Syrop z sosny
Składniki:
1 kg młodych pędów sosny
1 kg cukru
100 ml wody
Sposób wykonania:
Pędy należy dokładnie przebrać, obrać z brązowych łusek, ale nie płukać.
Przygotowujemy słoiki. Należy je sparzyć i wysuszyć.
Od tego momentu możemy postępować w dwojaki sposób:
Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika.
Należy je ciasno ułożyć w słoiku.
Następnie zasypujemy je cukrem.
Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier.
Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna.
Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem.
Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier.
Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy.
Gdy cukier już całkiem się rozpuści, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki czy słoiczka ze szczelnym zamknięciem.
Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat.
Przy czym najlepiej co roku sporządzić świeży syrop.
jurekkoto