Przepisy.doc

(126 KB) Pobierz

Przystawka: Pora na cebulę

Przystawka: Pora na cebulę

Przystawka: Pora na cebulę
przygotowanie ciasta i wyrastanie: 2 godziny, pieczenie: 15 minut

Składniki:

Ciasto

·         50 g drożdży

·         1 łyżka cukru

·         1 szklanka mleka

·         1 jajo

·         500 g mąki

·         1 łyżeczka soli

·         50 g tłuszczu

Farsz:

·         500 g cebuli

·         500 g pora

·         3 łyżki oleju

·         150 g wędzonej szynki

·         1 opakowanie mozzarelli (3 kulki)

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy pół szklanki mleka, do której wrzucamy rozdrobnione drożdże. Następnie dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy tłuszcz, dodajemy resztę mleka, mąkę, zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w piórka, pora w półksiężyce. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki o grubości pół centymetra. Na każdym układamy pokrojoną szynkę, usmażoną cebulę z porem i kawałek mozzarelli. Pieczemy 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deser: Truskawkowe niebo

Deser: Truskawkowe niebo

Deser: Truskawkowe niebo
czas przygotowania: 1,5 godziny

Ciasto biszkoptowe - składniki:

 

4 jajka

4 łyżki gorącej wody

125 dag cukru

125 dag mąki

szczypta soli

szczypta proszku do pieczenia

 

Krem - składniki:

 

50 dag truskawek lub malin

1 szklanka śmietany 30%

1 galaretka truskawkowa lub malinowa

3 łyżki cukru

cukier puder

 

Sposób przygotowania ciasta:

Żółtka jaj ubijamy z wodą, cukrem i solą do uzyskania pulchnej masy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec raz jeszcze wszystko mieszamy, starając się nie rozbić piany. Otrzymane ciasto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Sposób przygotowania kremu:

Owoce miksujemy z cukrem. Galaretkę sporządzamy według przepisu producenta, używając jedynie połowy zalecanej na etykiecie wody. Galaretkę ostudzamy i mieszamy z przygotowanym wcześniej musem owocowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy cztery łyżki do dekoracji, a resztę dodajemy do owocowej masy.

Upieczone ciasto biszkoptowe wyjmujemy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijamy gorące jeszcze ciasto w rulon. Kiedy ciasto ostygnie, rozwijamy je, nakładamy na wierzch owocowy krem i ponownie je zwijamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy odłożoną na bok bitą śmietaną. Możemy je również przybrać owocami i listkiem mięty.

Deser: Carpaccio z ananasa

Składniki

Deser: Carpaccio z  ananasa

Deser: Carpaccio z ananasa z migdałowym krokantem

Składniki:

·         świeży ananas

·         olej słonecznikowy

·         50 g cukru

·         sok z cytryny

·         pół łyżeczki cynamonu

·         pół opakowania płatków migdałowych

·         2 łyżki cukru brązowego

Składniki polewy:

·         200 ml kremówki

·         starta skórka pomarańczowa

·         1 łyżka cukru pudru

·         kilka kropli rumu

Sposób wykonania

Sposób przygotowania:

Rozsmarowujemy  cienką warstwę oleju na papierze do pieczenia. Do garnka wlewamy  sok z cytryny i wodę, dodajemy cukier i całość karmelizujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i odrobinę cynamonu. Masę wylewamy na papier i studzimy. Ananasa obieramy i kroimy  na cienkie plasterki, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Następnie wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na bok. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, rum i całość delikatnie mieszamy. Na talerzu rozkładamy ananasa, na środku kładziemy bitą śmietanę i całość posypujemy krokantem (posypka z  kruszonych migdałów, masła i cukru). Podajemy w temperaturze pokojowej.

 

 

 

 

 

Przystawka: Sołtysowy zawijaniec

Składniki

Przystawka: Sołtysowy zawijaniec

Przystawka: Sołtysowy zawijaniec

Składniki:

·         plastry szynki

·         ser kozi

·         camembert z ziołami

·         ser pleśniowy

·         oliwki nadziewane papryką

·         chrupkie pieczywo żytnie

·         bazylia

·         ciemne winogrona

Sposób wykonania

Sposób przygotowania:

Sery kroimy w jednakowe prostokąty, następnie owijamy szynką i smażymy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serów. Następnie wykładamy na przygotowany chleb. Dekorujemy bazylią i ciemnymi winogronami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przystawka: Francuskie kąski

Składniki

Przystawka: Francuskie kąski

Przystawka: Francuskie kąski

Składniki:

·         ciasto francuskie

·         kilka plastrów szynki

·         100 g żółtego sera

·         szczypiorek

·         jajko

·         ok. 50 ml śmietany 12% lub 18%

·         sól i pieprz

Sposób wykonania

Sposób przygotowania:

Ciasto lekko wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką) lub kwadraty (nożem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nią wycięte kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Jajko delikatnie ubijamy ze śmietaną, dodajemy do tego pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Taką mieszankę nalewamy na szynkę z serem. Tak przygotowane kąski wkładamy do piekarnika na ok.180°C na 15 – 20 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paszteciki ze szpinakiem

Z ciasta francuskiego

 

Paszteciki ze szpinakiem

 

Składniki na 12 sztuk pasztecików ze szpinakiem:

·         1 opakowanie ciasta francuskiego,

·         ok. 250 gramów szpinaku mrożonego (pół opakowania),

·         duża cebula,

·         3-4 ząbki czosnku,

·         sól, pieprz.

Drobno siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumienią, dodajemy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość podsmażamy tak długo aż woda ze szpinaku odparuje.

Ciasto francuskie dzielimy na 12, w miarę możliwości, równych prostokątów. Na każdy z nich nakładamy porcję przygotowanego wcześniej szpinaku. Prostokąty z nałożonym nadzieniem składamy na pół, a końce ostrożnie zagniatamy widelcem tak, aby szpinak nie wypłynął.

Paszteciki ze szpinakiem pieczemy do zarumienienia (ok. 15 min) w piekarniku nagrzanym do 220°C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 

Składniki:

·         40 dag kapusty kiszonej

·         30 dag pieczarek

·         2 cebule

·         ziarenka smaku

·         pieprz

·         jajko

·         bułka tarta

Przygotuj naleśniki.


Kapustę pokroić i kilka razy przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna)
Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Odcisnąć dość dobrze wodę.
Pieczarki umyć lub obrać ze skórki, pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć. Po chwili dodać pieczarki. Kiedy uznamy, że są już usmażone dodać kapustę i doprawić przyprawami. Chwilkę podsmażyć.
Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony.
Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Kapusty i pieczarek można dodać więcej lub mniej niż podałam (zależy co kto lubi :))

 

Naleśniki

 

Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):

150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin