Sernik babci Janiny.pdf

(543 KB) Pobierz
Przepis na sernik „Babci Janiny”
30 dag maki tortowej
10 dag cukru
1 żółtko
20 dag masła
 
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto siekając składniki, wyrobić ciasto. Tak
przygotowanym ciastem wylepić dno i boki  foremki, nakłuć widelcem, podpiec na złoty kolor i
wyjąć z piekarnika.
 
Składniki na masę serową:  
- 50 dag sera twarogowego półtłustego
- 25 dag ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 5 dag masła
2 / 4
1064454481.004.png
 
Przepis na sernik „Babci Janiny”
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru
- aromat waniliowy/migdałowy (kilka kropel)
- 5 dag rodzynek (sparzonych i osaczonych)
- skorka pomarańczowa smażona
- 1/4 łyżeczki soli
 
Sposób przygotowania masy serowej
Utrzeć masło dodając po jednym żółtku i cukier puder. Potem dodawać porcjami ser, ziemniaki i
ucierać. Następnie trzeba ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej, dodać
aromaty, rodzynki i skórkę pomarańczową. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony
spód i wyrównać wierzch.
Roztrzepać 1 jajko w kubeczku z dodatkiem dwóch łyżek mleka, posmarować tym wierzch
sernika.
3 / 4
1064454481.001.png
 
Przepis na sernik „Babci Janiny”
Piec około 50 min. w temperaturze 175-180 st. C.
Uwaga! Jeżeli wierzch sernika za mocno sie przypieka, to możemy położyć na nim papier do
pieczenia. Po upieczeniu wyłączyć prąd/gaz, uchylić drzwiczki na 10 min., ostrożnie wyjąć
sernik
 
{jcomments on}
4 / 4
1064454481.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin