ZDJĘCIE 1 (image(148))
18.
a. tężcowym zupełnym
b. izotonicznym
c. tężcowym całkowitym
d. ….
e. tężcowym niezupełnym
f. ….
19. Proszę uszeregować w kolejności etapy oddychania, a następnie przyporządkować poszczególne procesy
Oddychanie wewnętrzne wymiana gazowa w tkankach
Transport tlenu przez krew
oddychanie zewnętrzne wentylacja płuc
Wymiana gazowa w płucach
substratów energetycznych
Oddychanie pośrednie
Transport dwutlenku węgla przez krew
Odpowiedzi:
Oddychanie pośrednie –
no i pozostaje …. Substratów energetycznych
Oddychanie zewnętrzne – wentylacja płuc, wymiana gazowa w płucach (tego jestem
pewna)
Oddychanie wewnętrzna – transport tlenu przez krew, transport dwutlenku węgla
przez krew (chyba, znalazłam tylko inf. że oddychanie wewnętrzne to utlenianie biologiczne i wydaje mi się że to jest właśnie to)
20. w czasie wdechu następuje:
a. skurcz przepony i zmniejszenie ciśnienia w klatce piersiowej
b. rozkurcz przepony i wzrost ciśnienia w klatce piersiowej
c. Skurcz przepony i wzrost ciśnienia w klatce piersiowej
d. Rozkurcz przepony i zmniejszenie ciśnienia w klatce piersiowej
21. surfaktant to substancja wydzielana przez
a. gruczoły śluzowe oskrzeli i oskrzelek
b. komórki pęcherzykowe typu I
c. gruczoły śluzowe oskrzelek oddechowych
d. komórki pęcherzykowe typu II
Jego rola w procesie oddychania polega na: występując w płucach jako czynnik powierzchniowy pęcherzyków. Pozwala znacznie zmniejszyć napięcie powierzchniowe, a dzięki temu zmniejsza opory sprężyste występujące w pracy oddechowej płuc.
ZDJĘCIE 2 (image(082))
a. zwiększa się wentylacja płuc
b. zwiększa się pojemność minutowa serca
c. zwiększa się ciśnienie skurczowe, a zmniejsza – ciśnienie rozkurczowe
d. zwiększa się wydzielanie insuliny
e. zmniejsza się wydzielanie glukagonu
f. zwiększa się wydzielanie adrenaliny
g. zwiększa się diureza
19. Który rodzaj motoryki jest odpowiedzialny w największym stopniu za przesuwanie pokarmu wzdłuż jelita cienkiego
a. Między trawienny wędrujący kompleks mioelektryczny
b. fala perystaltyczna
c. skurcze toniczne
d. skurcze odcinkowe
20. wydzielanie soku żołądkowego
a. ustępuje całkowicie w okresie między trawiennym
b. zwiększa się na widok, smak i zapach pokarmu
c. nasila się po rozciągnięciu ściany żołądka pod wpływem pokarmu
d. zwiększa się po zadziałaniu na gruczoły żołądkowe gastryny
21. Emulgacja/Emulsyfikacja tłuszczu zachodzi pod wpływem:
a. Skurczy perystaltycznych w żołądku
b. Soku trzustkowego
c. Soli kwasów żółciowych
d. Gastryny
e. CCK
A rola tego procesu w trawieniu składników pokarmowych polega na: rozbicie tłuszczu na drobne kuleczki, by ułatwić późniejszą aktywność enzymatyczną lipazy (enzymu trawiącego tłuszcze). Dzięki emulgacij zwiększa się powinowactwo do enzymu dzięki czemu trawienie zachodzi dużo szybciej
22. Enzymami proteolitycznymi są:
a. Amylaza ślinowa, pepsyna i lipaza
b. Trypsyna, chymotrypsyna i karboksypeptydazy
c. Sacharoza, lipaza i rybonukleaza
d. Elastaza, amylaza trzustkowa i sacharoza
ZDJĘCIE 3 (image(080))
26. Niezwiązane z procesem wymiany gazowej funkcje układu oddechowego to:
Niezwiązane z procesem wymiany gazowej funkcje układu oddechowego to min
· biosynteza substancji biologicznie czynnych
· inaktywacja czynników naczynioruchowych
· aktywacja angiotensyny
· filtr i zbiornik dla krwi
· artykulacja dźwięków
· odbieranie wrażeń zapachowych
27. „Siłą napędową” wymiany gazowej tlenu i dwutlenku węgla w płucach (między powietrzem pęcherzykowym a krwią) jest
28. Na cykl oddechowy składają się dwie fazy: (1) wdechu i (2) wydechu .
Pierwsza ma charakter aktywny/bierny (niepotrzebne proszę skreślić) tzn. Podczas wdechu płuca zwiększają swoją objętość i tworzy się podciśnienie, które zasysa powietrze. Mięśnie międzyżebrowe kurczą się, żebra unoszą się do góry, przepona obniża się (skurcz) , ciśnienie spada i dostaje się do płuc
Druga – charakter aktywny/bierny (niepotrzebne proszę skreślić) tzn. podczas wydechu następuje rozluźnienie przepony (rozkurcz) oraz mięśni klatki piersiowej, zmniejszenie objętości płuc wytwarza lekkie nadciśnienie, które wyciska powietrze z płuc.
ZDJĘCIE 4 (image(150))
wchłania się ze światła jelita:
a. bezpośrednio do krwi lub chłonki
b. do wnętrza enterocytów stąd przechodzą do naczyń włosowatych i limfatycznych kosmyków jelitowych
c. bezpośrednio do wątroby
32. *Hormonem żołądkowo – jelitowym który hamuje opóźnienie żołądka pobudza produkcję żółci oraz zwiększa się wydzielanie soku trzustkowego bogatego w wodorowęglany jest:
a. sekretyna
b. somatostatyna
c. VIP
d. Gastryna
e. Cholecystokinina
f. Grelina
33. charakterystyczną cechą przełyku jest:
a. obecność gruczołów endokrynnych
b. obecność gruczołów produkujących enzymy trawienne
c. występowanie 3 warstwowej błony mięśniowej
d. występowanie w błonie mięśniowej zarówno mięśni szkieletowych jak i gładkich
34. * im dłużej trwa wysiłek fizyczny typu wytrzymałościowego w tym większym stopniu źródłem energii dla pracujących mięśni jest/są”
a. ATP
b. Fosfokreatyna
c. Glukoza
d. Kwasy tłuszczowe
e. Ciała ketonowe
f. aminokwasy
35. * Adaptacja układu krążenia do wysiłku polega m.in. na
a. zwiększeniu objętości wyrzutowej serca
b. zwiększeniu objętości krwi
c. przyśpieszeniu tętna
d. wzroście ciśnienia skurczowego żylnego
e. wzroście ciśnienia tętniczego rozkurczowego
f. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
kalush