Paulina Krzemińska 4.01.2012r.
Sprawozdanie z doświadczenia 6:Otrzymywanie i badanie właściwości skrobi i glikogenu
1. Wydzielanie glikogenu z wątroby:
Otrzymaną wątrobę (nr 1, m=10,1g) umieściłam w moździerzu i rozpoczęłam ucieranie z niewielkim dodatkiem piasku (ułatwił on rozcieranie). Gdy w moździerzu nie było już żadnych większych kawałków wątroby, rozpoczęłam stopniowe dodawanie kwasu trichlorooctowego, aby oddzielić glikogen od reszty wątróbki. Dodałam ok. 24 ml kwasu. Zawartość moździerza przeniosłam do probówek wirówkowych i odwirowałam przez 10 minut. Następnie ciecz znad osadu zawierającą glikogen przeniosłam do Falcona i dodałam 25 ml etanolu w celu wytrącenia glikogenu. Przeprowadziłam kolejne wirowanie, odrzuciłam supernatant, a osad przeniosłam do probówki Falcone i rozcieńczyłam do 30 ml.
2. Omówienie wykonanych prób:
a) Reakcja skrobi i glikogenu z jodem:
Zasada:
Skrobia i glikogen tworzą barwne kompleksy w reakcji z jodem. Zmiana odczynu środowiska oraz temperatury powoduje znikanie lub pojawianie się zabarwienia.
Obserwacje:
Skrobia
Glikogen
Woda
+I2
Granatowy
Brązowy
Żółty
Temp rośnie
Odbarwienie
Brak zmian
Temp maleje
+ NaOH
+HCl
Wnioski:
Wzrost temperatury i odczyn zasadowy powodują zmiany strukturalne skrobi i glikogenu, które nie mogą wytworzyć kompleksu z jodem. Gdy temperatura spada, a odczyn jest obojętny lub kwaśny, kompleksy mogą istnieć.
I2+2NaOHNaIO+NaI+H2O
NaIO+NaI+2HCl2NaCl+I2+H2O
b) Wytrącanie skrobi i glikogenu:
Badanie rozpuszczalności skrobi i glikogenu w etanolu i nasyconym roztworze siarczanu amonu.
Nasycony (NH4)2SO4
Zmętnienie
Etanol
Etanol powoduje wytrącanie zarówno skrobi jak i glikogenu, natomiast jedynie skrobia jest w stanie wytworzyć wiązanie estrowe z resztą siarczanową.
c) Reakcja Molischa:
Dodatni wynik próby dają nie tylko cukry, ale również aldehydy i ketony. Reakcja opiera się na wytworzeniu pochodnych furfuralowych i ich kondensacji z a-naftolem.
Galaktoza
Laktoza
Sacharoza
+ a-naftol + H2SO4
Fioletowy
Fioletowo - granatowy
Fioletowa obrączka
Wszystkie cukry użyte do reakcji potwierdziły to, iż mają grupę aldehydową/ketonową, oraz iż mogą przekształcić się w pochodną furfuralu.
d) Hydroliza sacharozy, skrobi i glikogenu:
Pod wpływem stężonego kwasu siarkowego polisacharydy ulegają hydrolizie do cukrów prostych. Otrzymane hydrolizaty posłużą mi do dalszych reakcji.
e) Reakcja Benedicta:
Jest to próba mająca na celu wykazanie właściwości redukcyjnych cukrów. Cukier redukuje miedź na drugim stopniu utlenienia do tlenku miedzi (I).
Sacharoza po hydrolizie
Skrobia po hydrolizie
Glikogen po hydrolizie
+ odczynnik Benedicta + wzrost temp.
Ceglasto-czerwony
Morski
Niebieski (bez zmian)
Ciemno-pomarańczowy
Zielony
Tylko cukry proste wykazują właściwości redukujące. W tym doświadczeniu możemy zauważyć, iż glikogen nie uległ hydrolizie.
R-CHO+Cu2+R-COOH+Cu2O
f) Próba Tollensa:
Redukcja jonów srebra na pierwszym stopniu utlenienia do srebra metalicznego.
pu_lina