PAPIER.doc

(30 KB) Pobierz

                                                           Towaroznawstwo, grupa I

 

 

CHARAKTERYSTKA OPAKOWAŃ Z PAPIERU I TEKTURY

 

 

Polska Norma PN-O-79000 (Terminologia) definiuje opakowanie jako: wyrób zapewniający utrzymanie określonej jakości pakowanych produktów, przystosowanie ich do transportu       i składowania oraz prezentacji, a także chroniący środowisko naturalne przed szkodliwym działaniem niektórych produktów.

Opakowania papierowe mają wszechstronne zastosowanie w naszym życiu.              Szerokie wykorzystanie papieru i jego różne postaci sprawiają, że pojawia się częściej,                  niż można to sobie wyobrazić.

ZALETY OPAKOWAŃ PAPIEROWYCH:

- mała masa właściwa;
-podatność do przerobu maszynowego;
-dobre właściwości mechaniczne;
-niska cena.

 

WADY:

-wysoka podatność na uszkodzenia;

- przemakalność.

 

RODZAJE PAPIERÓW PAKOWYCH:
*siarczanowy (Natron, Kraft) klasa 3- najmocniejszy, wykorzystywany do produkcji mocnych toreb;
*siarczynowy (Jawa, Sulfit) klasa 3, 4, 5- przeznaczony na torby spożywcze

i farmaceutyczne, nie jest toksyczny;
*celulozowo makulaturowy (Manilla) klasa 6, 7, 8, 9- torby dla asortymentów przemysłowych;
*makulaturowy (Szrenc) klasa 10- nie może być stosowany do produktów spożywczych.

PAPIERY TYPU PERGAMINÓW:
(nie są odporne na wysokie temperatury)
-papier pergaminowy, klasa 3- wykładziny do bębnów, owinięcia produktów tłustych;
-pergamin sztuczny – opakowania szczelne, nie przepuszczają zapachów:
-papiery pakowe pergaminowe – opakowania szczelne, nie przepuszczają zapachów.

PAPIERY USZLACHETNIANE:
(uszlachetniane na gotowej wstędze)
-papiery parafinowe- chronią przed nasiąkaniem, stosowane np. do  tłuszczów;
-papiery zabezpieczające przed korozją -powlekane lotne inhibitory korozji;
-papiery bitumowane (asfaltowane) -wewnętrzne części worków;
-papiery silikonowe - do produktów spożywczych;
-papiery powlekane polietylenem -stosowane do toreb;
-papiery powlekane dyspersjami wodnymi tworzyw sztucznych -nie przepuszczają pary wodnej i gazów.

 

 

FORMY KONSTRUKCYJNE OPAKOWAŃ PAPIEROWYCH

• TORBY:
-torby płaskie -brak uformowanego dna;
-torby fałdowe – brak uformowanego dna, boki zagięte do środka;
-torby krzyżowe – dno uformowane w kształcie sześciokąta- np. torba do ryżu;
-torby klockowe - dno uformowane w kształcie rombu lub kwadratu, boki zagięte do środka;
-torby specjalne.

• OWINIĘCIA:
-bezpośrednienp. owinięcie masła lub chleba;
-zewnętrzneowinięcie pudełka, np. przy mydłach;
-wewnętrzne - np. cukierek opakowany w dwa papierki .

• PUDEŁKA:
otwarte – przemysł lekki, np. koszule;
-klapkowe do pakowania makaronu, proszków do prania;
-szufladkowestanowią wyciągane szufladki (opakowania kredek lub czekoladek);
-wieczkowe – do pakowania butów.


• WORKI PAPIEROWE:
-otwarte klejone;
-otwarte szyte;
-wentylowe klejone;
-wentylowe szyte.

PUDŁA TEKTUROWE
-klapowe, z klapami zew. stykającymi się;
-klapowe, z klapami zew. nakładającymi się;
-jednowieczkowe, z wieczkiem zachodzącym na siebie;
-jednowieczkowe; z wieczkiem zachodzącym całkowicie;
-dwuwieczkowe, z wieczkami stykającymi się.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin