Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - składniki:
· 1.5kg ziemniaków
· 1kg kapusty kiszonej
· 30dkg chudego wędzonego boczku
· 40dkg różnych kiełbas wędlin i resztek mięs
· 3 cebule
· 2 spore pomidory
· 10dkg żółtego sera
· 150ml słodkiej śmietanki
· 100ml mleka
· łyżka mąki
· dwie łyżki dobrego majonezu
· dwie łyżki koncentratu pomidorowego
· dwie kostki rosołowe
· 3 łyżeczki cukru
· przyprawy: majeranek
· papryka słodka
· lubczyk
· zioła prowansalskie
· sól
· olej do smażenia
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą - sposób przygotowania: 1. Ziemniaki gotujemy, mogą być delikatnie niedogotowane, odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jedną cebulę kroimy w talarki, wrzucamy na rozgrzany olej, solimy. Pokrojony w większą kostkę boczek dorzucamy do cebuli i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze chwilę. 3. Kapustę odsączamy i kroimy dość drobno, wrzucamy na patelnie z boczkiem i cebulą. Mieszamy kilka minut, uważamy aby się nie przypaliło. Posypujemy dwiema łyżeczkami cukru, pieprzymy, dodajemy odpowiednią ilość majeranku i papryki. Smażymy jeszcze chwile na bardzo małym ogniu pod przykryciem. 4. Przestygnięte ziemniaki obieramy i kroimy w centymetrowe talarki. Jedną część układamy na dnie brytfanny, delikatnie solimy i przykrywamy całą przygotowaną kapustą. Wierzch smarujemy majonezem, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. 5. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy pokrojoną w kawałki kiełbasę i resztę wędlin, posypujemy papryką i smażymy kilka minut. Przykrywamy tym warstwę ziemniaków. 6. Na reszcie tłuszczu na patelni podsmażamy posoloną i pokrojona w talarki cebule, chwile później dodajemy pieprz i resztę cukru, oraz paprykę. Zmniejszamy do minimum płomień i przykrywamy, dusimy ok 3-4 min. Układamy na wierzch zapiekanki, przykrywamy pokrojonymi w plastry pomidorami, przyprawiamy ziołami prowansalskimi. 7. W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i gotujemy w małym garnku, dolewamy śmietankę. Gotujemy na bardzo małym ogniu i rozpuszczamy w tym starty ser, mieszamy i zagęszczamy rozprowadzoną w mleku mąką. Gotujemy chwilę bez przerwy mieszając. Sosem przykrywamy pomidory, całość zalewamy szklanką rosołu z drugiej kostki. Całość przykrywamy i zapiekamy w temp 180 stopni przez około 60 min, pod koniec możemy odkryć, aby zapiekanka nam się ładnie zarumieniła. Smacznego! Danie to mimo wielości składników i pozornie pracochłonnego przygotowanie jest niedrogie i bardzo proste w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie i wszystko jest kwestią swobodnego doboru przypraw. Jest doskonałym pomysłem na przyjęcie gości.
ewaela