Zielona herbata i jej niezwykłe właściwości.docx

(27 KB) Pobierz


Zielona herbata i jej niezwykłe właściwości

Zielona herbata zawiera związki o działaniu przeciwutleniającym. Związki te wpływają ochronnie na organizm wyłapując i neutralizując wolne rodniki, które wyrządzają wiele szkód. Wolne rodniki są bardzo "towarzyskie" i lubią podłączać swoje wolne elektrony, dzięki czemu uzyskują stabilność chemiczną. Na tym właśnie polega utleniania zwane inaczej oksydacją. Czas życia wolnego rodnika jest bardzo krótki, dlatego też bardzo szybko wyrządza szkody (szczególnie narażeni na ich działanie są 
palacze). W wyniku działania wolnych rodników dochodzi do uszkodzenia komórek ciała, materiału genetycznego i innych. Wolne rodniki powstają m.in. w wyniku stresu, w wyniku zanieczyszczenia środowiska (np. spaliny samochodowe, zanieczyszczenia przemysłowe), czy podczas bardzo intensywnego wysiłku fizycznego. Warto także wiedzieć, że wolne rodniki zawsze naturalnie powstają w organizmie. Ważne jest natomiast, aby równowaga pomiędzy nimi a przeciwutleniaczami nie została zachwiana.
Przeciwutleniacze dostarczone z pożywieniem wspomagają naturalne mechanizmy ochronne organizmu pozwalające zachować odpowiednią równowagę. Żywieniowcy zgadzają się ze stwierdzeniem, że wypijanie dwóch lub trzech filiżanek zielonej herbaty dziennie jest niezwykle korzystne dla zdrowia i może znacznie opóźniać nie tylko procesy starzenia, ale także hamować rozwój niektórych chorób. Herbata zielona ponadto ułatwia trawienie, a więc można ją śmiało pić jako dodatek do obiadu czy innych posiłków.
Również według medycyny chińskiej napar z zielonej herbaty jest godny uwagi, gdyż m.in. oczyszcza organizm z wolnych rodników, lekko pobudza oraz działa moczopędnie. Jednocześnie reguluje temperaturę ciała, stężenie glukozy we krwi. Medycyna chińska ocenia, że wpływ dobrze zaparzonej zielonej herbaty na zdrowie jest ogromny, a regularne jej picie może być pomocne w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.
Dlaczego akurat zielona herbata?

Zielona herbata zawiera w swoim składzie jedne z najsilniejszych antyoksydantów z grupy flawonoidów, takich jak galusan epigallokatechiny (EGCG). Występują one naturalnie w liściach herbatyi stanowią 25 - 30% suchej masy liścia. Badania dowodzą, że galusan epigallokatechiny jest 25 wydajniejszy niż witamina E i aż 100 razy wydajniejszy niż witamina C w walce z nowotworami. Dodatkowo flawonoidy regenerują witaminę E i karotenoidy (beta karoten występujący głównie w marchwi i likopen 
występujący głównie w pomidorach), co głównie zapobiega uszkodzeniom w cząsteczce "złego" cholesterolu LDL, a przez to spowalnia procesy miażdżycowe.

Jakie inne pozytywne właściwości ma jeszcze zielona herbata?

Mówiąc o zielonej herbacie należy także wspomnieć, że dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczach regularne jej spożywanie obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi, zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dlatego też warto zaprzyjaźnić się ze smakiem zielonej herbaty i umieścić ją na stałe w codziennym jadłospisie.

Filiżanka zielonej herbaty jako uzupełnienie diety odchudzającej

Zdaniem naukowców zielona herbata odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, ze względu na to, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Zawarte w zielonej herbacie polifenole są bardzo silnymi antyoksydantami. Naukowcy przypisują im właściwości wspomagające odchudzanie. Redukcja masy ciała związana jest z nasileniem przez polifenole procesu termogenezy tj. spalania spożytych kalorii. W zielonej herbacie to działanie polifenoli spotęgowane jest przez katechiny i kofeinę.

http://www.female.pl/tt/9664/Zielona-herbata-i-jej-niezwykłe-właściwości.html 


Zielona herbata pomaga w odchudzaniu

Za szczególne właściwości zielonej herbaty odpowiadają polifenole, chroniące nasz organizm przed starzeniem się i rozwojem chorób. Wykazano, że regularne picie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Napar ten pomaga również w odchudzaniu. Dzięki dużej zawartości teiny pobudza i orzeźwia. Po zielonej herbacie mija uczucie senności i wyczerpania. 

Różne oblicza zielonej herbaty

Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy.

Zielona herbata ma wiele zastosowań

Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?

Dla zdrowia

Lekarze często zalecają picie zielonej herbaty, gdyż napar bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Napój pomaga nam m.in. w walce z cholesterolem, cellulitem, próchnicą czy cukrzycą. Wzmacnia odporność oraz pracę układu krążenia krwi. Chroni przed grypą, chorobami serca czy miażdżycą oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. - Pijąc regularnie zieloną herbatę wzbogacamy swoją dietę o witaminy A i E, wapń, potas, cynk, miedź i mangan - wylicza Elżbieta Duda, doradca 
żywieniowy, dietetyk. - Zawarta w zielonej herbacie tenina przyspiesza przemianę materii. Katechiny - czyli związki o działaniu przeciwutleniającym - niwelują działanie wolnych rodników, które są sprawcami starzenia się komórek naszego organizmu- dodaje. Zielona herbata jest dobra zarówno dla osób starszych: pozwala łagodzić objawy reumatyzmu, jak i młodszych i dbających o sylwetkę - przyspieszając trawienie, napar pomaga zwalczać tkankę tłuszczową. Systematyczne picie zielonej herbaty 
skutecznie zapobiega efektowi jo-jo, z którym borykają się osoby walczące o szczupłą figurę. Herbata ma również właściwości kojące, oczyszcza organizm i cerę z toksyn. 

W kuchni

Zielona herbata znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni. - Najpopularniejszą odmianą jest matcha: zielona, sproszkowana, japońska herbata o gorzkawym posmaku. Jej niewielka ilość dodana do ciasta sprawi, że wypiek nabierze oryginalnego smaku i zabarwi ciasto na zielono ? opisuje Ania Włodarczyk, autorka bloga Strawberries from Poland. - Jeżeli więc znudził ci się złoty biszkopt, dodaj do ciasta 2-3łyżeczki herbaty, a otrzymasz intrygujące zielone ciasto. W podobny sposób zmienisz oblicze 
zwykłego sernika: wystarczy, że kremowy serek wymieszasz z matchą. Jeśli natomiast robisz lody z maszynki albo słynny włoski deser - panna cottę, dorzuć łyżeczkę matchy do śmietankowej masy, a otrzymasz herbaciane lody o zielonkawym kolorze albo herbacianą panna cottę ? radzi blogerka. Ważne, by w herbacianych eksperymentach zachować umiar - zielona herbata ma gorzkawy smak, którego nadmiar może zniszczyć smak potrawy.

Dla urody

Ostatnio jej niezwykłe właściwości doceniono także w kosmetologii. Kompresy z zielonej herbaty położone na oczy, przywracają im blask i piękno. Ekstrakt z zielonej herbaty korzystnie działa również na włosy, co wykorzystano do produkcji balsamów do włosów chroniących je przed szkodliwym działaniem słońca, poprawiającym ich ogólną kondycję i nadającym piękny połysk. Okazuje się także, że wyciąg z zielonej herbaty działa regenerująco na skórę, pielęgnuje ją i odżywia. Można go znaleźć np. w 
kosmetykach Nantes.
Moda na zdrową żywność przywróciła zielonej herbacie chwałę. Dziś jest ona stosowana w wieloraki sposób. Oprócz działania leczniczego przydaje się w kuchni. Działa pobudzająco, wspomaga proces kojarzenia i szybkość zapamiętywania. Poprawia koncentrację i koi nerwy. Może także pomóc nam w zachowaniu szczupłej sylwetki oraz pięknej cery. Pijąc systematycznie napar z zielonej herbaty usuniemy szkodliwe substancje, będące np. przyczyną cellulitu. Dodatkowo, używając kosmetyków z ekstraktem z 
zielonej herbaty podwoimy jej odżywcze działanie: zregenerujemy, ujędrnimy i nawilżymy naszą skórę.

