TORCIK OPERA - OPERA CAKE
Składniki na ciasto migdałowe:
3 białka jaj
1 łyżka cukru pudru
150g zmielonych migdałów
120g cukru pudru
3 jajka
35g mąki pszennej
20g masła, roztopionego
Masa Kawowa:
200g masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki kawy espresso
200g cukru pudru
30ml wody
Ganache:
125ml śmietany kremówki
125ml mleka
250g gorzkiej czekolady,
35g miękkiego masła,
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 ° C dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam blaszek, które były już w piekarniku, mają wymiar: 36cm x 38cm)
W misce ubić białka na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać migdały i cukier puder, następnie dodać jajka ubijać aż masa podwoi swoją objętość. Dodać mąkę, roztopione masło. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek. Podzielić masę na 2 części, rozprowadzić równomiernie na blaszce (blaty będą cieniutkie). Piec 7-10 minut.
Masa Kawowa: Cukier z wodą umieścić w garnku, podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubić jajko z żółtkiem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą dodajemy wystudzoną masę jajeczną. Gotową masę można włożyć do lodówki. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową !
Ganache: Do wcześniej podgrzanej gorącej śmietany z mlekiem dodajemy kawałeczki czekolady i masła. Mieszamy, aż całość się dokładnie stopi i powstanie gładki, gęsty krem.
Z upieczonych blatów wyciąć 3 koła o średnicy 20cm (jedno koło trzeba połączyć ze sobą w połówki z resztek ciasta).
Na dnie tortownicy położyć ciasto (każde nasączyć rumem i kawą). Następnie polać ganache. Położyć drugi blat ciasta, na którym rozsmarowujemy krem kawowy. Kolejny blat ciasta. Na koniec wylewamy ganache. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie tort wyciągamy z formy i dowolnie dekorujemy .
tojapatka