kotlety mielone z dzika
SKŁADNIKI:Mięso:1 kg mięsa drobnego z dzika
...inne składniki: 1/2 łyżki suszonego majeranku1/4 łyżeczki kolendry 1/4 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki winnego octu 1 jajko 1/2 czerstwej bułki 1 duża cebula 1/3 główki czosnku 2 łyżki tartej bułki. 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Mięso zmielić na grubym sitku przez maszynkę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Na 1/2 łyżki smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek i smażyć razem na złoty kolor. Bułkę namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajko i odciśniętą bułkę, wyrobić staranie rękoma na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem.
Uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce.
Smażyć na smalcu na jasno-brązowy kolor i układać warstwami do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. i włożyć kotleciki na 10 minut.
Wydać gorące na stół, (można półmisek udokorować kiszonym ogórkiem).
hazelleyes86