Ciasta 3.doc

(465 KB) Pobierz
Ciasta 3

CIASTA 3

http://www.dobrakuchnia.com/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=3&id=80&Itemid=81

 

AMBASADOR

-               6 żółtek

-               1,5 szklanki cukru

-               3 szklanki mleka

-               2/3 szklanki mąki ziemniaczanej

-               1 kostka masła

-               1 kostka margaryny

-               bakalie (orzechy rodzynki, migdały)

-               paczka biszkoptów okrągłych

-               1 łyżka kakao

-               odrobina wódki

Żółtka + cukier + mąka ziemniaczana + 1/2 szklanki mleka, to wszystko utrzeć. 2,5 szklanki mleka zagotować w garnuszku. Do gotującego mleka wlać utartą masę, powstanie budyń. Budyń wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Gdy będzie ładnie utarte dodać budyń. Do masy dodać bakalie. Wlać odrobinę wódki. Na spód tortownicy wyłożyć okrągłe biszkopty, można je namoczyć w rozpuszczonej galaretce. Masę podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na biszkopty, do drugiej połowy dodać łyżkę kakao. Wyłożyć ciemną masę na jasną. Na wierzch ułożyć okrągłe biszkopty (mogą być namoczone w galaretce). Biszkopty układać na spód brzuszkami do góry, a na wierzch masy brzuszkami do dołu. Wierzch polać polewą. Wstawić do lodówki.

 

ANDRUT Z KOKOSEM

-               2 paczki wiórek kokosowych

-               1 paczka dużych biszkoptów

-               1 słoik powideł śliwkowych

-               1 paczka andrutów kwadratowych

-               3/4 szklanki mleka

-               1 szklanka cukru

Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórka, chwilę pogotować - wystudzić. Andrut posmarować powidłem, przykryć drugim, odłożyć na bok. Powtórzyć to jeszcze raz z kolejnymi dwoma andrutami. Połowę masy kokosowej położyć na przygotowanym andrucie. Położyć na to biszkopty (można naponczować: woda+cukier+sok z cytryny) i resztę masy i przykryć andrutem.

 

ANIELSKIE CIASTO

-               12 białek

-               25 dag cukru

-               4 opakowania cukru waniliowego

-               szczypta soli

-               10 dag mąki

-               40 dag mąki ziemniaczanej

-               30 dag śmietany kremówki

-               50 g pokrojonych pistacji

-               15 dag malin

Do lekko schłodzonych białek wsypać 1/3 cukru. Energicznie ubijać. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukru, cukier waniliowy oraz sól. Masa białkowa powinna być ubita na sztywną pianę. Delikatnie połączyć białka z przesianymi obiema mąkami. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać na masę o jednolitej konsystencji. Piekarnik rozgrzać do temp. 175 st. Masą białkową napełnić formę (o pojemności ok. 2 l) w kształcie wieńca. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Wystudzić i wyjąć ostrożnie z formy. Przełożyć na paterę. Ciasto udekorować ubitą na sztywno śmietaną, opłukanymi malinami i posiekanymi pistacjami.

 

AROMATYCZNY CHRUST

-               400 g mąki

-               2 jajka

-               4 łyżki cukru

-               cukier waniliowy

-               30 g masła

-               1 łyżeczka proszku do pieczenia

-               1/2 szklanki mleka

-               kieliszek migdałowego likieru

-               1 cytryna

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, alkohol i startą skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto. Wstawić je na 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać z niego romby (6x6 cm). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Osączyć. Posypać cukrem pudrem.

 

BABA LUKROWANA

-               12 dag kaszy manny

-               12 dag mąki ziemniaczanej

-               25 dag mąki pszennej

-               15 dag cukru

-               15 dag cukru na lukier

-               dag masła

-               1 jajko

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia

-               2 zapachy cytrynowe

-               ¼ szklanki wody

-               ½ szklanki mleka

-               ½ łyżeczki octu 6%

Ciasto: jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z utartym do białości masłem. Stopniowo ciągle mieszając, dodawać pozostałe składniki w kolejności: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mleko, 1 buteleczkę zapachu cytrynowego. Wszystko razem utrzeć na pulchną, jednolitą masę. Do masy wsypać przygotowane, drobno posiekane bakalie. Formę na babę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Przełożyć do formy ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 170 i piec 50 minut. Gotową babę studzić w formie, następnie wyjąć, ustawić na kartce kuchennej. Lukier: cukier zalać wodą i zagotować. Dodać ocet i gotować na dużym ogniu pod przykryciem. Po 2 min gotowania przeprowadzić próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna zostawić za sobą „nitkę". Gorący syrop przelać do miski, skroplić zimną wodą, schłodzić do temp ok. 60 stopni. Ucierać aż zbieleje, na koniec dodać zapach. Gotowym lukrem posmarować babę.

 

BABA MAJONEZOWA

-               1/2 szklanki mąki pszennej

-               1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

-               1 szklanka cukru

-               4 jajka

-               1/3 szklanki majonezu

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wrzucamy do garnka wszystkie składniki i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił - a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony), wylewamy do natłuszczonej foremki (ja zazwyczaj używam tortownicy z kominkiem lub keksowej) i pieczemy 50 min w 175 st C. Można ją modyfikować na kilka sposobów:

1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych.

2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami.

3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta.

4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju.

5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa.

 

BABECZKI Z JAGODAMI

-               25 dag mąki pszennej

-               125 g masła (z lodówki)

-               5-6 łyżek cukru

-               1 jajko

-               masło (do wysmarowania foremek)

-               mąka (do posypania stolnicy)

Masa:

-               szklanka mleka

-               3 łyżki cukru

-               torebka budyniu waniliowego

-               125 g śmietanki

-               35 dag jagód

-               cukier puder (do posypania)

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, cukier i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować (nie za cienko) i wyłożyć nim foremki. Spody ciasta ponakłuwać widelcem. Babeczki piec przez około 15-20 min. Po wyjęciu odczekać, aż nieco ostygną, następnie wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ugotować budyń. W czasie stygnięcia mieszać. Śmietankę ubić i wymieszać z budyniem. Jagody umyć i osączyć. Babeczki napełnić masą, a na wierzchu ułożyć jagody. Posypać cukrem pudrem.

 

BABECZKI Z KIWI

Ciasto:

-               125 g masła

-               220 g mąki

-               60 g cukru pudru

-               1 żółtko

Krem:

-               200 g jogurtu naturalnego

-               50 g cukru pudru

-               cukier waniliowy

-               20 ml rumu

-               2 łyżki żelatyny

-               200 g śmietany kremówki

-               5 kiwi

-               wiśnie z konfitury

Masło posiekać z cukrem pudrem i mąką, dodać żółtko, wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wylepić nim małe foremki, piec 15 minut w temp. 200 st. na złoty kolor. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, rumem i lekko ubitą śmietaną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzewać, aż się rozpuści, gorącą dodać do kremu. Babeczki napełnić kremem. Dekorować plastrami kiwi i wiśniami.

 

BABKA DROŻDŻOWA

-               50 dag mąki pszennej

-               5 dag drożdży

-               10 dag masła

-               10 dag cukru

-               5 żółtek

-               1 szklanka mleka

-               1/3 szklanki rodzynków

-               skórka otarta z pomarańczy

-               szczypta soli

Rodzynki umyć i moczyć 30min w ciepłej wodzie. Do mleka dodać łyżeczkę cukru, wymieszać, wsypać pokruszone drożdże, odstawić na 15min w ciepłe miejsce. Do miski wsypać 1/3 mąki, wlać mleko z drożdżami, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu, aż rozczyn zacznie rosnąć. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i szczyptą soli, dodać do rozczynu, wsypać resztę mąki, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki. Pod koniec wlać roztopione masło, wyrabiać dalej, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą obiętość, włożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem (formę zapełnić ciastem do połowy), nakryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni całą formę, nagrzać piekarnik go temp 180 stopni, wstawić je do piekarnika i piec ok 50min. Po ostudzeniu wyjąć babę z formy i polać lukrem.

 

BABKA PIASKOWA

-               125 g margaryny lub masła

-               1/3 laski wanilii

-               150 g cukru

-               4 jajka

-               160 g mąki pszennej

-               100 g mąki ziemniaczanej

-               1 łyżeczka proszku do pieczenia

-               10 g masła do wysmarowania formy

-               20 g tartej bułki

-               cukier puder do posypania

Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Do miski włożyć margarynę, cukier, żółtka jaj, rozdrobnioną wanilię. Produkty w misce dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Ubić pianę z białek i dodając do ciasta na przemian z mąkami ostrożnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200-210 st.. Po 35-40 minutach pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Upieczone ciasto po wyjęciu z pieca, po 5-6 minutach wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.

 

BABKA WARSZAWSKA

-               4 jajka

-               1 szklanka mąki

-               ½ szklanki mąki ziemniaczanej

-               1 łyżeczka proszku do pieczenia

-               1 szklanka cukru

-               1 aromat waniliowy

-               otarta skórka z cytryny

-               rodzynki lub otarta skórka pomarańczowa

-               tłuszcz

-               tarta bułka

Całe jajko ubić z cukrem, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijać, by nie było grudek. Zagotować margarynę i gorącą wlać do ciasta, nie przerywając ubijania. Dodać w końcu aromat i rodzynki lub skórkę pomarańczową obsypane mąką. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec 45 min.

 

BEZY KOKOSOWE

-               4 białka

-               20 dag cukru

-               5 dag wiórków kokosowych

-               1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

-               zapach rumowy lub migdałowy

-               masło lub margaryna do posmarowania blachy

-               ewentualnie 5 dag zwiórkowanej mlecznej czeko...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin