jakimi cechami powinien charakteryzować się komponent mateczny w krzyżowaniu jednostopniowym?

* wysoka plenność

* dobra mleczność

* instynkt macierzyński – opiekuńczość – małe wzrosty w odchowie

* asezonalność cykli rujowych

* rasy krajowe

4. U jagniąt do 22 kg stosuje się żywienie do woli, a wymaganą masę ciała uzyskuje się w wieku 50 – 70 dni

 

5. W gospodarstwie utrzymującym polską owcę długowełnistą i dysponującym dużą ilością pasz gospodarskich najlepiej prowadzić tucz do masy ciała 35(samice) – 40(samce) kg.

6. Co wchodzi w skład przyżyciowej oceny umięśnienia i otłuszczenia jagniąt?

* przyrosty dobowe masy ciała

* stopień wykorzystania paszy

* eksterier – cechy budowy, stopień umięśnienia i otłuszczenia

* chwyty rzeźnicze, system EUROP

* rezonans magnetyczny, tomografia komp., USG

7. Jakie są kryteria oceny jagniąt wysyłanych na eksport?

* wiek

* płeć

* masa ciała

8. W jakich standardach wagowych i jakich klasach jakościowych sprzedaje się jagnięta mleczne i młode owce rzeźne?

* do 22 kg (najlżejsza kategoria wagowa), nie wyróżnia się klas jakościowych

* w pozostałych kategoriach ocenia się na podstawie budowy poszczególnych partii ciała (tułów, grzbiet, zad), i tu wyróżnia się:

* dla jagniąt rzeźnych i młodych owiec rzeźnych 2 klasy: E – ekstra, A – pełnomięsna

* dla młodych opasów: B – mięsna

Standardy wagowe to: 13 -16kg, 17 – 22kg, 23 – 30kg, 31 – 35kg, 36 –

Wg systemu EUROP skala jest 9 stopniowa na podstawie otłuszczenia:1 – prawie nie otłuszczona, 9 – bardzo

9. Jaka powinna być wydajność rzeźna dla dobrze wytuczonych młodych jagniąt?

45 – 52%

10. Jakie pomiary tuszy charakteryzują jej umięśnienie a jakie otłuszczenie?

Otłuszczenie – pomiar grubości tłuszczu okrywowego na wysokości ostatniego żebra

                        - wyliczenie % udziału nerki oraz z tłuszczem okołonerkowym

Umięśnienie – ocena organoleptyczna: udźce zaokrąglone i krótkie, grzbiet i lędźwie szerokie

                        - głębokość udźca (długość i obwód) indeks wypełnienia udźca

                     - określenie wielkości „oka” polędwicy

11. Wymień wyręby tuszy owczej i podkreśl najcenniejsze.

* udziec, comber, antrykot

* łopatka, karkówka, łata za mostkiem i żebrami

* golenie i szyja

12. Na czym polega dysekcja częściowa?

Przeprowadzona jest na udźcu, określa się skład tkankowy półtuszy

 

 

13. Którą metodę oceny tuszy owczej wykorzystuje EUROP?

Na podstawie oceny organoleptycznej przez specjalistów

14. Co jest decydującym czynnikiem oceny EUROP?

Barwa mięsa, dzieli się je na kategorie wagowe i poziom otłuszczenia

15. W skali EUROP w tuszach powyżej 13kg umięśnienie ocenia się na podstawie budowy tuszy.

16. W skali EUROP w tuszach powyżej 13kg otłuszczenie ocenia się na podstawie:

* grubości tłuszczu okrywowego zewnątrz tuszy

* ilości tłuszczu okołonerkowego i międzyżebrowego wewnątrz tuszy

17. Podaj znane Ci metody poprawy wskaźników rozrodu owiec celem zwiększenia ilości produkowanego żywca jagnięcego.

* przyspieszenie 1 terminu krycia – normalnie gdy mają 1,5 roku a przyspieszenie do 6 – 9 miesięcy

* zwiększenie liczby rodzonych jagniąt w miocie:

- przez odpowiednie krzyżowanie na drodze selekcji z rasami wysokoplennymi

- przez żywienie – dawkowanie

- przez biooperacje – zabiegi na zarodkach

* skrócenie okresów wykotowych, używa się ras asezonalnych

18. Grupy owiec występujące zawsze w stadzie to:

* matki

* tryki

19. Jakie wskaźniki pozwalają określić ilości jagniąt w stadzie podaj ich wartości.

* wskaźnik płodności stada najlepiej 90 – 99%

* wskaźniki plenności 100 – 200 – 300%

* wskaźniki odchowu 99%

20. W stadzie zarodowym 79% jarlaków maciorek otrzymuje licencję z czego 29% przeznaczona jest na remont etatu matek.

 

24.Mleko owcze w porównaniu z krowim charakteryzuje się:

* lepsza jakość owczego

- jednorodniejsze pod względem kulek tłuszczu, stąd łatwiejsza przyswajalność

- wolniejsze tempo podsiadania śmietanki

- jest bardziej bakteriostatyczne

znacznie więcej suchej masy

* zawartość laktozy na podobnym poziomie

25. Ilość karmionych jagniąt wpływa na wydajność mleka matek następująco:

W miarę rosnącej liczby jagniąt w miocie wzrasta wydajność mleka do ok. 8 tygodnia laktacji, potem się wyrównuje

26. Wymień metody kontroli użytkowości mlecznej u owiec.

* jeżeli owce są dojone to kontrola bezpośrednia

* jeśli nie to pośrednia przez 1 miesiąc, ocena przyrostów, zużycie mleka na 1kg przyrostu

* w czasie całej laktacji metodą Sagi i Morgo – określa się wydajność na podstawie 6 – cio godzinnej sekrecji mleka

27. Mleko (rezgdnalne) to stale zalegające w wymieniu dostępne tylko dla jagniąt. Jego ilość zależy od:

* rasy

* okresu laktacji

* liczby karmionych jagniąt

 

1. Parametry mięsności / otłuszczenia.

2. Ocena przyżyciowa / poubojowa

3. Jak wpływa zielonka / kukurydza / jęczmień na mięso?

4. Ocena tuszy poniżej / powyżej 13 kg

5. Rasy owiec futerkowych

6. Co to są jarlaki / jagnięta?

7. Przykład krzyżowania rotacyjnego dwustopniowego / jednostopniowego

8. Ile mięsa od jagniąt uzyskamy w stadzie hodowlanym / zarodowym przy mięsności - x, plenności - y, itd...

9. Ile uzyskamy materiału hodowalnego w stadzie zarodowym?

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin