Ciasto: - 1 kostka masła (250 g) - 2 szkl. mški - 1/2 szkl. kwanej mietany Mškę posiekać z masłem, dodać mietanę i szybko zagnieć ciasto. Podzielić na połowę i włożyć do lodówki na co najmniej 1 i 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe placki wielkoci blaszek (u mnie 23 x 33 cm), ponakłuwać widelcem i upiec w temp. 200 st.C na złoty kolor (z termoobiegiem zajmuje to ok. 15 minut). Ostudzić. Ciasto jest dosyć delikatne i kruche, więc dobrze jest upiec je na pergaminie, żeby łatwiej je było przenosić. Masa budyniowa: - 3/4 szkl. cukru - 3 szkl. mleka - 1 łyżka masła - cukier waniliowy - 3 żółtka - 1/2 szkl. mški pszennej - 1/4 szkl. mški ziemniaczanej Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Resztę mleka (1 szkl.) wymieszać z żółtkami i obydwiema mškami. Wlać na gotujšce się mleko i podgrzewać cišgle mieszajšc, aż zrobi się budyń. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszajšc. Lekko ciepłš masę wyłożyć na wczeniej upieczony placek. Bita mietana: - 250 ml mietany kremówki (mocno schłodzonej) - ok. 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeli kto woli słodsze) - odrobina aromatu mietankowego lub waniliowego Wszystko razem ubić na sztywno i rozsmarować na masie budyniowej. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnšć i schłodzić. Podawać posypane cukrem pudrem i pokrojone na kwadratowe porcje.
petardka11