http://kobieta.interia.pl/byc-kobieta/warto-wiedziec/news/rozne-oblicza-zielonej-herbaty,1522576,1661 

http://www.jsvital.de/Aktualnosci/Archiwum/Zielona_herbata/zielona_herbata.html 

Zielona herbata dla zdrowia i urody

Zielona herbata jest najmniej przetworzona i zawiera najwięcej przeciwutleniaczy - antyoksydantów. Możemy powiedzieć jest eliksirem zdrowia i urody.
Krótka historia
Według legendy zielona herbatę okrył chiński cesarz Chen-nung, odpoczywając w ogrodzie. Przed cesarzem stał dzban z ciepłą wodą, kołysane na wietrze listki krzewu herbacianego wpadły do niego. Cesarz nieświadomy niczego wypił ten napój i zachwycił się jego smakiem. Początkowo zielona herbata była stosowana na napój leczniczy, musiało upłynąć wiele lat nim stała się znana i powszechna.
Chociaż zielona herbata jest jednym z najstarszych napojów świata, do Europy trafiła dopiero w XVII w. W obecnych czasach kiedy świadomość społeczna jest coraz większa i szukamy naturalnych źródeł zdrowia, picie zielonej herbaty jest wzrasta z roku na rok.
Właściwości zdrowotne
Według wielu badań w różnych instytutach na świecie potwierdzone są właściwości składników zielonej herbaty. Picie jej stanowi skuteczną walkę z nękającymi nas chorobami. Zielona herbata zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów. Wzmacnia odporność organizmu na przeziębienia, chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, próchnicą, obniża poziom cholesterolu, ciśnienia krwi, poprawia pracę układu krążenia, pomaga przy leczeniu cukrzycy, nie dopuszczając do 
wzrostu cukru we krwi. Wskazana jest również w chorobie wrzodowej, chroni przed wirusowym zapalenie wątroby, a dzięki właściwościom moczopędnym, pozwala na pozbycie się toksyn z organizmu, usprawnia pracę nerek, a garbniki zawarte w tej herbacie oddziałują pozytywnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Badania ośrodków medycznych dowodzą, że regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.- płuc, jelita grubego, żołądka, odbytu, okrężnicy, trzustki, piersi oraz skóry. 
Zielona herbata dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą i zapobiega wieli chorobom dziąseł. Zalecana jest również przy wysiłku fizycznym, podczas nauki, poprawia koncentrację, koi nerwy, wspomaga szybkość zapamiętywania. Nie do przecenienia są również zawarte w herbacie katechiny, związki o działaniu antyutleniącym. To one właśnie neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiegają starzeniu się komórek naszego organizmu. Lista pozytywnych działań zielonej herbaty 
mogłaby być bardzo długa. Japończycy uważają, że ma ona wpływ aż na 61 dolegliwości, w leczeniu których picie zielonej herbaty przynosi efekty. Uważają też jest to napój, w którym tkwi tajemnica długowieczności, hamuje bowiem bardzo skutecznie procesy starzenia się organizmu. 

Zielona herbata dla zdrowia i urody

Właściwości odchudzające

Zielona herbata odgrywa bardzo ważną rolę w procesie termogenezy - to powstawanie ciepła, które wydziela się w trakcie reakcji chemicznych, podczas których z tłuszczu wytwarza się dwutlenek węgla i woda. Wytworzone ciepło (energia termiczna) jest wydalane z ciała wraz z wodą i dwutlenkiem węgla poprzez płuca, skórę i wydzieliny. Skutkiem tego tłuszcz zostaje zamieniony na energię cieplną i "spalony", a my mamy mniej centymetrów w pasie. Zawarta w zielonej herbacie teina poprawia przemianę 
materii, jest więc bardzo pomocna przy dietach odchudzających. Picie zielonej herbaty podczas diet uzupełnia niedobór witamin i minerałów.

