Szarlotka z ciasta francuskiego.doc

(21 KB) Pobierz
Szarlotka z ciasta francuskiego

Szarlotka z ciasta francuskiego

§         60 dag mrożonego ciasta francuskiego

§         1,5 kg jabłek średniej wielkości

§         Sok jednej cytryny

§         czubata łyżka cukru

§         łyżeczka cynamonu

§         5 dag rodzynków

§         niepełna szklanka dżemu morelowego

§         2-3 łyżki calyadosu

§         mąka do oprószania stolnicy

Ciasto rozmrozić i przygoto­wać według instrukcji na opakowaniu. Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych po­kroić w dość cienkie, jednakowe kliniki, skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały, po czym ułożyć w dachówkę na cieście, posypać cukrem i cynamonem. Piec l O min w temperaturze 220°C na dolnej półce piekarnika. Potem przesta­wić na środkową półkę i piec jesz­cze 20-25 min. W rondelku pod­grzać, mieszając, dżem i calvados. Upieczone ciasto posypać wcześ­niej sparzonymi i osaczonymi ro­dzynkami, posmarować gorącą glazurą i na chwilę wstawić ciasto do piekarnika. Podawać na zimno lub na gorąco.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin