Racuszki z ricottš i truskawkami Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.9) rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery Kuchnia włoska Składniki truskawki Syrop 150 ml soku pomarańczowego (z kartonu) 1 owoc anyżu gwiazdkowego łyżeczka nasion kminku kilka łyżek cukru Ciasto 175 ml mleka jajka 100g mški łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 250g serka ricotta olej do smażenia Przygotowanie W garnuszku podgrzać sok z cukrem, anyżem i kminkiem tak, aby cukier się rozpucił. Ciepłym syropem zalać obrane z szypułek truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem syropu. Przygotować ciasto Do miski wlać mleko, żółtka, włożyć serek, przesiać mškę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Całoć delikatnie wymieszać trzepaczkš. Ubić sztywnš pianę z białek i dodawać jš stopniowo, małymi porcjami do ciasta, mieszać, przegarniajšc łyżkš od dna. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżkš i formować okršgłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Podawać po kilka placuszków na talerzu, poprzekładanych truskawkami z syropu.
SUPERBLUES