ciasto-1-kostka-masla.txt

(1 KB) Pobierz
Ciasto:
- 1 kostka masła (250 g)
- 2 szkl. mški
- 1/2 szkl. kwanej mietany
Mškę posiekać z masłem, dodać mietanę i szybko zagnieć ciasto. Podzielić na połowę i włożyć do lodówki na co najmniej 1 i 1/2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe placki wielkoci blaszek (u mnie 23 x 33 cm), ponakłuwać widelcem i upiec w temp. 200 st.C na złoty kolor (z termoobiegiem zajmuje to ok. 15 minut). Ostudzić.

Ciasto jest dosyć delikatne i kruche, więc dobrze jest upiec je na pergaminie, żeby łatwiej je było przenosić.

Masa budyniowa:
- 3/4 szkl. cukru
- 3 szkl. mleka
- 1 łyżka masła
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 1/2 szkl. mški pszennej
- 1/4 szkl. mški ziemniaczanej
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Resztę mleka (1 szkl.) wymieszać z żółtkami i obydwiema mškami. Wlać na gotujšce się mleko i podgrzewać cišgle mieszajšc, aż zrobi się budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszajšc. Lekko ciepłš masę wyłożyć na wczeniej upieczony placek.

Bita mietana:
- 250 ml mietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok. 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeli kto woli słodsze)
- odrobina aromatu mietankowego lub waniliowego

Wszystko razem ubić na sztywno i rozsmarować na masie budyniowej. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnšć i schłodzić. Podawać posypane cukrem pudrem i pokrojone na kwadratowe porcje.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin