Syrop z sosny.docx

(13 KB) Pobierz

Syrop z sosny

Składniki:

    1 kg młodych pędów sosny

    1 kg cukru

    100 ml wody

Sposób wykonania:

Pędy należy dokładnie przebrać, obrać z brązowych łusek, ale nie płukać.

Przygotowujemy słoiki. Należy je sparzyć i wysuszyć.

Od tego momentu możemy postępować w dwojaki sposób:

Do przygotowanego wcześniej słoika należy włożyć trochę przebranych i oczyszczonych pędów sosny, tak aby stanowiły one około 1/3 wysokości słoika.

Należy je ciasno ułożyć w słoiku.

Następnie zasypujemy je cukrem.

Całość wstrząsamy i znowu dodajemy młode pędy sosny i cukier.

Tak wypełniony słoik, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w miejscu dobrze nasłonecznionym, np. na parapecie okna.

Co jakiś czas należy obrócić słoik z syropem.

Czas, po którym cukier rozpuści się zależy od temperatury i  natężenia promieni słonecznych w miejscu, w którym umieściliśmy słoik zawierający młode pędy sosny i cukier.

Może to trwać od 1,5 nawet do 3 miesięcy.

Gdy cukier już całkiem się rozpuści, syrop należy przecedzić przez gazę do szklanej butelki czy słoiczka ze szczelnym zamknięciem.

Po ich napełnieniu, umieszczamy je w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie mogą być przechowywane nawet przez okres 3 lat.

Przy czym najlepiej co roku sporządzić świeży syrop.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin