Kotlety pożarskie.pdf
(
38 KB
)
Pobierz
Kotlety pożarskie
4 filety z piersi perliczki
10 dag cielęciny
szpik wołowy
1 żółtko
1 jajko
4 dag masła
Sposób wykonania :
Z oczyszczonej i jak do gotowania przyrządzonej pulardy lub młodej perliczki, po zdjęciu
skórki, ukroić z samych piersi zrazy, czyli plastry mniej więcej formy siekanego kotleta i
lekko posolić.
Osobno usiekać cielęciny jak najbielszej, ale żeby była jak masło usiekana.
Dołożyć 3 łyżki szpiku wołowego i jedno żółtko, wymieszać razem, rozłożyć cienką
warstwą na stole, położyć na niej owe plastry piersi, przykryć znowu każdy masą cielęcą.
Formować zgrabne podłużne kotlety i wkładać w środek kostki z perliczyeh skrzydeł.
Posolić po wierzchu, następnie umaczać w rozbitym jajku, w utartej przesianej bułce i
smażyć na gorącym klarownym maśle na średnim ogniu, bo zbyteczne gorąco zostawi
wewnątrz białe mięso surowe.
Dla smakoszów daje się do nich sos ostry, dla chorych - cytrynę, a kotlety podlewa się
rosołem.
Zwyczajne prawdziwe kotlety pożarskie robi się bez farszu, bite lub siekane z samych
piersi pulardy.
Kotlety pożarskie są niczym innym tylko resztkami oskrobanymi z drobiu, pomieszanymi
w połowie z cielęciną i usiekane razem, a następnie tak jak zwykle cielęce przyrządzone.
Dla podniesienia smaku daje się do nich sos maderowy.
Plik z chomika:
tetrusss1
Inne pliki z tego folderu:
Caprari M Najlepsze potrawy z ziemniakow.pdf
(1166 KB)
Grzyby jadalne.pdf
(84 KB)
Kotleciki dietetyczne z kury.pdf
(36 KB)
Kotlety pożarskie.pdf
(38 KB)
Książka Kucharska 7000 Przepisów.zip
(6583 KB)
Inne foldery tego chomika:
Akordeon
Bajki
Ciekawe
Filmy
Foto
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin