Karpatka.docx

(10 KB) Pobierz

Karpatka (przepis na ½ blachy)

 

Ciasto:

½ margaryny mlecznej

1 szkl wody

1 szkl mąki

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Margarynę z wodą zagotować. Gdy się zagotuje wsyp szybko mąkę i mieszaj energicznie aż do zagotowania się. Odstaw do ostudzenia.

Ubijaj dodając po jednym jajku – przez 5 minut. Dodaj proszek do pieczenia i upiecz 2 placki w 200 stopni C w wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut.

 

Krem:

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki

1 cukier waniliowy

½ litra mleka

1 PALMA

½ szkl cukru

 

Palmę utrzeć z cukrem. Mąki wsyp do ¼ części zimnego  mleka . Dobrze rozmieszaj. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym, gdy się zagotuje wlej resztę mleka z mąkami (jak budyń).  Zagotuj i ostudź.

Do utartej palmy z cukrem dodawaj po łyżce zimny budyń i ucieraj.

Gotową masą przełóż na placki i odstaw na 2 godziny w zimne miejsce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin