PESTKI.docx

(21 KB) Pobierz



 

PESTKI , NASIONA


Słonecznik - właściwości

Słonecznik do Europy trafił dopiero w 1510 roku i przez parę stuleci był uważany za roślinę ozdobną. Dopiero później nauczono się go wyskubywać i podgryzać nasiona , ale dopiero w 1840 roku rosyjski rolnik Bokarew wpadł na pomysł wyciskania z jego nasion oleju. O właściwościach nasion słonecznika wiedziano nie tylko w Ameryce a le i u nas. Już Syreniusz w XVI wieku w swoim zielniku pisał "słonecznik dodaje sił mężom, a jego korzeń zawieszony na szyi broni od nagłej śmierci". Kwitnące pola 
słonecznika dostarczają pszczołom mnóstwo nektaru i pyłku. Z kwiatów produkuje się leki przeciwmalaryczne i przeciwgorączkowe. Gdy zawodzi chinina lub też jej brak. to choremu podaje się nalewkę z kwiatów słonecznika. Maść słonecznikową stosuje się do gojenia ran i krwawych wylewów.
Z nasion słonecznika wyciska się niemal najlepszy olej na świecie, a po wyciśnięciu zostaje makuch słonecznikowy - doskonała pasza dla zwierząt. Z łodyg wydobywa się celulozę lub się ją pali, aby otrzymać bogaty w potas nawóz potasowy. W nasionach słonecznika jest aż 24% białka, oleju od 20 - 38 %. Im bardziej na północ tym większa wartość techniczna tłuszczu, a im bardziej na południe tym wyższa wartość spożywcza. Olej słonecznikowy ma bardzo dużo Nisko Nasyconych Kwasów Tłuszczowych - NNKT. 
Nasiona słonecznika są bogate w witaminę E. Z innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są tu witaminy A i D, a rozpuszczalnych w wodzie grupa witamin B, a wśród nich witamina B6, której to słonecznik jest chyba najbogatszym źródłem.

Jeśli masz problem z pryszczami, trądzikiem młodzieńczym - jedz nasiona słonecznika. Zawarty jest w tym również cynk, który chroni skórę przed wszelkimi uszkodzeniami. Witamina B6 - odmładza. Jest bardzo potrzebna osobom starszym i seniorom. Poza cynkiem pestki zawierają wapń, żelazo, potas, i wiele różnych makro- i mikroelementów. Jeśli np. rodzynki uważane są za bogate źródło żelaza łatwo przyswajalnego, to nasiona słonecznika mają go dwa razy więcej. Bardzo dużym powodzenie cieszą się też 
kiełki, które z łatwością możemy sami wyhodować. Mają jeszcze więcej witaminy E, bo w miarę kiełkowania przybywa jej.

Autor: Alicja Żywczak 

Nasiona słonecznika

Mało kto wie, że pestki słonecznika są niezwykle cennym źródłem aminokwasów. Zawierają bowiem niemal 25% białka, które jest biologicznie niezwykle bogate- brakuje mu tylko odpowiedniej ilości lizyny, by było kompletne. Nasiona zawierają także olej- gdyż jak wiadomo, słonecznik jest rośliną oleistą. Zarówno w nasionach jak i w otrzymanym z rośliny oleju, znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy oraz linolenowy- oba muszą być dostarczane wraz z pożywieniem- organizm ich sam nie 
wytwarza. Warto podkreślić, że kwas linolenowy jest niezbędny do produkcji prostaglandyny- substancji koniecznej do niektórych procesów biochemicznych.
Nasiona słonecznika zawierają sporo witamin, w tym rozpuszczalne w tłuszczach E, A i D. Zawierają ponadto duże ilości witamin z grupy B- B1, B2, B3, B6, kwas pantotenowy. Na wyróżnienie zasługuje bardzo duża ilość witaminy B6 (pirydoksyna)- jest jej prawie 1250 mg w 100 gramach- to bardzo dużo.
Nasiona słonecznika obfitują również w składniki mineralne- nasiona zawierają żelazo, wapń, potas, cynk. Szczególnie dużo mają żelaza i potasu, których wprost nie da się przecenić. 

Pestki słonecznika - pyszna bomba odżywcza

Pestki słonecznika są niedocenianą bombą odżywczą uważaną za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Dowiedz się dlaczego warto je jeść.
Jadalną częścią słonecznika są jego pestki - świeżo łuskane lub też prażone - dostępne w sklepach. Pochodzą one z Ameryki Północnej, jednak rozsławił je car Rosji Piotr Wielki i właśnie w tym kraju rozpoczęto także produkcję oleju właśnie ze słonecznika.
Bomba odżywcza
Pestki zawierają znaczne ilości białka prawie pełnowartościowego (24,4g białka w 100g pestek). Co więcej zawierają także ok. 43,7g tłuszczu, jednak są to głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, oleinowy), które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i obniżają stężenie cholesterolu we krwi.
Pestki słonecznika stanowią również skarbnicę antyoksydantów, przede wszystkim witaminę E i A, błonnika, witamin - wszystkich z grupy B i składników mineralnych: cynku, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu.
Duża zawartość potasu, a niewielka sodu powoduje, że regularne spożywanie słonecznika odgrywa dużą rolę w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Pestki słonecznika, dzieki zawartosci witaminy E, chronią także przed powstawaniem zakrzepów oraz, ze względu na zawartość cynku, nadają skórze, włosom i paznokciom piękny wygląd.
Trzeba jednak, jak we wszystkim, zachować umiar jedząc je, gdyż są bardzo wysokokaloryczne, 100g dostarcza około 561kcal.

Inne zastosowania słonecznika

Maść słonecznikowa stosowana jest na rany i siniaki. Olej tłoczony z pestek słonecznika zawiera duże ilości NNKT i powinno się go jeść na surowo. Hoduje się także kiełki słonecznika.

Jak jeść pestki słonecznika?

Słonecznik możemy podjadać sam, jako przekąskę między posiłkami, ale nie tylko. Można z pestek zrobić pastę na kanapkę (zmiksowane z czosnkiem, natką pietruszki, estragonem, bazylią i ostrą papryką), zrobić chleb ze slonecznikiem czy dodać uprażone pestki do sałatki.

Pamiętajmy zatem, aby w niewielkich ilościach co kilka dni spożywać pestki słonecznika, a na pewno będziemy zdrowsi!

Ilona Grzegorzewska 


Nasiona i pestki słonecznika

Zastosowanie:Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek. Z nasion wytłacza się również olej. Zawarta w nich witamina E, chroni organizm przed powstawaniem zakrzepów krwi i zmniejszą ryzyko chorób serca. 


Pestki dyni

Nasiona dyni są bardzo oleiste- zawierają prawie 38% oleju. Bogate są w błonnik i białko, którego maja więcej niż nasiona słonecznika. Ze składników mineralnych, wymienić można fosfor, żelazo, wapń cynk, zawierają także inne mikro- i makroelementy. Występuje tu cały szereg witamin oraz cukry, enzymy. Pestki dyni zawierają też lecytynę i fitynę. Lecytyna jest korzystna do funkcjonowania układu nerwowego, podobnie jak fityna, która dodatkowo pobudza proces krwiotwórczy. Ze względu na dużą 
zawartość cynku, pestki z dyni są chętnie stosowane w leczeniu zapalania gruczołu krokowego (prostata).
Świeżo wyłuskane nasiona dyni (nie suszone!) zawierają składniki antyrobacze (kukurbitacyna), działające paraliżująco na tasiemce czy też glisty ludzkie. Co ciekawe, działanie to jest znacznie bardziej skuteczniejsze, w krajach o cieplejszym klimacie, rosnące tam dynie maja większą koncentracje tego składnika. 

Pestki dyni

Zastosowanie: W medycynie nasiona dyni wykorzystuje się w chorobach gruczołu krokowego (zapalenie prostaty, gruczolak prostaty) i pęcherza moczowego. 

Białko pestek dyni zawiera dużo aminokwasów: alaniny, glicyny i kwasu glutaminowego. Pestki dyni mają nadzwyczaj dużo cynku i witaminy B6. Obecności w/w składników przypisuje się profilaktyczne i terapeutyczne oddziały- wanie pestek w schorzeniach prostaty. 75g prażonych pestek dyni pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na magnez.
Prażenie dyni zmienia jej delikatny smak na smak słonawo-pikantny. Oryginalność zastosowanej technologii nadaje pestkom dyni kształt dużego ziarna i miłą dla podniebienia chrupkość. 


Nasiona sezamu

Z wyglądu przypominają nasiona lnu, ale są mniejsze, matowe i różnią się barwą. Zawierają do 60 % tłuszczu o wysokiej wartości pokarmowej oraz białko, które jest łatwo przyswajalne. Białko to, szczególnie bogate jest w aminokwasy cystynę i argininę.
Sezam zawiera magnez, miedź oraz wapń, fosfor i żelazo. Z witamin znajdziemy tu przede wszyskim witaminę E oraz witaminy z grupy B (głównie B1). Podobnie jak siemię lniane, sezam zawiera lignany (fitoestrogen) oraz fitosterole, będące nie tylko przeciwutleniaczami ale i substancjami działającymi antynowotworowo. Ponadto fitosterole obniżają poziom cholesterolu.
Badania naukowe nad sezaminą , która jest lignanem, dowiodły, że wykazuje on zdolność przyspieszania spalania tłuszczu, obniżając zarazem cholesterol LDL (tzw. "zły") a podnosząc cholesterol HDL (ten "dobry").
Nasionka zawierają przeciwutleniacze takie jak sesamol i sesamoline. 

Sezam

Zastosowanie:

Sezam można dodać do sałatek, dań wegetariańskich, potrawek, dań mięsnych i farszów, a także do pieczywa i serów wiejskich. Nieprażone ziarna wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli, tak przygotowane mięso staje się bardziej pożywne, a skórka chrupiąca. Stosuje się je również w produkcji słodyczy, m.in. chałwy i batoników, oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Z nasion sezamu wytwarza się również olej sezamowy. Nasiona sezamu używane są też do produkcji 
masła sezamowego, mączka wydobywana przy mieleniu ziarna znakomicie nadaje się chleba oraz małych bułeczek. 

Sezam czarny

Zastosowanie:

Czarny sezam charakteryzuje się nieco intensywniejszym smakiem od sezamu białego, jest lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku. Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi, farszy, deserów, surówek i sałatek, posypuje się nim powierzchnię pieczywa. Doskonale komponuje się z mięsem, rybami, warzywami i owocami. Nasiona czarnego sezamu korzystnie wpływają na pracę jelit, szczególnie pomagają na zaparcia i regularne wypróżnianie 
się, a także wspomagają pracę nerek oraz wątroby. Jednak osoby narażone na biegunki powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego spożywania czarnego sezamu. Ponadto nasiona zawierają fitosterole, które są związkiem podobnym do cholesterolu, ale zmniejszają jego poziom we krwi człowieka. 


Nasiona lnu czyli siemię lniane

Te drobne brązowe nasionka lnu , posiadają ogromne wartości odżywcze oraz wywierają ogromny pozytywny wpływ na nasz organizm.
Nasiona lnu inaczej Siemię lniane jest bogate w takie składniki jak:
* witamina E
* cynk
* kwas tłuszczowy omega-3
* fitosteryny
* flawonoidy
* fitoestrogeny
Fitoestrogeny blokują receptory estrogenowe, co przyczynia się do zmniejszenia podatności na nowotwory takie jak rak piersi, macicy, prostaty. Ta właściwość może być wykorzystywana do zmniejszenia niektórych skutków ubocznych występujących podczas leczenia sterydami.
Dodatkowo fitoestrogeny w pewnym stopniu mogą przeciwdziałać niektórym niekorzystnym skutkom menopauzy.
Witamina E, jak wiadomo jest przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki organizmu przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Dodatkowo występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3, oraz flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Siemię lniane możemy kupić w aptece, samemu zmielić np. w młynku do kawy, oraz zamknąć do szczelnego słoika.
Szczelne zamknięcie jest bardzo ważne, ponieważ olej zawarty w nasionach łatwo się utlenia.
Zawsze należy przygotować taką porcję którą możemy w krótkim czasie zużyć. Nie powinno się zbyt długo przetrzymywać, już zmielonych nasion.
Wystarczającą dawką do zastosowania będą już 2-3 pełne łyżeczki dziennie, choć można tą ilość zwiększyć.
Proponuje stosować po posiłku(ach), popijając niewielką ilością jakiegoś chłodnego płynu.
Tylko trzeba uważać by się nie zakrztusić, o co łatwo ze względu na dość duży stopień zmielenia i sypkości. 

Len

Kategoria:Nasiona i pestki Nasiona Len, siemie lniane
Zastosowanie:Nasiona lnu mają głównie zastosowanie w przemyśle piekarniczym, do wypieku chleba oraz bułek. Stanowi również składnik mieszanek ziołowych i herbacianych. Nasionami lnu można również panierować kotlety drobiowe. Oprócz kulinarnych zastosowań len ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i zielarstwie. Nasiona lnu pogniecione i namoczone w wodzie, zażywane po łyżce rano i wieczorem, służą jako środek rozwalniający. Największe znaczenie mają wodne wyciągi z siemienia lnianego, które 
podaje się w stanach nieżytowych lub zapalnych żołądka, owrzodzeniu jelit i dwunastnicy i przy nadkwasocie. 


Mak niebieski

Zastosowanie:Nasiona maku znalazły swoje zastosowanie w wielu potrawach, stosuje się je między innymi do wypieku ciast, słodkich bułeczek, przygotowania kutii, oraz jako dodatek do innych dań z makaronem, ciastem francuskim oraz ryżem. 


Nasiona kopru ogrodowego

Kategoria:Nasiona i pestki Nasiona
Zastosowanie: Suszone nasiona kopru najczęściej stosowane są do marynowania ogórków, pikli, ostrych sosów, kwaszonej kapusty. Ponadto dodajemy je do takich potraw jak: kapusta, brukselka, fasola, ziemniaki, pasztet, aby ułatwić trawienie i zapobiec wzdęciom. Stosuje się je również przy wyrobach piekarskich, chlebie i bułeczkach. Stanowi doskonały dodatek do dań na zimno jak i ciepło, do pomidorów, cielęciny, wieprzowiny, dań warzywnych, ryb, jagnięciny, cielęciny i kurczaka. 

Nasiona kopru włoskiego

Zastosowanie:

Suszone nasiona kopru najczęściej stosowane są do marynowania ogórków, pikli, ostrych sosów, kwaszonej kapusty oraz pasztetów. Ponadto dodajemy je do takich potraw jak: kapusta, brukselka, kalafior, fasola, ziemniaki, aby ułatwić trawienie i zapobiec wzdęciom. Stanowi doskonały dodatek do dań na zimno jak i ciepło, do pomidorów, cielęciny, wieprzowiny, wątróbek, cynaderek, dań warzywnych, ryb, makaronu oraz ryżu. 


Nasiona selera

Kategoria: Nasiona i pestki Nasiona
Zastosowanie:Ususzone nasiona dodajemy do zup, potrawek, sałatek, sosów, soku pomidorowego, sosów z owoców morza, jako dodatek do dań warzywnych i dań z ryb. Ponadto dodaje się je do ogórków konserwowych i marynowanej cebulki, do wyrobów piekarniczych, chlebów i bułek. 

