Składniki:
· 150 g rozpuszczonego masła
· 175 g mąki
· 150 g miałkiego cukru
· 2 jajka
· 1/2 łyżeczki sody
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· 4 niewielkie banany, rozgniecione
· tabliczka posiekanej, mlecznej czekolady (100 g)
· garść posiekanych orzechów laskowych
· 100 g suszonych żurawin, namoczonych w dowolnym alkoholu (u mnie w połowie zastąpione przez suszoną porzeczkę)
Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie gęsta emulsja. Dodawać pojedynczo jajka, rozgniecione banany, orzechy, czekoladę i żurawiny. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać tą mieszaninę do masy maślano - jajecznej, mieszać do połączenia składników.
Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w foremce - keksówce (moja rynienkowata keksówka miała wymiary 10 x 30).
Smacznego :)
inverna