IMBIROWE Z JABŁKAMI
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + łyżeczka zmielonego imbiru,
- 5 całych jaj
- 1 szklanka cukru,
- 20 dkg masła (lub margaryny),
- masło
- tarta bułka do formy;
- Nadzienie:
- 5 duże winne jabłka
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całe jaja wybić do miski, dodać cukier. Masło włożyć do rondelka, rozpuścić, trzymać gorące. Głęboką foremkę keksową wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do temperatury 185 °C. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Jajka ubić z cukrem, dodawać po trochę mąkę z dodatkami, na koniec dodać gorący tłuszcz. Wymieszać, wylać część na dno do formy, ułożyć jabłka, wlać resztę ciasta. Piec w temperaturze 185 °C ok. 20 - 25 minut.
IZAURA
Ciasto:
- Po 1,5 szklanki mąki i cukru,
- 3 łyżki kakao, kostka margaryny,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- torebka cukru waniliowego,
- 4 jaja.
Masa serowa:
- 50-70 dag sera białego,
- 4 jaja, szklanka cukru,
- pół kostki masła,
- wiórki kokosowe
Margarynę, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Ser zemleć, połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę, wyłożyć na ciasto. Piec 60 min w piekarniku o temperaturze 200°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.
bakawojtek