zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą.doc

(29 KB) Pobierz

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - składniki:

·         1.5kg ziemniaków

·         1kg kapusty kiszonej

·         30dkg chudego wędzonego boczku

·         40dkg różnych kiełbas wędlin i resztek mięs

·         3 cebule

·         2 spore pomidory

·         10dkg żółtego sera

·         150ml słodkiej śmietanki

·         100ml mleka

·         łyżka mąki

·         dwie łyżki dobrego majonezu

·         dwie łyżki koncentratu pomidorowego

·         dwie kostki rosołowe

·         3 łyżeczki cukru

·         przyprawy: majeranek

·         papryka słodka

·         lubczyk

·         zioła prowansalskie

·         sól

·         olej do smażenia

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - sposób przygotowania: 1. Ziemniaki gotujemy, mogą być delikatnie niedogotowane, odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jedną cebulę kroimy w talarki, wrzucamy na rozgrzany olej, solimy. Pokrojony w większą kostkę boczek dorzucamy do cebuli i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze chwilę.
3. Kapustę odsączamy i kroimy dość drobno, wrzucamy na patelnie z boczkiem i cebulą. Mieszamy kilka minut, uważamy aby się nie przypaliło. Posypujemy dwiema łyżeczkami cukru, pieprzymy, dodajemy odpowiednią ilość majeranku i papryki. Smażymy jeszcze chwile na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
4. Przestygnięte ziemniaki obieramy i kroimy w centymetrowe talarki. Jedną część układamy na dnie brytfanny, delikatnie solimy i przykrywamy całą przygotowaną kapustą. Wierzch smarujemy majonezem, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków.
5. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy pokrojoną w kawałki kiełbasę i resztę wędlin, posypujemy papryką i smażymy kilka minut. Przykrywamy tym warstwę ziemniaków.
6. Na reszcie tłuszczu na patelni podsmażamy posoloną i pokrojona w talarki cebule, chwile później dodajemy pieprz i resztę cukru, oraz paprykę. Zmniejszamy do minimum płomień i przykrywamy, dusimy ok 3-4 min. Układamy na wierzch zapiekanki, przykrywamy pokrojonymi w plastry pomidorami, przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
7. W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i gotujemy w małym garnku, dolewamy śmietankę. Gotujemy na bardzo małym ogniu i rozpuszczamy w tym starty ser, mieszamy i zagęszczamy rozprowadzoną w mleku mąką. Gotujemy chwilę bez przerwy mieszając. Sosem przykrywamy pomidory, całość zalewamy szklanką rosołu z drugiej kostki. Całość przykrywamy i zapiekamy w temp 180 stopni przez około 60 min, pod koniec możemy odkryć, aby zapiekanka nam się ładnie zarumieniła. Smacznego!
Danie to mimo wielości składników i pozornie pracochłonnego przygotowanie jest niedrogie i bardzo proste w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie i wszystko jest kwestią swobodnego doboru przypraw. Jest doskonałym pomysłem na przyjęcie gości.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin