Szarlotka z ciasta francuskiego
§ 60 dag mrożonego ciasta francuskiego
§ 1,5 kg jabłek średniej wielkości
§ Sok jednej cytryny
§ czubata łyżka cukru
§ łyżeczka cynamonu
§ 5 dag rodzynków
§ niepełna szklanka dżemu morelowego
§ 2-3 łyżki calyadosu
§ mąka do oprószania stolnicy
Ciasto rozmrozić i przygotować według instrukcji na opakowaniu. Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w dość cienkie, jednakowe kliniki, skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały, po czym ułożyć w dachówkę na cieście, posypać cukrem i cynamonem. Piec l O min w temperaturze 220°C na dolnej półce piekarnika. Potem przestawić na środkową półkę i piec jeszcze 20-25 min. W rondelku podgrzać, mieszając, dżem i calvados. Upieczone ciasto posypać wcześniej sparzonymi i osaczonymi rodzynkami, posmarować gorącą glazurą i na chwilę wstawić ciasto do piekarnika. Podawać na zimno lub na gorąco.
bakawojtek