Łosoś saute z ogórkiem.pdf
(
57 KB
)
Pobierz
Łosoś sauté z ogórkiem
Składniki
50 dag filetów ze świeżego łososia (bez skóry), 2 drobno
posiekane dymki, pół sporego zielonego ogórka, 4 łyżki
wytrawnego białego wina, pół szklanki gęstej śmietany, 2 łyżki
posiekanego szczypiorku, 2 pomidory, olej do smażenia, łyżka
masła, świeżo zmielony pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Umyte i osuszone filety pokroić w słupki grubości około 1,5 cm. Ogórek przekroić wzdłuż
na połowy, wydrążyć pestki, a miąższ pokroić w dość cienkie słupki. Pomidory sparzyć,
obrać ze skórki, odpestkować i pokroić w grubą kostkę. Na dość głębokiej patelni lub w
płaskim rondlu rozgrzać olej wraz z masłem i przez 2 min obsmażać łososia. Przełożyć
rybę łyżką cedzakową na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucić dymkę i smażyć 2 min,
mieszając. Dodać ogórek i smażyć dalsze 2 min. Następnie wlać wino, chwilę gotować,
wlać śmietanę i wsypać łyżkę szczypiorku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do
powstałego sosu włożyć łososia i, mieszając, zagotować. Wyłożyć potrawę na półmisek,
ozdobić kawałkami pomidora i posypać pozostałym szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub
z ziemniakami z wody i z sałatą lodową w sosie winegret. (100 g - 140 kcal).
Plik z chomika:
waltorrent
Inne pliki z tego folderu:
Zapiekanka z ryby i ziemniaków.pdf
(52 KB)
Zapiekanka z ryb i warzyw.pdf
(58 KB)
Wykwintna przystawka z łososia i awokado.pdf
(49 KB)
Węgorz w cieście.pdf
(58 KB)
Tymbaliki z białej ryby.pdf
(31 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin