Urzędowa kontrola żywności.doc

(804 KB) Pobierz
Urzędowa kontrola żywności

Urzędowa kontrola żywności

                     Jeden z trzech głównych zakresów przedmiotowego prawa żywnościowego (dwa pozostałe to higiena żywności i jakość żywności).

                     Nadzór jest niezbędny, aby przedsiębiorcy spełniali wymagania zawarte w przepisach prawa.

                     Rozporządzenie 182/2002 – w art. 17 nakłada na wszystkie państwa członkowskie obowiązek przestrzegania prawa żywnościowego przez wszystkie podmioty działające na rynku spożywczym.

Akty prawne

                     Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia (dział V – Urzędowe kontrole żywności).

                     Rozporządzenie 854/2004 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi

                     Rozporządzenie 882/2004 w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt

 

Polskie akty uzupełniające

                     Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej

                     Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej

                     Ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej

                     Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Ważne pojęcia

                     Kontrola – w polskim prawie administracyjnym pojęcie to oznacza badanie zgodności stanu istniejącego ze stanem postulowanym, ustalenia zasięgu i przyczyn rozbieżności oraz przekazanie tego ustalenia, czyli są to czynności sprawdzające.

                     Nadzór – w zakres pojęcia nadzoru poza czynnościami kontrolnymi wchodzi możliwość ingerencji w działalność podmiotu nadzorowanego przez organ nadzorujący, czyli jest to kontrola i wymuszanie określonego działania.

                     Inspekcja – przegląd, sprawdzenie funkcjonowania organizacji, zazwyczaj władz niższych przez wyższe.

                     Sprawdzanie (weryfikacja) – sprawdzenie, poprzez badanie i rozważenie stosownych dowodów, czy określone wymagania zostały spełnione (882/2004).

                     Audyt – systematyczne i niezależne badanie, które ma na celu ustalenie, czy działania i związane z nimi wyniki są zgodne z zaplanowanymi rozwiązaniami i czy te rozwiązania są skutecznie stosowane oraz czy są odpowiednie do osiągnięcia celów (882/2004)

Organy urzędowej kontroli żywności

                     Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia wyznacza dwa organy do nadzoru nad bezpieczeństwem żywności:

       Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS) – nadzorowana przez ministra właściwego do spraw zdrowia

       Inspekcja Weterynaryjna (IW) – nadzorowana przez ministra właściwego do spraw rolnictwa

Definicja wspólnotowa

                     Urzędowa kontrola żywności – każda forma kontroli, którą właściwy organ lub wspólnota wykonuje, aby sprawdzić zgodność z prawem żywnościowym lub paszowym, regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i ich dobrostanu (882/2004).

 

Państwowa Inspekcja Sanitarna

              Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS, zwyczajowa nazwa: Sanepid) – wyspecjalizowana instytucja wykonująca zadania z zakresu zdrowia publicznego, poprzez sprawowanie kontroli i nadzoru nad warunkami higieny w różnych dziedzinach życia. Inspekcja gromadzi również dane epidemiologiczne dotyczące niektórych chorób.

 

              Inspekcja Sanitarna została powołana w celu ochrony zdrowia przed wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych, a w szczególności w celu zapobiegania powstawaniu chorób zakaźnych i zawodowych.

 

Zajmuje się nadzorem nad warunkami:

 

Ø                 higieny środowiska, 

Ø                 higieny pracy w zakładach pracy, 

Ø                 higieny radiacyjnej, 

Ø                 higieny w szkołach i innych placówkach      oświatowo-wychowawczych, szkołach wyższych oraz w ośrodkach wypoczynku, 

Ø                 zdrowotnymi żywności i żywienia,

Ø                 higieny wypoczynku i rekreacji.

Organy wykonujące zadania Inspekcji

Ø                 Główny Inspektor Sanitarny

Ø                 Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny

Ø                 Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny

Ø                 Państwowy Graniczny Inspektor Sanitarny

 

                                   Państwową Inspekcją Sanitarną kieruje Główny Inspektor Sanitarny – obecnie dr n. med. PRZEMYSŁAW BILIŃSKI

                     Głównego Inspektora Sanitarnego powołuje i odwołuje Prezes Rady Ministrów na wniosek Ministra Zdrowia.

                     Główny Inspektor Sanitarny wyznacza kierunki działania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

                     Organem doradczym i opiniodawczym Głównego Inspektora Sanitarnego jest Rada Sanitarno-Epidemiologiczna.

                     Państwowy Wojewódzki, Państwowy Powiatowy i Państwowy Graniczny Inspektor Sanitarny kierują działalnością odpowiednio wojewódzkiej, powiatowej i granicznej stacji sanitarno-epidemiologicznej, będących zakładami opieki zdrowotnej.

                     W każdym z 16 województw znajduje się 1 Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna (WSSE).

                     Wojewódzkim Stacjom Sanitarno-Epidemiologicznym podlega w sumie 318 Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych (PSSE).

                     W ramach bieżącego nadzoru sanitarnego Państwowa Inspekcja Sanitarna wykonuje kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności warunki produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunki żywienia zbiorowego.

                     Zadania, zakres działania, organizację oraz uprawnienia organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej określa ustawa z dnia 14 marca 1985r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (z 1998r. Dz.U. Nr 90, poz. 575 z późn. zm.).

 

Główne zadania w zakresie bezpieczeństwa żywności (1)

Ø                 Sprawowanie nadzoru, nad jakością zdrowotną środków spożywczych pochodzenia roślinnego w produkcji oraz nadzoru, nad jakością zdrowotną środków spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w obrocie

Ø                 Nadzór bieżący nad stanem sanitarnym obiektów żywności, żywienia i przedmiotów użytku oraz nad jakością zdrowotną żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością produkowanych w Polsce oraz wprowadzonych do obrotu handlowego

 

Główne zadania w zakresie bezpieczeństwa żywności (2)

Ø                 planowanie i organizowanie działań koordynujących realizację zadań wynikających z krajowego bezpieczeństwa żywności

Ø                 koordynowanie i uczestniczenie pod względem merytorycznym w tworzeniu krajowych aktów prawnych z obszaru bezpieczeństwa żywności

 

Główne zadania w zakresie bezpieczeństwa żywności (3)

Ø                 koordynowanie zagadnień związanych z opracowaniem, wdrożeniem i funkcjonowaniem krajowego planu pobierania próbek w zakresie urzędowej kontroli żywności i monitoringu

Ø                 prowadzenie i koordynowanie Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia

 

                     Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadza kontrole z różną częstotliwością w zakładach przemysłowych oraz zbiorowego żywienia w celu oceny realizacji wdrażania zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz systemu HACCP.

                    Wyróżnia się cztery rodzaje kontroli:

       Kompleksowe

       Tematyczne

       Sprawdzające

       Interwencyjne (ad-hoc)

Kontrole kompleksowe

                      Obejmują najszerszy zakres działalności zakładu w celu wszechstronnej, całościowej oceny.

                      Są zaplanowane.

                      Częstotliwość zależy od rodzaju zakładu i skali ewentualnego zagrożenia (np. zakład produkcji garmażeryjnej – corocznie, sklepy spożywcze – co 2 lata)

                      Ocenie podlegać mogą: stan sanitarno techniczny pomieszczeń i urządzeń, środków transportu i otoczenia zakładu; sposób przyjmowania surowców i in.,  warunki przechowywania, prawidłowość procesów technologicznych, jakość zdrowotna surowców, dodatków, półproduktów, wyrobów gotowych itp.; prawidłowość i skuteczność procesów mycia i dezynfekcji naczyń, sprzętu, rąk personelu, stosowane materiały i wyroby do kontaktu z żywnością, znakowanie, stan higieny i zdrowotności pracowników, funkcjonowanie i dokumentacja systemów kontroli wewnętrznej, w tym systemu HACCP; inne np.. Higiena produktów sprzedawanych luzem.

 

 

Kontrole tematyczne

                     Kontrole planowane.

                     Częstotliwość wynika z planów sporządzanych przez państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych, zgodnie z wytycznymi inspektorów wojewódzkich.

                     Ich zakres ogranicza się do wytypowanego obszaru działalności zakładu np. stan sanitarny obiektów zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych, znakowanie produktów itp.

 

Kontrole sprawdzające

                     Przeprowadzane z urzędu lub na wniosek kontrolowanego zakładu w celu wykonania zaleceń pokontrolnych wynikających z przeprowadzonej wcześniej kontroli (kontrola wtórna).

 

Kontrole interwencyjne (ad hoc)

                     Przeprowadzane w każdym wypadku uzasadnionego podejrzenia naruszenia prawa żywnościowego zagrażającego życiu człowieka.

                     Informacje od konsumentów, firm konkurencyjnych, stan jakości pochodzącej z zakładu żywnosci, znajdujących się w hurcie lub detalu.

Ciekawostka - dwa ministerstwa MON oraz MSWiA mają własne inspekcje sanitarne:

Ø                 Wojskowa Inspekcja Sanitarna (na terenach jednostek organizacyjnych podległych MON – miejsca zakwaterowania jednostek wojskowych krajowych, obcych).

Ø                 Państwowa Inspekcja Sanitarna MSWiA (zadania PIS w Policji, PSP, Straży Granicznej, BOR, zakładach opieki zdrowotnej podległej MSWiA).

Inspekcja weterynaryjna

                     Inspekcja Weterynaryjna została powołana w celu realizacji zadań administracji publicznej z zakresu weterynarii.

                     Zadania te określone zostały w art. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. 2007 r. Nr 121 poz. 842) i obejmują ochronę zdrowia zwierząt oraz weterynaryjną ochronę zdrowia publicznego, a w szczególności:

 

1.       Badania kontrolne zakażeń zwierząt;

2.       Monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciw drobnoustrojowe u zwierząt,
w produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach;

3.       Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w  tym chorób odzwierzęcych;

4.  Badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;

5.  Przeprowadzanie:

·   weterynaryjnej kontroli granicznej,

·   kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów kontroli weterynaryjnej w handlu;

 

6.       Sprawowanie nadzoru nad:

1.       bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej,

2.       wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,

3.       wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgenicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,

4.       zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego i jaj wylęgowych drobiu,

5.       obrotem i ilością stosowanych produktów leczniczych weterynaryjnych,

6.       wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych,

7.       przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,

8.       przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt

9.       przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w  gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,

10.    utrzymywaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców;

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin