Bananowe kluski kładzione z serem i sosem jabłkowym
Ciasto:
•2 średniej wielkości banany,
•2 jajka,
•200g mąki,
•250g białego sera / kostka/,
•sól do smaku,
•listki mięty do dekoracji.
Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy ser i jajka. Składniki najlepiej zmiksować ręcznym mikserem na papkę. Następnie dodajemy mąkę, solimy i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Ilość mąki w zależności od wielkości bananów, jajek, a także od wilgotności sera, sami regulujemy. Najlepiej użyć składników w/g przepisu i zrobić test na jednej klusce, gotując ją we wrzątku. Powinna być zwarta i jednocześnie miękka.
Gotujemy w osolonej wodzie, nakładając łyżką do zupy jak najmniejsze kluski, biorąc pod uwagę to, że rosną w trakcie gotowania.
Gotujemy od wypłynięcia około 2 minut.
Sos jabłkowy:
•3 duże soczyste jabłka, lub szklanka soku z jabłek,
•1-2 łyżki cukru muscovado.
Najlepiej użyć soku. Wlewamy sok do małego garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż sok stanie się w miarę gęsty. Polewamy nim kluski, dekorujemy listkami mięty.
ewaela