Coś dla urody

Jak już napisałam wcześniej picie zielonej herbaty chroni nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, pomaga usuwać toksyny z organizmu, jest bardzo silnym antyoksydantem. I to właśnie dzięki tym właściwościom pozwala zachować młodość i zdrowy wygląd skóry. Ponadto jest skuteczną bronią przeciw cellulitowi. Kompresy z zielonej herbaty pomagają przy zmęczonych i opuchniętych powiekach. Wyciągi z zielonej herbaty znalazły też swoje miejsce w przemyśle kosmetycznym. Naturalne olejki drzewa 
herbacianego o pięknym i mocnym zapachu, pomagają na infekcje grypy i wirusowe, grzybice. Wyciągi herbaciane stosowane są w kremach - chronią skórę przed szkodliwym wpływem słońca, w szamponach - wzmacniają cebulki, w mleczkach kosmetycznych - zmniejszają potliwość skóry, w żelach do kąpieli - maja działanie przeciwgrzybicze i bakteryjne, w maseczkach - przeciwzmarszczkowe, oczyszczające, wodach zapachowych - działają orzeźwiająco.
Jeśli z naszego menu wyeliminujemy napoje typu cola, zmniejszymy picie mocnej kawy i czarnej herbaty, to z pewnością zyska na tym nasza uroda i zdrowie.

Autor: Mira Kornel 

Herbata zajmuje bardzo ważne miejsce w obyczajowości Japończyków, a jednym z najpiękniejszych przejawów japońskiej tradycji jest Chanoyu ceremoniał picia herbaty. Prowadzony w pawilonie herbacianym, którego prostota i ascetyczny wygląd zaczerpnięte są z filozofii Zen, z gospodarzem ubranym w odświętne kimono i czajniczkiem postawionym na palenisku. Właśnie z niego mistrz ceremonii nalewa wody do czarek z herbatą i podaje je gościom. Popijaniu łyków gorącego, ożywczego napoju towarzyszy 
absolutne skupienie i cisza mącona jedynie przez szum podgrzewanej wody.
Herbata przywędrowała do Japonii z Chin wraz z buddyzmem, w okolicach VI wieku, a dziś ponad trzy czwarte produkowanej tam herbaty to sencha. Historycznie związana z ogrodami herbacianymi w prefekturze Shizuoka, sencha uprawiana jest w nich do dziś na otwartych, nieosłoniętych plantacjach. Ta niezwykła zielona herbata powstaje z młodych liści, które zaraz po zerwaniu poddaje się działaniu gorącej pary. Następnie wysusza się je strumieniem gorącego powietrza i lekko podpieka.
Tak jak Francja może się poszczycić setkami gatunków win, tak i Japończycy raczą się wieloma odmianami senchy. Porównanie do win nie jest bezzasadne, gdyż każdy z gatunków tej bogatej w smaku zielonej herbaty ma swój specyficzny, złożony aromat, zależny od pory zbiorów i sposobu obrabiania. Sencha może mieć aromat łagodny i trawowy, a czasem wręcz słodkawy posmak, zdarzają się też odmiany mocne i pikantne. Obok gatunków tanich, które mimo swojej ceny nadal zachwycają smakiem, istnieją 
wykwintne odmiany, na pewno nie na każdą kieszeń jedną z nich jest wysoko ceniona w Japonii tencha.

Sencha jest często dużo mocniejsza niż większość zielonych herbat, a wysoka zawartość kofeiny czyni z niej znakomicie ożywiający napój. Z kolei zbawienne dla zdrowia witaminy, przeciwutleniacze i flawonoidy są z pewnością jedną z przyczyn tego, że każdy sędziwy Japończyk, spytany o sekret długiego życia, bez zastanowienia wskazuje na tę bogatą w smaku i aromacie herbatę. 

Do łask powróciła dopiero w drugiej połowie XX wieku, dzięki licznym badaniom, które ujawniły jej wysoce pozytywny wpływ na zdrowie.

Właściwości zdrowotne

Do najważniejszych właściwości leczniczych zaliczono łagodne działanie stymulujące układ krążenia, zapobieganie zwężaniu się naczyń krwionośnych, chronienie przez zawałem serca, obniżanie poziomu cholesterolu, pomaganie w walce z nadwagą i wzmacnianie kości oraz zębów.
A ponieważ ludzie mają skłonność ufania prostym i naturalnym środkom leczniczym, szybko popularność zielonej herbaty kilkakrotnie wzrosła, zwłaszcza w latach 90. Dziś niemal wszyscy wiedzą, że zielona herbata jest wyjątkowo zdrowa dla naszego organizmu, ponieważ w trakcie produkcji nie podlega procesowi fermentacji, jaki przechodzi np. czarna herbata. Zaraz po zerwaniu i zgromadzeniu wyselekcjonowanych listków, zastaje poddana procesowi suszenia. Dzięki temu zachowuje wiele cennych składników, 
takich jak polifenole spowalniające proces starzenia się, mikroelementy wapń, fluor, żelazo, potas, sód i cynk, witaminy A, B1, B2, C, E, K oraz teinę i liczne olejki eteryczne.
To, co powoduje rosnącą sławę zielonej herbaty, to nie tylko właściwości zdrowotne, ale także wyjątkowy, delikatny smak i bogaty aromat. Tajemnica, jak dotąd, nie ogarniętego przez ludzki umysł bukietu aromatycznego zielonej herbaty jest tym, co pociąga za sobą liczne rzesze pasjonatów. W zasadzie mówi się o tym, że zielona herbata ma 25 400 różnych olejków eterycznych, w zależności od gatunku. To z kolei powoduje, że każda herbata parzona w odpowiednich warunkach ma swój jedyny, 
niepowtarzalny smak i aromat. A ponieważ olejki te po zaparzeniu nieustannie się ulatniają, to ta sama herbata zmienia kilkakrotnie swój aromat. Jeśli chcemy wydobyć najlepszy aromat, nie możemy zalewać jej wrzątkiem, ale jedynie wodą o temperaturze 60-75 st. C. 

GATUNKI ZIELONEJ HERBATY:

Gun powder określana także jako "herbaciane perły" jest sprzedawana w formie zwiniętych liści (stąd skojarzenie z perłami) lub w postaci proszku. W smaku jest mocna, o wyrazistym aromacie. Te same liście można zaparzać nawet trzy razy.

Sencha stanowi zbiór długich listków, które są lekko parzone, a następnie zwijane i suszone. Zapewne, dlatego zwana jest niekiedy "herbatą duszoną". Dzięki temu procesowi zachowuje wiele składników odpowiedzialnych za jej mocny smak i zapach, przypominający nieco trawę. Jeśli odmiana ta jest zbierana dostatecznie wcześnie, to jej napar charakteryzuje się lekko ziołowym posmakiem.

Chun Mee zwana popularnie także "precoius eyebrow", co oznacza "pięknie brwi". Napar tej herbaty ma wyjątkowy nie tylko smak, ale także kolor. Jej liście mają nieco łukowato wygięty kształt.

Gyokuro czyli "cudowna kropla rosy". Na krótko przed zbiorem krzewy przykrywa się, by zmusić je do wytworzenia większej ilości chlorofilu, co w efekcie daje cudowny nefrytowy odcień naparu oraz łagodny, lekko słodkawy smak.

Bancha są to duże i płaskie liście pochodzące z późnojesiennych zbiorów, które zbiera się podczas przedzimowego przycinania i formowania krzewów herbacianych. Napar z tych liści jest słodkawy i lekko ziołowy. W Japonii jest herbatą najczęściej pitą podczas posiłków, zapewne, stąd jej popularne określenie " wino stołowe".

Genmaicha to niezwykła mieszanka Banchy ze świeżo prażonymi ziarnami ryżu, których obecność powoduje złagodzenie smaku. 

Herbata Zielona
W medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Używano jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem, zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Ma także wiele innych walorów profilaktyczno-leczniczych:

- Zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów;
- Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
- Obniża poziom cholesterolu;
- Przeciwdziała stresom;
- Chroni przed zawałem serca;
- Hamuje próchnicę;
- Korzystnie działa w przypadku nadciśnienia tętniczego;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Posiada właściwości przeciwwrzodowe;
- Pomaga przy zapaleniu spojówek;
- Polecana jest osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego;
- Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem;

Działanie

- Dzięki zawartej w herbacie kofeinie (zwanej także teiną) ułatwia koncentrację, poprawia pamięć i rozjaśnia umysł, a jej działanie jest znacznie wolniejsze i dłuższe niż w przypadku kawy.
- Obniża ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic oraz powstawania zakrzepów, ponieważ polifenole zawarte w zielonej herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu.
- Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych).
- Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych).
- Ma działanie antyseptyczne (garbniki zawarte w zielonej herbacie zwalczają wirusy i bakterie) oraz antyoksydacyjne (tj. opóźniające efekty starzenia).
- Napar z zielonej herbaty pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka.
- Wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą i odświeża oddech (dzięki wysokiej zawartości fluoru i przeciwbakteryjnemu działaniu polifenoli).

Skład
- kofeina (zwana teiną)
- garbniki (polifenole)
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
- olejki eteryczne

Przeciwskazania

- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty,
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych,
- Zieloną herbatą stanowczo nie należy popijać leków. 


Zielona herbata dla starszych państwa w depresji

Ludzie w starszym wieku, którzy piją codziennie kilka filiżanek zielonej herbaty, są mniej skłonni do ulegania stanom depresyjnym - wynika z badań na japońskim Uniwersytecie Tohoku. Szereg badań związanych z wpływem picia zielonej herbaty na łagodzenie problemów psychologicznych wykazał, że kobiety i mężczyźni w wieku 70 lat i więcej, którzy piją cztery lub więcej filiżanek tego napoju, są o 44 procent mniej skłonni do poddawania się depresji.

http://kobieta.interia.pl/zdrowie/profilaktyka/news/zielona-herbata-dla-starszych-panstwa-w-depresji,1414502,1653 

Picie zielonej herbaty dla Chińczyków jest swego rodzaju filozofią drogą doprowadzającą do harmonii, spokoju ducha i prostoty, dla wszystkich natomiast może być drogą do zdrowia.
Zielona herbata zawiera wiele cennych związków, witamin, minerałów np. witaminę A, B, B2, C, posiada wiele cennych właściwości niezbędnych w leczeniu wielu chorób.
Właściwości lecznicze:
chroni przed zawałem
łagodnie stymuluje krążenie
zapobiega zwężeniu się naczyń krwionośnych
obniża poziom cholesterolu
wzmacnia kości i zęby
reguluje procesy trawienia
działa wyszczuplająco
pomaga zachować młodość
posiada działanie atyrodnikowe
wspomaga leczenie bakteryjnych schorzeń przewodu pokarmowego
obniża poziom cholesterolu
reguluje ciśnienie krwi
chroni przed miażdżycą
zapobiega tworzeniu kamieni nerkowych
łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem
działa przeciwbakteryjnie
chroni przed udarem mózgu
spowalnia proces starzenie
zmniejsza stres
pomaga likwidować zaparcia
zabija bakterie
pobudza
działa moczopędnie
chroni przed grypą
korzystnie wpływa na pęcherz moczowy i nerki
pomocny przy bólach reumatycznych 

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty
Spośród wszystkich rodzajów herbat za najzdrowszą uchodzi herbata zielona. Po odkryciu kilku związków chemicznych, których działanie jest bardzo pożyteczne dla ludzkiego zdrowia, naukowcy w sposób szczególny zainteresowali się składem tej herbaty. I dobrze, ponieważ odkryli w niej wiele ciekawych rzeczy.

Okazało się, że w zielonej herbacie można znaleźć całe bogactwo antyoksydantów. Przede wszystkim grupę związków polifenolowych o nazwie - katechiny. Te niezwykle silne antyoksydanty dały się poznać w najnowszych badaniach jako związki przeciwwirusowe, spowalniające starzenie oraz mające bardzo korzystny wpływ na stan naszego zdrowia, a tym samym na nasze samopoczucie. Testy kliniczne bezsprzecznie ujawniły, że katechiny nie znają litości dla zabójczych dla nas wolnych rodników skutecznie 
wymiatając je z naszego organizmu.

Witamina C oraz E uważane są za bardzo silne antyoksydanty. Tymczasem w zielonej herbacie naukowcy znaleźli związek o nazwie galusan epigalokatechiny, w skrócie EGCG. Badania ujawniły, że jest on przynajmniej sto razy bardziej skuteczny niż witamina C oraz przynajmniej dwadzieścia pięć razy bardziej skuteczny niż witamina E w ochronie naszych komórek oraz DNA przed uszkodzeniami prowadzącymi do nowotworów, chorób serca oraz innych poważnych dolegliwości. Inny bardzo silny antyoksydant 
znaleziony w czerwonym winie resveratrol również pozostaje w tyle za EGCG, posiadając dwukrotnie niższy potencjał antyoksydacyjny.

Podczas fermentacji, której w procesie produkcji często poddaje się również herbatę, katechiny ulegają utlenieniu do związków chemicznych o nazwie: teaflawiny oraz tearubiginy. Zatem niesfermentowana herbata bogata jest w katechiny, a sfermentowana w ich utlenione pochodne. Tym właśnie charakteryzuje się herbata czarna, której pozytywny wpływ na zdrowie jest znacznie mniejszy. Ponadto zielona herbata jest również bardzo dobrym źródłem innych flawonoidów zwanych flawonolami. W procesie 
fermentacji flawonole na szczęście nie ulegają utlenieniu, dzięki czemu możemy się nimi cieszyć zarówno w herbacie, która przeszła proces fermentacji jak i w herbacie niesfermentowanej.

Dla zielonej herbaty znaleziono również szereg innych zastosowań. Okazało się, na przykład, że mięso zwierząt, do których paszy dodaje się zieloną herbatę, dużo lepiej się przechowuje. Dzieje się tak ponieważ zawarte w herbacie katechiny stabilizują a-tocoferol w mięśniach zwierząt, które dzięki temu dłużej zachowują swoją wysoką jakość. Ponadto okazało się również, że dodatek herbacianych polifenoli do smażonych produktów przyczynia się do poprawy ich oksydacyjnej stabilności, która ma 
oczywiście niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Efekt ten szczególnie widoczny jest podczas smażenia makaronów.

Ostatnie badania pozwoliły naukowców rozwikłać zagadkę mechanizmu pozytywnego oddziaływania polifenoli z herbaty na nasz organizm. Okazało się, że ich antyoksydacyjna aktywność wynika z bezpośredniego oddziaływania na nasze białka w postaci interakcji polifenol-białko. Odkrycie tego mechanizmu może w przyszłości torować drogę do innych odkryć. 
Naukowcy podzielili pozytywne oddziaływanie herbaty na organizm ludzki na kilka grup: redukcja wysokiego ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cukru we krwi, zapobieganie rozwoju nowotworów, obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Ten ogólny podział nie pozwala nam opisać wszystkich pozytywnych efektów, jakie doświadczymy pijąc zieloną herbatę, powinien jednak w znacznym stopniu wpłynąć na nasze decyzje czyniąc nas bardziej świadomymi konsumentami.

http://zdrowie.flink.pl/zielona_herbata.php 


Herbata zielona

Pochodzi z tych samych krzewów co czarna, ale jej liście bezpośrednio po zerwaniu są suszone, nie poddaje się ich fermentacji. Zawiera dużo bioflawonoidów, dlatego chroni nas przed nowotworami np. rakiem skóry, żołądka, pęcherza. Szczególnie polecana jest palaczom, ponieważ częściowo neutralizuje toksyczne substancje zawarte w dymie papierosowym.

Jeżeli masz wysoki cholesterol warto polubić zieloną herbatę. Powinnaś też sięgać po nią gdy jesteś przeziębiona i masz grypę, ponieważ pomaga zwalczać wirusy i bakterie, a także pobudza układ odpornościowy. 

Zielona herbata wspaniały napój
Wszyscy doskonale znamy smak tradycyjnej czarnej herbaty. Ostatnio coraz większe zainteresowanie wzbudza jednak herbata zielona. Dlaczego?
Odpowiedzi dostarczają nam badania, z których wynika, iż ten właśnie rodzaj herbaty jest wyjątkowo korzystny dla zdrowia.

Co takiego cennego zawiera zielona herbata?
Są to m.in.

1.flawonoidy (katechina, kwercytyna)
2.kwasy fenolowe
3.teofilina
4.garbniki
Dzięki tym i wielu innym składnikom, regularne picie zielonej herbaty zapobiega wielu powszechnie występującym chorobom cywilizacyjnym.

Zielona herbata i katechina

Katechina zawarta w zielonej herbacie jest świetnym antyoksydantem, zapobiega zmianom miażdżycowym w układzie krwionośnym, lekko obniża ciśnienie. Związek ten występuje też w herbacie czarnej, jednak podczas fermentacji jakiej poddawana jest w procesie produkcji, jego ilość wyraźnie się zmniejsza.

Zielona herbata sposób na przeziębienia

Zielona herbata to wspaniały środek zapobiegający przeziębieniom.
Stanowi ona barierę zapobiegającą wnikaniu do organizmu szkodliwych wirusów i bakterii. Jeśli będziemy pić herbatę zieloną podczas przeziębienia, lub grypy, wyraźnie zmniejszą się nasze dolegliwości, oraz skróci czas powrotu do zdrowia.

Zielona herbata i nowotwory

Wyniki badań wskazują, że zielona herbata pozwala zapobiec niektórym rodzajom nowotworów, takim jak: nowotwory skóry, żołądka, jelita grubego, czy płuc

Zielona herbata i odchudzanie

Zielona herbata może być traktowana jako środek wspomagający odchudzanie. Działanie wspomagające opiera się na zwiększeniu tzw. podstawowej przemiany materii. Dzięki temu, podczas regularnego picia herbaty zielonej, nawet podczas snu nasz organizm spala więcej kalorii.

Sposób zaparzania zielonej herbaty

Do zaparzania zielonej herbaty używamy świeżo zagotowanej wody, którą odstawiamy na kilka minut (3-5), tak by nieco przestygła.
Przy zaparzaniu trwającym ok. 3 minut napój herbaciany działa pobudzająco, natomiast jeśli zaparzamy pow. 5 minut otrzymujemy napój o działaniu uspokajającym. 


Herbata zielona

jest produkowana w Chinach i Japonii. Herbatę tę określa się mianem niefermentowanej, gdyż nie przechodzi ona procesu utleniania, jej liście zachowują zielony kolor. Zebrane listki - przeznaczone na zieloną herbatę po odparowaniu wody zwija się i suszy w wysokiej temperaturze. Zielona herbata zawiera teinę, olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, K i z grupy B, a także składniki mineralne. Ma ona działanie pobudzające, reguluje ciśnienie krwi, a ponadto przypisuje się jej działanie 
bakteriobójcze, a tym samym ma ona bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy, a nawet właściwości antyrakowe. Herbata zielona wykazuje znacznie większy wpływ na organizm człowieka niż czarna. Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu. Ma zbawienne działanie dla układu moczowego zapobiegając wielu dysfunkcjom. Wynika to głównie z jej właściwości bakteriobójczych. Łagodzi również w znaczny sposób dolegliwości związane 
z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem. Zielona herbata ma także działanie chroniące przed miażdżycą. 

Herbata zielona z granatem Exclusive - 20 torebek w kopertach

Herbata zielona jest jedną z najszlachetniejszych herbat. W medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce. W krajach Dalekiego Wschodu znana i ceniona od wieków za wyjątkowe właściwości dobroczynne. Herbata zielona jest naturalnym źródłem antyoksydantów, które łagodzą negatywne działanie wolnych rodników i tanowią naturalną ochronę komórek naszego organizmu. Pozytywnie wpływa na fizyczne i psychiczne samopoczucie, pobudza zmysły, dodaje energii i sił.

Skład: herbata zielona 76,5%, owoc porzeczki czerwonej, kwiat hibiskusa, aromaty, skórka pomarańczy, granat 2,2%


Zgłoś jeśli naruszono regulamin