karkówka z dzikapieczona z powidłami i jabłkiem
SKŁADNIKI:Mięso:1 kg karkówki z dzika (może być wieprzowa)
...inne składniki: marynata do dzika 1 łyżka świeżo grubo mielonego pieprzu 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 g.) 3 łyżki powideł 1 jabłko 2 łyżki mąki żytniej 4 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody. Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć, natrzeć pieprzem i oprószyć mąką. Na patelni silnie rozgrzać połowę smalcu i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ognio-trwałego naczynia (lub brytwanny), włożyć resztę smalcu i polać połową szklanki gorącej wody, piec pod przykryciem, polewając winem i wytworzonym sosem, przez około 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Jabłko obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i zagotować w winie, dodać powidła i sos z pieczenia mięsa, gotować na małym ogniu do wymaganęj gęstości sosu. Mięso pokrajać w plastry o grubości około 2 cm. Obniżyć w piekarniku temperaturę do 100 st. C., pokrajane mięso zalać sosem i trzymać w piekarniku około 20 minut.
hazelleyes86