Przepis na gofry.txt

(0 KB) Pobierz
przepis na gofry

Składniki
20 dag mški ziemniaczanej, 20 dag mški pszennej, 25 dag cukru, mała torebka cukru wanilinowego, 200 g stopionej margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 5 jajek, olej sojowy.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jednš i drugš mškę wymieszanš z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodajšc trochę wody tak, aby ciasto było wyranie gęstrze od nalenikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (iloć trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierajšc je o co (nie na leżšcy). Podawać z bitš mietanš, dżemem lub cukrem - pudrem. Smacznego 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin