przepis na karpatkę i faworki.rtf

(8 KB) Pobierz

KARPATKA

 

Ciasto:

 

·                              1 szklanka wody

·                    1/2 kostki masła

·                    1 szklanka mąki

·                    1 łyżeczka proszku do pieczenia

·                    5 jajek

 

Wykonanie:

 

Szklankę wody zagotować razem z masłem, gdy zacznie się gotować wsypać szklankę mąki mieszać aż zgęstnieje, zestawić z ognia do ostudzenia po ostudzeniu wbić całe 5 jaj i łyżeczkę proszku ucierać aż do jednolitej masy, podzielić na dwie połówki i układać na blachę, blachę natłuścić i do pieca.

 

 

Masa do karpatki:

 

1 szklanka mleka+1szklanka cukru + cukier waniliowy to wszystko zagotować.

1 szklankę mleka do tego dodać 3 łyżki mąki ziemiaczanej,3 łyżki mąki pszennej wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać żeby nie było grudek. Osobno utrzeć 1 margarynę i dodawać stopniowo wystudzony budyń (ugotowany).

 

 

 

Faworki

 

Skład:

 

·                    1 i 1\2 mąki pszennej

·                    4 jajka

·                    1 i 1\2 cukru

·                    1\2 kostki drożdży

·                    3 łyżki śmietany 1\2 proszku do pieczenia

·                    1 cukier waniliowy

 

Wykonanie:

 

Składniki kolejno wymieszać aż powstanie ciasto. Odstawić na bok w ciepłe miejsce i czekać aż ciasto urośnie, nie narażać ciasta na szybką zmianę temperatury, (ponieważ ciasto osiądzie). Jak ciasto już wyrosło należy formować z niego tz. "ślubne wstążki". Następnie smażyć w dużej ilości oleju aż się zarumienia, trzeba je wyłowić i odstawić na bok do ostygnięcia i można jeść.

                                                                                          SMACZNEGO !!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin