niekonwencjonalna pytania.docx

(16 KB) Pobierz

GRUPA B

 

Wymień grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego:

- śr. Sp. Do początkowego żywienia niemowląt

- śrsp uzupełniające dla dzieci 1-3

- śrsp niskoenergetyczne

- śrsp medycznego

- śrsp niskosodowe

- śrsp bezglutenowe

- śrsp z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów

- śrsp zaspokajające zapotrzebowanie org przy intensywnym wysiłku fizycznym

 

Definicja suplementu diety- suplementy to środki spożywcze których celem jest uzupełnienie normalnej diety, będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych oraz innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny w wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu prawa farmaceutycznego

 

Najważniejsze zmiany zawarte w obowiązującym od 2007 roku schemacie żywienia niemowląt:

- wydłużenie terminu karmienia mlekiem początkowym do 6 miesiąca życia

- dania zawierające gluten wprowadza się w 5 miesiącu życia dla karmienia naturalnego i w 6 miesiącu życia dla karmienia sztucznego

- do diety w 6 miesiącu życia wprowadzamy nietłuste, niewędzone ryby

 

Modyfikacja mleka krowiego w kierunku zbliżenia jego składu do mleka kobiecego:

- eliminacji składników obcych dla mleka ludzkiego ( np. β- laktoglobuliny) oraz obniżaniu zawartości składników będących w nadmiarze ( np. niektórych soli mineralnych i kazeiny) czy dodatku składników nie występujących w mleku krowim ( np. białka serwatkowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe)

- zmniejszeniu ilości białka i zmniejszenie jego składu przez dodawanie demineralizowanej serwatki

- zmianie jakości tłuszczów ( 20-30%) przez dodanie olejów roślinnych bogatych w wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe

- uzupełnieniu węglowodanów laktozą

- zmniejszeniu zawartości związków mineralnych sodu, potasu, chloru redukuje obciążenie osmotyczne nerek, zmianie proporcji wapnia do fosforu 2:1

- wzbogaceniu żelazem i innymi mikroelementami jak: jod, cynk, selen

- wzbogaceniu niektórymi witaminami

- dodawaniu tauryny, kamityny do mleka przeznaczonego dla noworodków i najmniejszych niemowląt

- wzbogaceniu mleka w inne związki jak: inozytol, cholina, nukleotydy, prebiotyki ( oligosacharydy), probiotyki ( bifidobakterie), LCPUFA

 

Co to jest preparat mleko zastępczy:

Preparat zastępujący mleko modyfikowane, w którym białko mleka krowiego zastąpione jest innym źródłem białka. Preparat taki stosowany jest u niemowląt w leczeniu alergii pokarmowej

 

Preparaty sojowe stosujemy w żywieniu niemowląt

c. z IgE zależną na białka mleka krowiego

 

wtórny niedobór laktozy to:

b. niedobór laktozy wywołany uszkodzeniem nabłonka jelita cienkiego

 

fenyloketonuria polega na:

- wrodzona uwarunkowana genetycznie choroba polegająca na gromadzeniu się w organizmie i toksycznym wpływie aminokwasu fenyloalaniny

- u podłoża choroby leży mutacja genu odpowiedzialnego za aktywność enzymu hydroksylazę fenyloalaninowa (PAH), który bierze udział w metabolizmie fenyloalaniny

- fenyloketonuria jest chorobą genetyczną spowodowaną mutacją na chromosomie 12

- choroba dziedziczy się w sposób autosomalny recesywny, oznacza to że dziecko musi odziedziczyć wadliwy allel od obojga rodziców żeby rozwinęła się choroba, rodzice mogą być nosicielami fenyloketonurii, lecz sami na nią nie chorują

 

Co to jest gluten:

jest białkiem pochodzenia z pszenicy. Jest to masa o konsystencji gumy, składająca się z gliadyn i glutenin. W pojęciu ogólnym gluten to nie tylko gliadyny i gluteny pszenicy ale także sekaliny żyta, hordeiny jęczmienia i aweniny owsa. Białka te są nazywane prolaminami ze względu na swój skład aminokwasowy.

 

Definicja żywność bezglutenowa

- składające się lub wytworzone wyłącznie z surowców nie zawierających pszenicy ( i jej odmian takich jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, w których całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20mh.kg

- zawierające jeden lub więcej składników z pszenicy ( i jej odmian takich jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, które zostały specjalnie przetworzone w celu usunięcia z nich glutenu a całkowity poziom glutenu nie może przekraczać 20mg/kg

- powyższe wartości odnoszą się do produktów w postaci w jakiej są wprowadzane do obrotu i sprzedawane konsumentowi

 

Na diecie bezglutenowej zabronione są:

c. tradycyjne pieczywo, makarony, mąki, kasza kukurydziana ???

 

GRUPA A

 

Najważniejsze zmiany zawarte w obowiązującym od 2007 roku schemacie żywienia niemowląt:

- wydłużenie terminu karmienia mlekiem początkowym do 6 miesiąca życia

- dania zawierające gluten wprowadza się w 5 miesiącu życia dla karmienia naturalnego i w 6 miesiącu życia dla karmienia sztucznego

- do diety w 6 miesiącu życia wprowadzamy nietłuste, niewędzone ryby

 

Mieszanki mleczne dla wcześniaków z niską masą urodzeniową to:

b. Bebilon nanatal, enfamil premature, Pre NAN nestle

 

wtórny niedobór laktozy to:

b. niedobór laktozy wywołany uszkodzeniem nabłonka jelita cienkiego

 

od czego zależy alergenność białek mleka krowiego:

- najsilniejszymi alergenami są β- laktoglobulina i kazeina. W mniejszym stopniu uczula α- laktoglobulina

- właściwości alergizujące białek mleka zależą od wielkości ich cząsteczek

- masa cząsteczkowa kazeiny wynosi 19-24kDa, α- laktoglobuliny 14,4kDa, β- laktoglobuliny 18,4kDa

- polipeptydy o masie cząsteczkowej poniżej 5kDa mają niewielkie zdolności uczulające, zaś poniżej 3kDa nie powodują reakcji alergicznej. Tego typu peptydy otrzymywane są na drodze hydrolizy białek serwatkowych

 

Preparaty sojowe stosujemy w żywieniu niemowląt:

c. z IgE zależną na białka mleka krowiego

 

fenyloketonuria polega na:

b. PAH bierze udział w przemianie fenyloalaniny…

 

Co to jest gluten:

jest białkiem pochodzenia z pszenicy. Jest to masa o konsystencji gumy, składająca się z gliadyn i glutenin. W pojęciu ogólnym gluten to nie tylko gliadyny i gluteny pszenicy ale także sekaliny żyta, hordeiny jęczmienia i aweniny owsa. Białka te są nazywane prolaminami ze względu na swój skład aminokwasowy.

 

Produktami naturalnie bezglutenowymi są:

d. proso, gryka, soczewica, ryż

 

Definicja żywność o obniżonej zawartości glutenu

- jako żywność o obniżonej zawartości glutenu definiuje się produkty przeznaczone dla osób z nietolerancją glutenu, zawierające jeden lub więcej składników z pszenicy ( i jej odmian takich jak pszenica durum, orkisz lub kamut), żyta, jęczmienia i owsa lub ich odmian, które zostały specjalnie przetworzone w celu obniżenia w nich zawartości glutenu a całkowity poziom glutenu w tych produktach nie może przekraczać 100mg/kg, w odniesieniu do produktu w postaci, w jakiej jest wprowadzony do obrotu i sprzedawany konsumentowi

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin