Suflet z marakują.txt

(1 KB) Pobierz
Suflet z marakujš

Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)

rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kuchnia francuska

Składniki
6 owoców marakui
jajko
2 łyżki bršzowego cukru
150 ml
kilka łyżeczek mški

Przygotowanie
Owoce marakui przekroić w poprzek, łyżeczkš wybrać pestki, tak, aby powstały pucharki z połówek owoców. Pestki sok włożyć do miseczki. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić z łyżkš cukru, aż zjanieje. Nadal mieszajš wlać kilka łyżek ciepłego mleka, dodać mškę i, ubijajšc, wlać resztę mleka. Przełożyć wszystko do rondelka i mieszajšc, podgrzewać na małym gazie, aż powstanie gesty sos. Białko ubić z pozostałš łyżkš cukru na sztywnš pianę. Do sosu jajecznego włożyć kilka łyżek nasion marakui, wymieszać, włożyć ubite białko i delikatnie wymieszać. Masš napełnić pucharki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 8 minut. Przez sitko odcedzić pozostałe pestki marakui. Sok podgrzewać w małym rondelku przez kilka minut, aż zgęstnieje. Gotowym sokiem polać suflety przed podaniem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin