Sernik babci Janiny.pdf
(
543 KB
)
Pobierz
Przepis na sernik „Babci Janiny”
Od naszej Czytelniczki dostaliśmy ciekawy przepis na sernik „Babci Janiny” na
kruchym cieście. To stara sprawdzona receptura.
Składniki na ciasto:
1 / 4
Przepis na sernik „Babci Janiny”
30 dag maki tortowej
10 dag cukru
1 żółtko
20 dag masła
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto siekając składniki, wyrobić ciasto. Tak
przygotowanym ciastem wylepić dno i boki foremki, nakłuć widelcem, podpiec na złoty kolor i
wyjąć z piekarnika.
Składniki na masę serową:
- 50 dag sera twarogowego półtłustego
- 25 dag ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 5 dag masła
2 / 4
Przepis na sernik „Babci Janiny”
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru
- aromat waniliowy/migdałowy (kilka kropel)
- 5 dag rodzynek (sparzonych i osaczonych)
- skorka pomarańczowa smażona
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania masy serowej
Utrzeć masło dodając po jednym żółtku i cukier puder. Potem dodawać porcjami ser, ziemniaki i
ucierać. Następnie trzeba ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej, dodać
aromaty, rodzynki i skórkę pomarańczową. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony
spód i wyrównać wierzch.
Roztrzepać 1 jajko w kubeczku z dodatkiem dwóch łyżek mleka, posmarować tym wierzch
sernika.
3 / 4
Przepis na sernik „Babci Janiny”
Piec około 50 min. w temperaturze 175-180 st. C.
Uwaga! Jeżeli wierzch sernika za mocno sie przypieka, to możemy położyć na nim papier do
pieczenia. Po upieczeniu wyłączyć prąd/gaz, uchylić drzwiczki na 10 min., ostrożnie wyjąć
sernik
{jcomments on}
4 / 4
Plik z chomika:
Lola20
Inne pliki z tego folderu:
Smaczne domowe obiady - 11. 2013.pdf
(11620 KB)
Pomysły na dania z cebulą i czosnkiem(1).PDF
(9114 KB)
Makaron na szybko.pdf
(11621 KB)
LUBIĘ GOTOWAĆ - Śledzie , karpie i spółka-2008.pdf
(10912 KB)
Kuchnia - Przepisy Kurta Schellera.epub
(32677 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin