białka - wysalanie, denaturacja.doc

(13 KB) Pobierz

BIAŁKA

 

koagulacja(wysalanie)

+ sole metali lekkich (I, II gr) i amonowe



                                                                                                                                                                                                                 

 

                                                                                                                                                                                                                               

 

 

 

 



                                                                                                    ZOL                                           ŻEL

 

 

 

                                                                                                                              peptyzacja

                                                                                                                                  + woda

 

Wysalanie – proces odwracalny.
Peptyzacja – proces odwracalny.
Denaturacja – czyli reakcja białka z kwasem, alkoholem etylowym, solą metalu ciężkiego (miedzi, żelaza, ołowiu, rtęci) oraz przez podwyższenie temperatury. Jest to proces nieodwracalny. Zmienia się wówczas trwale, ulega zniszczeniu wewnętrzna struktura białka.
Zol – to układ koloidalny, galaretowate, nie ścięte białko. Kiedy zol poddajemy odpowiedniemu odczynnikowi wówczas zachodzi łączenie się białka w większe agregaty (elementy) – żel.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin