Przepisy z odcinka 10.odt

(24 KB) Pobierz

Dziczyzna i owoce leśne, bita śmietana, zapach piernika i świeży miód. Coś wytrawnego i coś słodkiego. Spróbuj jak smakuje Roztocze!

Przepis .1

Comber z jelenia otulony żurawiną gotowaną z miodem i świeżymi listkami mięty, podany na sosie borowikowym i szpinaku z orzechami.

Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g combra z jelenia

Marynata:
4 łyżki oleju lnianego
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy do dziczyzny Prymat
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Prymat
1 łyżka miodu gryczanego

Sos borowikowy:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
100 g pokrojonego w kostkę boczku
300 g borowików świeżych lub mrożonych
500 ml śmietany 36 %
natka zielonej pietruszki
pieprz czarny mielony Prymat
tymianek Prymat
sól ziołowa Prymat
3 pomidory bez skóry

Żurawina:
100 g mrożonej żurawiny
2 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml nalewki żurawinowej
200 ml wytrawnego czerwonego wina ewentualnie 3 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki masła wiejskiego
imbir Prymat
garstka listków świeżej mięty

Szpinak z patelni:
450 g rozmrożonych liści szpinaku Hortex
1 posiekana w kostkę cebula
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka masła
100 g ćwiartek orzechów włoskich
2 posiekane ząbki czosnku
sól ziołowa Prymat
pieprz kolorowy Prymat

 

Sposób przygotowania:

Marynata:
Do miski wsypujemy przyprawę do dziczyzny, dodajemy musztardę rosyjską, olej lniany, miód gryczany i plasterki obranych ząbków czosnku. Mięso czyścimy z błonek, myjemy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażamy na oleju i przekładamy na brytfankę lub do naczynia żaroodpornego. Obkładamy obsmażonymi plastrami boczku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20-25 minut (musi być lekko różowe w środku). Po upieczeniu wyjmujemy na deskę i odstawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło. Kroimy w plastry grubości około 0,5 cm.

Szpinak:
Rozmrażamy szpinak w liściach. Na patelni rozgrzewamy oliwę zmieszaną z masłem. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy, dodajemy ćwiartki orzechów włoskich i całość smażymy na patelni. Dodajemy rozmrożony szpinak, sól ziołową, pieprz kolorowy świeżo mielony oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Dusimy kilka minut mieszając.

Sos borowikowy:
W rondelku, na oleju podsmażamy boczek, cebulę pokrojoną w kosteczkę, posiekany czosnek i borowiki w drobnych kawałkach. Dodajemy śmietanę, pokrojone w kostkę pomidory bez skóry, doprawiamy do smaku solą ziołową, tymiankiem i pieprzem czarnym mielonym. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, pod koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Duszona żurawina:
Wsypujemy mrożoną żurawinę do garnka, Dodajemy miód gryczany, czerwone wino, przyprawę do grzanego wina i piwa, imbir, ewentualnie dodatkowo nalewkę żurawinową. Można dołożyć też suszoną żurawinę, która doda słodyczy. Dusimy około 20 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekane listki mięty.

Combry z jelenia podajemy na sosie borowikowym i porcji szpinaku, obłożone pieczonymi plastrami boczku i duszoną żurawiną.

 

Przepis 2.

Sarnina duszona w leśnych owocach, podana na placuszkach z kaszy gryczanej i aromatycznych borowikach na maśle.

Składniki dla 5 osób:
1 kg combra sarniego
250 ml oleju rzepakowego lub świątecznego roztoczańskiego ziarna jałowca Prymat
pieprz czarny mielony Prymat
20 g masła
250 g owoców leśnych (jagody, jeżyny, maliny, poziomki)
sól do smaku

Placuszki z kaszy gryczanej:
125 g kaszy gryczanej
250 g borowików świeżych lub mrożonych
majeranek Prymat
pieprz czarny mielony Prymat
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
2-3 jajka
natka pietruszki
olej do smażenia
sól

Sposób przygotowania:

 

Marynata:
Do miski wsypujemy pieprz czarny świeżo mielony, utłuczone ziarna jałowca, 100 g jagód i sól. Dodajemy olej i całość ucieramy na gładką masę. Sarninę czyścimy z błonek, myjemy i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki. Po zamarynowaniu mięso obsmażamy na oleju razem z marynatą. Dodajemy pozostałe owoce leśne i cukier do smaku. Smażymy około 10 minut, żeby mięso było w środku lekko różowe. Zdejmujemy z patelni, zostawiamy na 5 minut, żeby odpoczęło i kroimy na skośne plastry. Gorące owoce pozostałe na patelni zaciągamy łyżką masła i zostawiamy na chwilkę na małym ogniu, żeby sos zgęstniał.

Placuszki z kaszy gryczanej:
Kaszę gotujemy zalewając wodą (tylko do poziomu kaszy). Solimy i gotujemy pod przykryciem, bez mieszania. Studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy, siekamy i smażymy razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Borowiki myjemy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię (kilka zostawiamy w całości do dekoracji). Po usmażeniu wszystkich składników wsypujemy na patelnię kaszę gryczaną, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym oraz majerankiem. Do usmażonej i lekko przestudzonej kaszy dodajemy jajka i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, jeśli masa będzie zbyt sypka dodajemy kolejne jajko. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, a następnie odsączamy na ręcznikach papierowych. Borowiki przecinamy wzdłuż na połówki i smażymy na oleju na złoty kolor z odrobiną soli i pieprzu czarnego świeżo mielonego.

Comber z sarny podajemy na placuszkach gryczanych dekorując smażonymi grzybami, sosem z owoców leśnych, natką zielonej pietruszki i świeżymi malinami.

 

Przepis. 3

Orzechowy piernik na miodzie z czarnym pieprzem, obłożony bitą śmietaną i soczystymi malinami.

Składniki dla 8 osób:

Piernik:
½ kg mąki pszennej
250 g masła
1½ szklanki cukru
½ szklanki miodu pszczelego
3 jajka
przyprawa do piernika Prymat
imbir Prymat
1 laska wanilii Prymat
pieprz czarny mielony Prymat
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Prymat
1 szklanka mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masło do smarowania formy
250 g bakalii: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi suszone, rodzynki.

Sos waniliowy:
450 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
5 żółtek
40 gram cukru ewentualnie 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Bita śmietana:
500 g śmietany kremówki 36%
20 g żelatyny spożywczej Prymat
cukier puder
owoce leśne do dekoracji
listki świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Piernik:
W dużym rondlu gotujemy na małym ogniu mleko z masłem, miodem, cukrem i laską wanilii (wanilię rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wybieramy ziarenka, całość przekładamy do mleka). Dobrze mieszamy i studzimy. Do letniej masy dodajemy stopniowo mąkę (w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące ziemniaczanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się). Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do miski z ciastem, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 - 60 minut, sprawdzając patyczkiem. Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy, a na wierzchu ma podłużne pęknięcie.

Sos waniliowy:
Mleko i śmietankę wlewamy do jednego rondla, dodajemy laskę wanilii (rozcinamy czubkiem noża i wybieramy ziarenka, całość wkładamy do garnka). Na wolnym ogniu doprowadzamy niemal do punktu wrzenia (około 85 stopni). W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Wyjmujemy wanilię i powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem do masy jajecznej, nieustannie mieszając. Przelewamy z powrotem do rondla i wciąż mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Ewentualnie można zagęścić sos odrobiną skrobi kukurydzianej.

Bita śmietana:
Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz namoczoną w mleku lub wodzie żelatynę (podgrzaną i wystudzoną). Po upieczeniu piernik studzimy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, owocami leśnymi i listkami mięty. Podajemy z sosem waniliowym.

 

Przepis. 4

Korzenna baba na miodzie, wypełniona duszonymi pomarańczami i owocami leśnymi, podana na pachnącym sosie waniliowym.

Składniki:
 

300 ml miodu wielokwiatowego
2 łyżki cukru
2 łyżki masła wiejskiego
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mleka do rozpuszczenia sody
1 łyżki sparzonej skórki z pomarańczy
 przyprawa do piernika Prymat
tarta bułka do posypania formy

Krem serowy:
200 g serka Bieluch
3 żółtka
100 g cukru trzcinowego

Sos waniliowy:
200 ml śmietany
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii Prymat
2 żółtka ewentualnie 50 ml rumu

Duszone owoce:
2-3 pomarańcze
150 g żurawiny świeżej lub mrożonej
1-2 łyżki miodu gryczanego
50 ml czerwonego wytrawnego wina ewentualnie 50 ml nalewki żurawinowej
przyprawa do grzanego wina i piwa
100 g malin do dekoracji
listki świeżej mięty lub melisy

Sposób przygotowania:

Ciasto:
W dużym naczyniu rozpuszczamy miód, masło i cukier, doprowadzamy do wrzenia często mieszając, ale nie gotujemy. Odstawiamy do schłodzenia. Do zimnej masy dodajemy przesianą przez sito mąkę, wlewamy rozpuszczoną w mleku sodę, wsypujemy przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy i wyrabiamy ciasto robotem kuchennym przez minimum 10 minut. Schłodzone ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy do babki i pieczemy około 60 minut w temperaturze 160°C.

Krem serowy:
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodajemy serek Bieluch, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Sos waniliowy:
W rondelku gotujemy śmietanę z laską wanilii (wanilię rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wybieramy ziarenka, całość przekładamy do garnka ze śmietaną). Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i powoli dodajemy do śmietany cały czas mieszając. Ewentualnie można dodać do sosu 50 ml rumu. Gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, czekając, aż sos zgęstnieje. Studzimy.

Duszone owoce:
Pomarańcze obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, wycinając sam miąższ, bez błonek. Żurawinę wsypujemy do garnka, dodajemy miód, czerwone wino, przyprawę do grzanego wina i piwa, ewentualnie nalewkę żurawinową. Całość dusimy na małym ogniu, często mieszając. Po uduszeniu żurawiny na chwilkę wrzucamy cząstki pomarańczy, studzimy. Babkę korzenną podajemy na sosie waniliowym z duszonymi owocami oraz kremem serowym. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami melisy lub mięty.

 

 

 


 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin