Jaskółcze gniazda z kapustą.docx

(58 KB) Pobierz

Jaskółcze gniazda z kapustą

Poniedziałek, 21 marca (16:00)

Wiosenny obiad.

Jaskółcze gniazda z kapustą

Jaskółcze gniazda z kapustą /Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 6 jajek,
- 6 plastrów zrazówki górnej,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki średnio-ostrej musztardy,
- 6 plastrów wędzonego boczku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 cebule,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 800 g ziemniaków,
- pęczek marchewki,
- główka kapusty,
- 50 g masła,
- łyżka maki,
- pęczek pietruszki

Przygotowanie:

Jajka gotować 8 minut. Obrać. Mięso oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na każdym plastrze mięsa układać plaster boczku i jako, rolować, spinać wykałaczkami. Olej rozgrzać na patelni i obsmażać roladki. Dodać jedną pokrojoną w grubą kostkę cebulę i przecier pomidorowy. Dolać 3/4 l wody zagotować i gotować co najmniej godzinę.
Ziemniaki gotować w mundurkach 20 minut, odcedzić obrać i pokroić w grube plastry. Marchewki obrać, ale zostawić kawałki natki. Gotować 12 minut. Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobna kostkę, zeszklić na maśle (20 g), dodać kapustę, przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 5 łyżek wody i dusić jeszcze 5 minut. Roladki wyjąć z sosu, trzymać w cieple. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, zaciągnąć sos, ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę posiekać. 30 g masła roztopić i odgrzać na nim ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, posypać zieloną. Jaskółcze gniazda poprzekrawać, podawać z sosem i warzywami. Osobno podawać podsmażone ziemniaczki.

Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin