bananowe kluski.doc

(24 KB) Pobierz

Bananowe kluski kładzione z serem i sosem jabłkowym

 

 

 

Ciasto:

 

 

•2 średniej wielkości banany,

•2 jajka,

•200g mąki,

•250g białego sera / kostka/,

•sól do smaku,

•listki mięty do dekoracji.

 

 

 

 

Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy ser i jajka. Składniki najlepiej zmiksować ręcznym mikserem na papkę. Następnie dodajemy mąkę, solimy i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Ilość mąki w zależności od wielkości bananów, jajek, a także od wilgotności sera, sami regulujemy. Najlepiej użyć składników w/g przepisu i zrobić test na jednej klusce, gotując ją we wrzątku. Powinna być zwarta i jednocześnie miękka.

 

Gotujemy w osolonej wodzie, nakładając łyżką do zupy jak najmniejsze kluski, biorąc pod uwagę to, że rosną w trakcie gotowania.

 

Gotujemy od wypłynięcia około 2 minut.

 

 

 

Sos jabłkowy:

 

 

•3 duże soczyste jabłka, lub szklanka soku z jabłek,

•1-2 łyżki cukru muscovado.

 

 

 

Najlepiej użyć soku. Wlewamy sok do małego garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż sok stanie się w miarę gęsty. Polewamy nim kluski, dekorujemy listkami mięty.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin