Karpatka (przepis na ½ blachy)
Ciasto:
½ margaryny mlecznej
1 szkl wody
1 szkl mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę z wodą zagotować. Gdy się zagotuje wsyp szybko mąkę i mieszaj energicznie aż do zagotowania się. Odstaw do ostudzenia.
Ubijaj dodając po jednym jajku – przez 5 minut. Dodaj proszek do pieczenia i upiecz 2 placki w 200 stopni C w wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut.
Krem:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
½ litra mleka
1 PALMA
½ szkl cukru
Palmę utrzeć z cukrem. Mąki wsyp do ¼ części zimnego mleka . Dobrze rozmieszaj. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym, gdy się zagotuje wlej resztę mleka z mąkami (jak budyń). Zagotuj i ostudź.
Do utartej palmy z cukrem dodawaj po łyżce zimny budyń i ucieraj.
Gotową masą przełóż na placki i odstaw na 2 godziny w zimne miejsce.
MonikaBk