Chcesz mieć piękną skórę? - sięgnij po nasiona wiesiołka

Oleje lniany i wiesiołkowy charakteryzują się wysoką zawartością dobroczynnych kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6 które m.in. wpływają na prawidłowe funkcjonowanie i poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Stosowane codziennie w formie kosmetyków i kapsułek lub przyjmowane wraz z pożywieniem wykazują wpływ na poprawę nawilżenia skóry, a także mogą zwiększać jej elastyczność oraz wzmacniać włosy i paznokcie.
Oleje z nasion lnu i nasion wiesiołka zawierają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe gamma-linolenowy (GLA) oraz cis-linolowy (CLA), które wspomagają utrzymanie prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. Spożywane systematycznie w formie płynnej lub w kapsułkach (np. Vitalen Omega 3 i Omega 6 firmy Agropharm) wykazują korzystne działanie w obrębie skóry, która staje się bardziej elastyczna, nie wysusza się, a jej kolor ulega wyrównaniu. Również włosy i paznokcie zostają wzmocnione, są 
wyraźnie zdrowsze i bardziej odżywione.
Zawarte w olejach lnianym i wiesiołkowym NNKT:
- biorą udział w powstawaniu cementu międzykomórkowego pełniącego rolę spoiwa dla płytek lipidowych warstwy rogowej naskórka, przez co mogą wpływać na zwiększenie sprężystości i elastyczności skóry.
- biorą udział w tworzeniu fosfolipidów odpowiedzialnych za budowę błony komórkowej i pełniących funkcję bariery ochronnej naskórka.
- wpływają na poprawę poziomu nawilżenia skóry, dzięki czemu mogą zabezpieczać przed nadmiernym rogowaceniem i wysuszeniem naskórka.
- wspomagają prawidłowe funkcjonowanie płaszcza hydrolipidowego, dzięki czemu wykazują działanie zatrzymujące wodę w głębokich warstwach naskórka i skóry właściwej, co wpływa na zabezpieczanie naskórka przez odwodnieniem, przesuszeniem i pękaniem.
- wpływając bezpośrednio na właściwą płynność i funkcjonalność membran i przestrzeni międzykomórkowych zapobiegają utracie wody przez warstwy zewnętrzne skóry.
- mogą wykazywać działanie usuwające szkody wywołane działaniem wolnych rodników, a także wykazują działanie typu "free radicals scavanger" polegające na ich neutralizacji.
- wpływają na poprawę krążenia miejscowego, a tym samym mogą usprawniać odżywienie i dotlenienie tkanek.
- wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, dzięki czemu wspomagają ochronę skóry przed infekcjami oraz wpływają na hamowanie rozwoju alergii i stanów zapalnych.
- stosuje się je w łagodzeniu objawów wszelkiego typu podrażnień skóry, takich jak: atopowe zapalenie, egzema, łuszczyca, świerzbiączka łupież oraz w przypadku wypadania włosów i łamliwości paznokci.
- mogą korzystnie wpływać na poprawę wyrównania kolorytu skóry. 


Nasiona miłorząbu japońskiego

Zastosowanie: 
Najczęściej spotykane nasiona, są już rozłupane i zapakowane w puszkach. W Japonii i Korei, orzechy miłorzębu są nadziewane na szpikulce i pieczone, a następnie używane do zup, sosów, jako jarzyna i ozdoba. 


Nasiona araukarii

Kategoria:Nasiona i pestki Nasiona
Zastosowanie:Gotowane i obrane nasiona można smażyć na maśle i doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem, papryką oraz ziołami. Tak przygotowane można dodawać do zup, sosów, gulaszy, farszy mięsnych. Mielone dodajemy do placuszków, placków z mąki jęczmiennej, naleśników, ciastek, herbatników oraz do deserów lodowych.
Pochodzenie: Araukaria występuje w Australii.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin