HOMEOSTAZA.docx

(15 KB) Pobierz

HOMEOSTAZA

Komórka(podstawowa jednostka strukturalna i czynnościowa organizmów żywych, zdolna do wykonywania podstawowych czynności życiowych)→ tkanka(zespół ściśle wyspecjalizowanych komórek pełniących daną funkcję)→ narządy(kilka tkanek zlokalizowanych w jednym miejscu)→ układ narządów

Homeostaza- stan równowagi panujący w organizmie= zdrowie

Środowisko wewnętrzne tworzy płyn około komórkowy, który zawiera substancje odżywcze, jony, pierwiastki

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PARAMETRY HOMEOSTAZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IZOHYDREMIA- Stałość uwodnienia(zachowanie stałej objętości H2O w organizmie)

IZOTERMIA-stała temperatura

IZOHYDRIA- stałość pH= stałość stężenia jonów H+

IZOJONIA- stałość stężenia poszczególnych jonów

IZOTONIA= IZOOSMIA- stałość ciśnienia koloidoosmotycznego

RÓWNOWAGA GAZOWA

OPTYMALNE STĘŻENIE USBSTANCJI ODŻYWCZYCH

Parametry homeostatyczne są indywidualne, lecz poniekąd ustalone genetycznie.

Płaszczyzny graniczne:

     Błona komórkowa

     Ściana naczyń włosowatych

     Płaszczyzny kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym

•płuca                            •przewód pokarmowy                            •nerki                            •skóra                            •narządy płciowe

Płaszczyzny dzielimy na 3 kręgi homeostatyczne:

1.       Wewnątrzkomórkowa               2. Około komórkowa                            3.Krew

Poziomy regulacji homeostazy:

a)      Molekularny              b) komórkowy                            c)tkankowy                            d)narządowy                            e)układowy

Mechanizmy homeostazy:

I.                    Sprzężenie :  ■ dodatnie(start)np. krzepnięcie krwi                            ■ ujemne(stop)

II.                  Rytmy biologiczne:

a.       Wrodzone np. liczna uderzeń serca, oddechów, na minutę, cykl miesiączkowy, zmiana masy ciała

b.       Nabyte np. rytm snu i czuwania, rytm pracy, rytm posiłków

Błona komórkowa

Funkcje:

•izolacyjna                            •recepcyjna                            •selekcjonująca

Cechy:

              •hydrofilowość                            •hydrofobowość              •asymetria                            •płynność              •spolaryzowanie

Skład:

    Białka: interkalarne i peryferyjne

    Glikoproteiny

    Woda

    Lipidy: fosfolipidy, glikolipidy, cholesterol

    Glikokaliks- pokrywa zewnętrzna warstwę fosfolipidów (ochrona)

Funkcje białek: - receptory błonowe                                          -enzymy błonowe(katalizatory)

Rola białek: - transportowe: kanały jonowe/ nośniki substancji: w dyfuzji ułatwionej i transporcie czynnym

                            -białka strukturalne

Transport błonowy

1.      Bez udziału błony

2.      Z udziałem błony

a.      Transport bierny:

i. Dyfuzja prosta- zgodnie z gradientem stężeń\

ii. Dyfuzja ułatwiona- przy pomocy białka

b.      Transport aktywny – wymaga udziału energii z ATP

c.      Kanały

i. Stale otwarte

ii. Bramkowany (działa tu acetylocholina)

1.     Bramka mechaniczna

2.     Bramkowanie ligandem bezpośrednim (chemicznie bezpośrednio)

3.     Bramkowanie ligandem pośrednim (samo jego przyłączenie nie odblokuje)

4.     Bramkowanie wartością potencjału błonowego

a.     Kanały sodowe

b.     Kanały potasowe

Zgłoś jeśli naruszono regulamin