I.doc

(24 KB) Pobierz
IMBIROWE Z JABŁKAMI

IMBIROWE Z JABŁKAMI

-               2 szklanki mąki

-               2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + łyżeczka zmielonego imbiru,

-               5 całych jaj

-               1 szklanka cukru,

-               20 dkg masła (lub margaryny),

-               masło

-               tarta bułka do formy;

-               Nadzienie:

-               5 duże winne jabłka

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całe jaja wybić do miski, dodać cukier. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, trzymać gorące. Głęboką foremkę keksową wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 185 °C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochę mąkę z dodatkami, na koniec dodać gorący tłuszcz. Wymieszać, wylać część na dno do formy, ułożyć jabłka, wlać resztę ciasta. Piec w temperaturze 185 °C ok. 20 - 25 minut.

 

IZAURA

Ciasto:

-               Po 1,5 szklanki mąki i cukru,

-               3 łyżki kakao, kostka margaryny,

-               3 łyżeczki proszku do pieczenia,

-               torebka cukru waniliowego,

-               4 jaja.

Masa serowa:

-               50-70 dag sera białego,

-               4 jaja, szklanka cukru,

-               pół kostki masła,

-               wiórki kokosowe

Margarynę, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Ser zemleć, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 min w piekarniku o temperaturze 200°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin