Bezpieczna piekarnia.pdf

(558 KB) Pobierz
948518144.001.png
Paweł Parfianowicz
Bezpieczna piekarnia
Warszawa 2013
 
Pro jekt okład ki
Do ro ta Za jąc
Zdję cia na okład kę i do bro szu ry
Ja cek Że rań ski
Opra co wa nie re dak cyj ne
Mag da le na Re gul ska -Ki wak
Opra co wa nie ty po gra ficz ne i ła ma nie
Bar ba ra Cha re wicz
Wy daw ca dzię ku je wła ści cie lom i pra cow ni kom pie kar ni SRH „Rol nik” w Lu ba wie
za umo żli wie nie wy ko na nia zdjęć ilu stru ją cych pu bli ka cję.
Co py ri ght © Głów ny In spek to rat Pra cy W1 (1366)
PAŃ STWO WA IN SPEK CJA PRA CY
GŁÓW NY IN SPEK TO RAT PRA CY
WARS ZA WA 2013
www.pip.gov.pl
Wstęp
Współ cze sne pie kar nie to za kła dy pro duk cji żyw no ści cha rak te ry zu ją ce się du żą ró żno -
rod no ścią w sto so wa nych tech no lo giach.
Obec nie na ryn ku wciąż funk cjo nu ją ma łe, nie zme cha ni zo wa ne pie kar nie, w któ rych pra -
cow ni cy swo je czyn no ści wy ko nu ją ręcz nie. Ist nie ją ta kże pie kar nie o tech no lo gii mie sza nej,
gdzie sys te ma tycz nie, w mia rę mo żli wo ści fi nan so wych, uno wo cze śnia się roz wią za nia tech -
nicz ne. I wresz cie pie kar nie po sia da ją ce no wo cze sne sys te my trans por tu pneu ma tycz ne go mą -
ki oraz zauto ma ty zo wa ną li nię tech no lo gicz ną wy ra bia nia, for mo wa nia i kształ to wa nia cia sta.
Fot. 1. Po miesz cze nie ha li wy -
pie ku, sta no wi sko ręcz ne go
wy ra bia nia i for mo wa nia por -
cji ciasta.
Naj wa żniej sze jest jed nak to, aby, ana li zu jąc pro ces po wsta wa nia chle ba, uświa do mić pra -
cow ni kom oraz oso bom kie ru ją cym pra ca mi w pie kar ni, z ja ki mi za gro że nia mi dla zdro wia
mogą się spotkać. Są to m.in.:
za py le nie py łem mą ki po wo du ją ce uczu le nia ukła du od de cho we go i skó ry,
kon takt z go rą cy mi po wierzch nia mi, ostry mi na rzę dzia mi i ru cho my mi czę ścia mi ma -
szyn, po wo du ją cy opa rze nia i ska le cze nia,
ob cią że nia sta tycz ne wy ni ka ją ce z wy mu szo nej, sto ją cej po zy cji cia ła,
wy si łek fi zycz ny zwią za ny z ręcz nym trans por tem,
pra ca w go dzi nach noc nych,
mi kro kli mat go rą cy po wo du ją cy zmę cze nie i wy czer pa nie.
Opra co wa nie to ma po móc w ogra ni cze niu i eli mi na cji na ra że nia pra cow ni ków pie kar ni
na czyn ni ki szko dli we wy stę pu ją ce w ich śro do wi sku pra cy.
Pre zen to wa ny ma te riał nie za stę pu je obo wią zu ją cych prze pi sów pra wa.
Bezpieczna piekarnia 3
948518144.002.png
1. Ryzyko zawodowe i jego ocena
Zgod nie z art. 226 Ko dek su pra cy pra co daw ca zo bo wią za ny jest do oce ny i do ku men ta -
cji ry zy ka za wo do we go zwią za ne go z wy ko ny wa ną przez je go pra cow ni ków pra cą oraz do za -
sto so wa nia nie zbęd nych dzia łań pro fi lak tycz nych zmniej sza ją cych ry zy ko.
Jej ce lem jest za pew nie nie mo żli wie naj lep szej ochro ny zdro wia pra cow ni ków i do pro -
wa dze nie ry zy ka do po zio mu ma łe – do pusz czal ne.
Do oce ny ry zy ka za wo do we go na le ży wy ko rzy stać in for ma cje do ty czą ce m.in.:
zi den ty fi ko wa nych za gro żeń oraz ich źró deł,
lo ka li za cji sta no wi ska pra cy oraz wy ko ny wa nych na nim ope ra cji tech no lo gicz nych,
wy ko ny wa nych czyn no ści, spo so bu i cza su ich wy ko na nia,
sto so wa nych środ ków ochro ny,
wy pad ków i zda rzeń po ten cjal nie wy pad ko wych.
Na le ży pod kre ślić, że pra wi dło wo prze pro wa dzo na oce na ry zy ka za wo do we go ma du ży
wpływ na stan bez pie czeń stwa pra cy w za kła dzie oraz umo żli wia sku tecz ną eli mi na cję ist -
nie ją cych za gro żeń, a tym sa mym w znacz nym stop niu mo że ogra ni czyć ilość wy pad ków
przy pra cy.
Jest wa żne, aby do ko na nie oce ny ry zy ka w Two im za kła dzie nie za koń czy ło się
na spo rzą dze niu do ku men tu. Za po znaj swo ich pra cow ni ków z ry zy kiem za wo do -
wym, jakie wiąże się z pracą przez nich wykonywaną.
4 Bezpieczna piekarnia
Zgłoś jeśli naruszono regulamin