By Eric Lanlard
Składniki:
· - 500g ciasta francuskiego
· - mąka, do posypania stolnicy
· - żółtko, do posmarowania krążków tartinek
· - 750g śliwek
· - cukier puder, do posypania
Kruszonka:
· - 50g mąki
· - 25g ciemnego cukru (może być zwykły)
· - 25g masła lub margaryny
· - 1 łyżeczka cynamonu
1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Rozwałkuj ciasto na cienko na powierzchni lekko posypanej mąką. Potnij ciasto na 6 okręgów x 10cm i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj każdy krążek rozmąconym żółtkiem.2. Pokrój śliwki na pół, usuń z nich pestki. Każdą połówkę pokrój w ćwiartki. Ułóż równo na każdym kole, pozostawiając małą obręcz na zewnątrz.3. Kruszonka: umieść masło, mąkę i cukier w misce. Pocieraj masło z sypkimi składnikami opuszkami palców aż do uzyskania konsystencji podobnej do ziaren piasku. Na koniec wymieszać z cynamonem i posyp tartinki.4. Tartinki umieść w piekarniku. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu kiedy ciastka będą złote, a śliwki miękkie i skarmelizowane.
tojapatka