Zupa grzybowa z pęczakiem.odt

(40 KB) Pobierz

Zupa grzybowa z pęczakiem

Autor: thiessa @ 6:52am, Piątek 11 Styczeń 2013.

Źródło: "Smaczne zupy" Kate McMillan


Na pewno po Świątecznych potrawach: kapuście z grzybami, zupie grzybowej i uszkach do barszczu zostało Wam trochę suszonych grzybów. Ta zupa to świetny sposób na ich użycie. To taka typowa zimowa zupa, aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Może nie wygląda za bardzo atrakcyjnie, ale nadrabia smakiem brak urody. Jeśli jej nie zmiksujemy jej wygląd będzie nieco lepszy, chociaż będzie mniej aksamitna w smaku.

Składniki:

15g suszonych borowików,
125 ml białego, wytrawnego wina,
1 łyżka oliwy,
1 szalotka, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
250g małych pieczarek, pokrojonych na plasterki,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól i świeżo zmielony pieprz,
1,2 l bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka, (lub więcej, jeśli ktoś preferuje rzadkie zupy),
185g pęczaku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Borowiki dokładnie opłukać. Wino zagotować niedużym rondelku, zdjąć z palnika i wrzucić grzyby. Moczyć przez 15 minut. Następnie odcedzić, zachowując płyn z namaczania a grzyby drobno posiekać.
Oliwę rozgrzać w sporym rondlu o grubym dnie na dużym ogniu. Dodać szalotkę i smażyć do momentu, kiedy straci swoją twardość (2-5 minut). Dodać czosnek, tymianek, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i pieczarki. Całość smażyć przez 4-5 minut do momentu, kiedy płyn, który puszczą pieczarki odparuje i zaczną się rumienić. Następnie zalać całość płynem z moczenia borowików i doprowadzić do wrzenia wyskrobując wszystkie cząstki, które przykleiły się do dna rondla.
Wlać bulion, dodać wypłukany pęczak, koncentrat pomidorowy oraz posiekane borowiki. Gotować ok. 40 minut do chwili, kiedy kasza zmięknie. 
250 ml zupy zmiksować w blenderze, dodać z powrotem do rondla, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin