Autor: thiessa @ 3:27pm, Piątek 9 Grudzień 2011.
Źródło: "Malaysian favourites" Australian Women's Weekly
Bardzo typowe połączenie w malajskiej kuchni a curry dość szybkie w wykonaniu. Jak na mój gust jednak nieco za słodkie od dużej ilości cebuli w nim zawartej. Słodycz niewątpliwie powinien neutralizować ocet, natomiast, jako że nie lubię posmaku octu w niczym i uznaję tylko ryżowy i balsamiczny dodałam ten pierwszy. Okazało się, że jest za mało wyrazisty do tego dania. Myślę, że po zwiększeniu ilości octu dla miłośników śledzi w tymże będzie w sam raz.Składniki:1 kg filetów rybnych, pokrojonych na kawałki,4 łyżki oleju arachidowego,3 duże cebule (ok. 600g), pokrojone w plastry,4 ząbki czosnku, posiekane,8 cm kawałek imbiru, drobno posiekany,1 łyżeczka kurkumy,5 cm kawałek trawy cytrynowej, drobno posiekanej,2 łyżki brązowego octu (dałam 3 łyżki ryżowego),1 łyżka sosu rybnego (można więcej do smaku),1/2 szklanki wody,2 średnie pomidory (ok. 380g), pokrojone na kawałki,2 łyżki posiekanej kolendry.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim rybę z obu stron po 1 minucie. Odłożyć.Wlać pozostały olej na patelnię dodać cebulę i smażyć do momentu, kiedy zmięknie. Dodać wtedy czosnek, imbir, trawę cytrynową i kurkumę, smażyć przez chwilę a następnie dodać ocet i smażyć 3 minuty. Dodać rybę, pomidory, wlać wodę i gotować około 5-7 minut. Wymieszać z kolendrą. Podawać z ryżem.
very_significant_other