N.doc

(28 KB) Pobierz
NALEŚNIKI Z CZEREŚNIAMI

NALEŚNIKI Z CZEREŚNIAMI

-               0,5 l mleka,

-               25 dag mąki,

-               40-50 dag czereśni,

-               4-5 łyżek konfitury wiśniowej,

-               3 jaja,

-               2 łyżki cukru,

-               łyżka oleju rzepakowego

Wymieszać mleko z mąką, cukrem, jajami i olejem. Odstawić na pół godziny. Owoce umyć, wydrylować, przeciąć na połówki, lekko osączyć i włożyć do ciasta. Wstawić ponownie na pół godziny do lodówki. Patelnię posmarować masłem (tylko na początku) i smażyć naleśniki grubsze niż zwykle. Podawać z konfiturą lub sosem jogurtowym o smaku waniliowym.

 

NAPOLEON MAMY IRENY

Ciasto:

-               30 dag mąki,

-               20 dag margaryny,

-               pół szklanki kwaśnej śmietany,

-               10 dag masła.

Krem:

-               po 3/4 szklanki mleka i cukru,

-               3 jaja,

-               30 dag masła,

-               olejek lub cukier waniliowy

Z margaryny, mąki i śmietany zagnieść ciasto, uformować ręką prostokąt i posmarować masłem. Następnie złożyć w kopertę, kilka razy wałkować i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia uformować z ciasta 7 jednakowych cienkich placków. Piec je - najlepiej w  tortownicy - nie dłużej niż 10 min. Zagotować mleko. W drugim naczyniu ubić jaja z cukrem i olejkiem lub cukrem waniliowym, wlać wrzące mleko, nie przerywać ubijania do chwili, aż masa zgęstnieje. Utrzeć masło, dodając stopniowo zimną masę jajeczną. Przełożyć placki kremem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

 

NIEBO

Ciasto:

-               30 dag mąki,

-               20 dag masła lub margaryny,

-               pół szklanki cukru pudru,

-               3 żółtka,

-               łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:

-               75 dag jabłek,

-               60 dag cukru kryształu,

-               2 łyżeczki soku cytrynowego
Masa II:

-               25 dag orzechów, szklanka gorącego mleka,

-               25 dag masła,

-               20 dag cukru pudru
Polewa:

-               7 łyżeczek wody,

-               7 czubatych łyżeczek cukru kryształu,

-               ćwierć kostki masła,

-               2 łyżki kakao

Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - wsypać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć. Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki. Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin