Substancje niebezpieczne w jedzeniu.doc

(48 KB) Pobierz
Substancje dodawane do żywności

Substancje dodawane do żywności

 

W Europie wszystkie dodatki do żywności noszą symbol E + numer.

 

Barwniki  (E 100 ...)

Dodaje się je do żywności dla atrakcyjniejszego wyglądu, a także do przywracania produktom koloru utraconego podczas obróbki kulinarnej. Wiele barwników spożywczych otrzymuje się z produktów, w których występują naturalnie, np. czerwień buraczana, szafran   i kurkuma.

 

ù        Barwniki zabronione:   

     E 103,  E 105,  E 111,  E 121,  E 125,  E 126, E 130,  E 152, E 161g, E 180, 
    E 181.

ù        Barwniki rakotwórcze: 

     E 131 – drażetki; kolor niebieski,

     E 132 – drażetki cukiernicze; kolor niebieski

    E 142 – słodycze; kolor zielony

·        Barwniki niebezpieczne:

 

barwnik

 

występowanie

 

skutki dla organizmu

 

kolor

 

 

E 102

napoje w proszku, esencje owocowe, sztuczny miód, musztarda

wysypki, nerwowość, problemy z oddychaniem

żółty

 

E 110

marmolady, żele, gumy do żucia, powłoki tabletek

wysypki i bóle głowy

żółty

 

E 123

 

Różne produkty spożywcze

 

wysypki

czerwony

 

E 124

Wędzone ryby, cukierki pudrowe o smaku owocowym, budynie

kłopoty z oddychaniem

czerwony

 

E 127

Owoce kandyzowane, wiśnie koktajlowe

światłowstręt, hamuje wzrost, zwiększa wyst. chorób tarczycy

czerwony

 

ù        Barwniki podejrzane:

     E 122 – dżemy,  marmolady, budynie, lody, napoje, polewy; k. czerwony

E 141 – groszek konserwowy;  kolor zielony

     E 151 – tanie odmiany kawioru, galaretki, wyroby żelowe;  kolor czarny        

                                  

 

 

 

 

 

 

 

Substancje dodawane do żywności

 

W Europie wszystkie dodatki do żywności noszą symbol E + numer.

 

Konserwanty  (E 200 ...)

 

Są to związki chemiczne, zapobiegające psuciu się żywności lub opóźniające ten proces. Większość konserwantów działa na drożdże i pleśnie, a tylko niektóre (E 210 – E 215) chronią przed bakteriami. Często istnieje więc konieczność zastosowania jednorazowo więcej niż jednego środka konserwującego. Najczęściej stosowanymi konserwantami są azotany i siarczany oraz inne związki siarki.

 

ù        Konserwanty zabronione:  E 222, E 223, E 224, E 232, E 234, E 241

ù        Konserwanty rakotwórcze:  

     E 210 - E 219 (kwas benzoesowy i jego związki) – napoje gazowane,
      majonezy,   sałatki,   marynaty, konserwy   owocowe   i  warzywne.

     E 239 – różne produkty

     E 249 - E 252 – wędliny, sery podpuszczkowe i topione

ù        Konserwanty niebezpieczne:

E 226 – różne produkty

E 231 – owoce cytrusowe

     E 233 – banany, owoce cytrusowe

 

 

 

Substancje dodawane do żywności

 

W Europie wszystkie dodatki do żywności noszą symbol E + numer.

 

 

Antyutleniacze, antyoksydanty (E 300 ...)

 

Są to związki chemiczne, które przeciwdziałają utlenianiu się produktu lub wzmacniają działanie przeciwutleniające innych składników. Najpopularniejszym skutkiem utleniania jest jełczenie tłuszczów, niszczenie witaminy A i C w pokarmach.

 

ù        Antyutleniacze niebezpieczne:

E 310 – E 312 – płatki ziemniaczane, błyskawiczne puree ziemniaczane, guma do
                             żucia; mogą powodować wysypki.

E 320 – biszkopty,  rosoły w kostce,  łuskane orzechy,  tłuszcze piekarskie;           

             powoduje zaburzenia pracy wątroby, wpływa na rozkład witaminy D;
             niedozwolony dla dzieci.

E 321 – guma do żucia;   może  powodować  zaburzenia  pracy  wątroby, u alergików
             wywołuje wysypkę na skórze;  niedozwolony  dla  dzieci.

     E 330 (kwas cytrynowy) – różne produkty;  przez niektórych uważany za rakotwórczy.

 

 

Substancje dodawane do żywności

 

W Europie wszystkie dodatki do żywności noszą symbol E + numer.

 

 

Emulgatory, zagęszczacze (E 400 ...)

 

To związki chemiczne, których zadaniem jest poprawa konsystencji produktów. Zapobiegają one rozdzielaniu się emulsji, mogą też sprawiać, że produkt, w którym występują, wygląda na bardziej pożywny niż jest w rzeczywistości. Są one potrzebne do produkcji takich produktów, jak majonezy, margaryny, oraz niskotłuszczowe produkty do smarowania pieczywa, stosowane zamiast masła. Występują też w zupach, sosach, pieczywie, ciastach i ciastkach, czekoladzie czy w deserach w torebkach. Jeden
z szeroko stosowanych emulgatorów – lecytyna,  występują w soi.

W zasadzie nie stwierdzono szkodliwego działania emulgatorów, jedynie związki celulozy (E 460) mogą zakłócać proces trawienia.

 

Inne dodatki (E 500 ...)

 

              Do tej grupy należy szereg substancji naturalnych i syntetycznych, pełniących różna funkcje. Niektóre z nich to regulatory kwasowości (związki węgla) – E 500 – E 504, inne to wzmacniacze smaku (E 620, E 621, E 627,  E 631, E 635).

             

E 951 to substancja słodząca, tzw. aspartan, używany zamiast cukru. Niestety, w ostatnim czasie badania wykazały, że  słodziki są szkodliwe dla naszego organizmu, a dodatkowo utrwalają słabość do słodyczy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin