Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego.doc

(12 KB) Pobierz

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego
Genetycznie modyfikowany, nafaszerowany szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicznymi, między innymi zakazanymi w UE antybiotykami. Organizacje konsumenckie ostrzegają: czosnek z Chin może mieć działanie rakotwórcze.
Różnice widać gołym okiem. Ten z Chin jest dużo większy i ma śnieżnobiały kolor; przy polskim krewniaku prezentuje się dużo efektowniej. Odmiany uprawiane w Polsce mają zwykle różowy lub fioletowy odcień i są zwykle mniejsze, ale sęk w tym, że od pewnego czasu uprawia się też pełnowartosciowe odmiany pochodzące z Chin, jak licząca ponad 2000 lat i bardzo ceniona przez znawców Jinxiang Da Suan.
Jeśli jednak ząbki mają słabszy aromat, w smaku są słodkawe i o wiele łagodniejsze niż zwykle, łatwo się obierają, są suche, nie kiełkują, a za to pleśnieją, to możemy być pewni - kupiliśmy czosnek z Chin. Takie główki zawierają mniej allicyny (substancji bakteriobójczej), która uwalnia się w czasie rozdrabniania warzywa (to jej obecność decyduje o tym, że o wyjątkowych właściwościach czosnku) i olejków eterycznych.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin