Racuszki z ricottą i truskawkami.txt

(1 KB) Pobierz
Racuszki z ricottš i truskawkami

Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.9)

rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Kuchnia włoska

Składniki
truskawki

Syrop
150 ml soku pomarańczowego (z kartonu)
1 owoc anyżu gwiazdkowego
łyżeczka nasion kminku
kilka łyżek cukru

Ciasto
175 ml mleka
jajka
100g mški
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250g serka ricotta
olej do smażenia

Przygotowanie
W garnuszku podgrzać sok z cukrem, anyżem i kminkiem tak, aby cukier się rozpucił. Ciepłym syropem zalać obrane z szypułek truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem syropu.

Przygotować ciasto
Do miski wlać mleko, żółtka, włożyć serek, przesiać mškę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Całoć delikatnie wymieszać trzepaczkš. Ubić sztywnš pianę z białek i dodawać jš stopniowo, małymi porcjami do ciasta, mieszać, przegarniajšc łyżkš od dna. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżkš i formować okršgłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Podawać po kilka placuszków na talerzu, poprzekładanych truskawkami z syropu. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin