Seminarium 3. Termoregulacja. Hormony trzustki.rtf

(10 KB) Pobierz

Seminarium 3. Trzustka. Termoregulacja.

 

1.              Jaka jest prawidłowa temp. Ciała człowieka ?

              ok. 37 st. C, wartość ta ulega  niewielkim oscylacjom w zależność od pory dnia (najwyższa wieczorem, najniższa rano), wysiłku fizycznego, fazy cyklu menstruacyjnego itd.

2.              Dzięki jakim mechanizmom ogólnie mamy stałą temp. Ciała ?

              Wymiany ciepła między organizmem a środowiskiem.

3.              W jaki sposób organizm produkuje ciepło ?

              - spożywanie pokarmów i procesy trawienia

              - podstawowa przemiana materii

              - praca mięśniowa- wysiłek fizyczny

              - drżenie mięśniowe – wzrost napięcia mięśniowego, kurczenie się włókien mięśniowych i produkcja ATP oraz ciepła

4.              Jaka jest różnica między hormonami tarczycy i h. Rdzenia nadnerczy ?

              Hormony rdzenia nadnerczy działają szybciej niż hormony tarczycy, ale mają krótsze działanie. Jak wyjdziemy na zimno, to adrenalina uwalnia się natychmiast, ale ma krótkotrwałe działanie.

5.              W jaki sposób działają ww. hormony ?

              Powodują pojawienie się zwiększonej liczby receptorów dla glukozy w błonie komórkowej komórek docelowych i przyspieszają metabolizm w cyklu Krebsa.

6.              Które narządy mają wyższą temperaturę niż reszta ?

              Wątroba, serce pewnie też

7.              W których narządach przekroczenie temp. Jest niebezpieczne ?

              - w mózgu i jądrach

8.              Jak tracimy ciepło ?

              - konwekcja – przenoszenie ciepła w wyniku ruchu cieczy lub gazu ze środowiska cieplejszego do zimniejszego

              - promieniowanie – krótkofalowe – tylko pozyskiwanie, długofalowe – pobieranie i utrata ciepła

              - parowanie – przez pot

              - przewodzenie – między dwiema powierzchniami różniącymi się temperaturą, będącymi w bezpośrednim kontakcie

9.              Który proces jest najbardziej efektywny u człowieka ?

              - przez promieniowanie- bardzo dużo w czasie snu

              -  w ciepłym klimacie przez pot

10.              Z jakich elementów składa się układ termoregulacji ?

              - ośrodek termoregulacji

              - termoreceptory i termodetektory

              - efektory

11.              Gdzie znajduje się ośrodek termoregulacji ?

              - w podwzgórzu

              - w rdzeniu kręgowym – w pobliżu kanału rdzenia kręgowego lub w obrębie jego ścian

12.              Z jakich części składa się oś. Term. W podwzgórzu ?

              cz. przednia – ośrodek eliminacji ciepła,

              cz. tylna- ośrodek zatrzymywania ciepła

13.              Gdzie znajdują się termodetektory ?

              - w podwzgórzu, rdzeniu kręgowym, naczyniach krwionośnych, ukł. Pokarmowym

14.              Gdzie są termoreceptory ?

              - na powierzchni skóry

              - są to receptory ciepła i zimna

              - receptorów zimna jest więcej

15.              Co się dzieje w momencie kiedy człowiek wychodzi na mróz ?

              - w podwzgórzu – pobudzenie części tylnej, zahamowanie aktywności cz. przedniej

              - skurcz obwodowych naczyń krwionośnych

              - wydzielanie hormonów rdzenia nadnerczy, tj. adrenalina

              - drżenie mięśniowe

              - dostosowanie behawioralne : ubieranie się ciepło, jedzenie/ picie czegoś ciepłego, kulenie się (zmniejszenie stosunku S/V)

              * u ludzi mieszkających w chłodnym klimacie odpowiednie dostosowanie : zachowanie lub ponowne wytworzenie brunatnej tkanki tłuszczowej, zdolność do szybkiego skurczu naczyń obwodowych, obniżenie temperatury wewnętrznej, aby zmniejszyć gradient temp. I szybkość utraty ciepła, zwiększenie grubości tkanki tłuszczowej – funkcja termoizolacyjna

16.              Co to jest brunatna tkanka tłuszczowa, czym się charakteryzuje ?

              - zawiera dużo mitochondriów, które są przystosowane do generacji dużej ilości ciepła na drodze bezdrżeniowej; występuje u noworodków, głównie między łopatkami,  wtórnie pojawia się też u osób regularnie nurkujących w zimnej wodzie.

17.              Co się dzieje, gdy wychodzę na upał ?

              - pobudzenie ośrodka oddawania ciepła

              - rozszerzenie naczyń krwionośnych

              - wzrost promieniowania

              - gruczoły łojowe – wydzielanie potu (ale duża wilgotność powietrza uniemożliwia ten proces)

              - zwiększenie pojemności wyrzutowej serca

              - ważne jest odpowiednie nawodnienie, gdyż może dojść do zaburzeń elektrolitowych,a  w konsekwencji przykurcze mięśniowe i zaburzenia w pracy układu pokarmowego

18.              Rodzaje efektorów termoregulacji i przykłady.

              - fizyczne – układ krwionośny, gruczoły potowe (wymiana ciepła)

              - chemiczne – wątroba, mięśnie, tkanka brunatna (produkcja ciepła)

19.              Kiedy powstaje gorączka ?

              Gdy wzrasta punkt nastawczy- set point- w podwzgórzu. Wówczas dochodzi do podwyższenia temp. Ciała poprzez generację ciepła, przy czym mechanizmy termoregulacyjne nie są zaburzone.

20.              Co musi być, żeby wystąpiła gorączka.

              Pirogeny

21.              Mechanizm gorączki.

              Pirogen egzogenny – np. liposacharyd ściany bakterii powoduje uwalnianie pirogenu endogennego ( IL1, IL6, interferon alfa i gamma, TNF) → stymulacja syntezy prostaglandyn,  które działają na przednią część podwzgórza → maleje częstość impulsów z termodetektorów ciepła,a rośnie z termodetektorów zimna → przesunięcie punktu nastawienia na wyższy poziom → spadek utraty ciepła, skurcz naczyń, drżenie mięśniowe

              po ustaniu działania czynnika pirogennego → wzrost utraty ciepła → rozszerzenie naczyń krwionośnych, wzmożone pocenie się.

22.              Co to jest hipotermia ?

              Stan, który występuje, gdy metaboliczne wytwarzanie ciepła nie jest w stanie wyrównać utraty ciepła z organizmu.

23.              Jaka może być najniższa temperatura, przy której człowiek może jeszcze sam:

              a. funkcjonować

              b. żyć ?

              a. 28 st. C ; b. 23-25 st. C, poniżej tej temp.- migotanie przedsionków (komór) → śmierć

24.              Co to jest hipotermia przypadkowa ?

              - Obniżenie T wew. Poniżej 35 st. C u ludzi starszych

              - wyniku uszkodzenia reakcji naczynioruchowych, pogorszenia percepcji temp. Otoczenia,

              opóźnienie występowania i zmniejszone nasilanie reakcji metabolicznych.

25.              Co to jest hipertermia ?

              Nadmierny wzrost temp. Wew., gdy ilość ciepła zyskiwanego przez organizm, bądź powstającego w nim w jednostce czasu jest większa niż możliwości jego utraty.

26.              Kiedy występuje hipertermia ?

              np. w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego przy dużej wilgotności powietrza

27.              Czym różni się hipertermia od gorączki ?

              - w gorączce nie dochodzi do zaburzenia mechanizmów termoregulacyjnych, tylko do zmiany setpointa

28.              Co to jest hipertermia złośliwa ?

              Genetyczna predyspozycja (chromosom 19) do gwałtownego wzrostu temp. Wew. w czasie zabiegów chirurgicznych w znieczuleniu ogólnym, bardzo trudne do opanowania w warunkach sali operacyjnej.

29.              Jakie są hormony regulujące ilość glukozy we krwi ?

              Insulina i glukagon – główne

30.              Jak działa insulina ?

              - zwiększenie receptorów dla glukozy w komórkach docelowych

              - wzrost transportu glukozy, aminokwasów, jonów K+

              - stymulacja syntezy białka i zahamowanie jego rozpadu (miocyty)

              - aktywacja syntazy glikogenu i enzymów szlaku glikolitycznego -

              - zahamowanie fosforylaz i enzymów szlaku glukoneogenezy –

31.              Jakie są skutki działania insuliny ?

              - zmniejszenie stężenia glukozy we krwi

              - zwiększenie wychwytywania glukozy przez mięśnie i wątrobę

              - zwiększenie wychwytywania kwasów tłuszczowych przez adipocyty

              - zwiększenie wychwytywania aminokwasów przez miocyty

              - wzmożenie syntezy białka i mRNA w komórkach

              - współdziała i potęguje efekty wzrostowe hormonu wzrostu

32.              Kiedy następuje spadek stężenia glukozy ?

              - okres międzytrawienny

              - wysiłek fizyczny

              - zimno

33.              Co wtedy następuje ?

              - rozpad glikogenu

34.              Co jest substratem przy dalszym głodzeniu ?

              Tłuszcze, a następnie białka.

35.              Co to jest podstawowa przemiana materii (BMR)?

              Zużycie tlenu w jednostce czasu w odpowiednich warunkach* potrzebne do wytworzenia energii dla procesów fizjologicznych niezbędnych do utrzymania człowieka przy życiu.

              * - całkowity spoczynek fizyczny i psychiczny

1.              pozycja leżąca

2.              od 12 do 14 h po ostatnim posiłku

3.              temperatura otoczenia 20 st.C

             

36.              Od czego zależy BMR ?

              - powierzchni ciała

              - wieku

              - płci

             

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin