Kotlety mielone z dzika.docx

(293 KB) Pobierz

kotlety mielone
 z dzika

 

 

 

  SKŁADNIKI:

Mięso:

1 kg mięsa drobnego z dzika

 

http://www.chefpaul.net/wild/md_dzik.jpg

 

http://www.chefpaul.net/wild/d_km01.jpg

...inne składniki: 

1/2 łyżki suszonego majeranku
1/4 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki winnego octu
1 jajko
1/2 czerstwej bułki
1 duża cebula
1/3 główki czosnku
2 łyżki tartej bułki.
2 łyżki smalcu
sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso zmielić na grubym sitku przez maszynkę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
 

 

   http://www.chefpaul.net/wild/d_km02.jpg

 

http://www.chefpaul.net/wild/d_km03.jpg 

Na 1/2 łyżki smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek i smażyć razem na złoty kolor. Bułkę namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajko i odciśniętą bułkę, wyrobić staranie rękoma na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem.  

 

Uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce.

   http://www.chefpaul.net/wild/d_km04.jpg

 

http://www.chefpaul.net/wild/d_km05.jpg 

Smażyć na smalcu na jasno-brązowy kolor i układać warstwami do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. i włożyć kotleciki na 10 minut.

 

Wydać gorące na stół, (można półmisek udokorować kiszonym ogórkiem).

   http://www.chefpaul.net/wild/d_km06.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin