Notatki-PODSTAWY GASTRONOMI.pdf

(47 KB) Pobierz
PODSTAWY GASTRONOMI
31.03.2012
Pojęcie gastronomi: gastro – żołądek, nomia – nauka.
Nauka o układzie trawienym poprzez żywienie. To wszelkie czynności polegające na
oferowaniu gościom potraw i napojów, w którym to czynności towarzyszy lub nie świadzenie usług
rozrywkowych.
Komponenty tworzące pojęcie gastronomi:
SZTUKA KULINARNA
BAZA GASTRONOMICZNA
• Tradycja kulinarana jako element kultury
* CZYNIKI NIE MATERIALNE
• Produkty spożywcze
- Prządzanie potraw i napojów
• Talent kulinarny i wyczucie smaku
- Obsługa konsumenta
• Receptury i techniki wyboru potraw
- Usługi rozrywkowe
• Garnirowanie potraw i napojów
- Zarządzanie obiektem
gastronomicznym
* CZYNIKI MATERIALNE
- Rozmieszczenie placówek
- Struktura ilościowa i jakościowa
- Budynki i ich wnętrze
- Wyposażenie techniczne frontu i
zaplecza
Nauki powiązane z gastronomią:
Nauki humanistyczne i sztuka
Nauki przyrodnicze
GASTRONOMIA
Nauki ekonomiczne
Nauki techniczne
Gastronomi nie występuje jednorodnej formie w swej naukowej postaci, a opiera się na
takich gałęziach nauki jak:
• Towaroznawstwo spożywczo-gastronomiczne
• Zasady żywienia
• Technologia gastronomiczna
• Estetyka w gastronomi
Człowiek mający odpowiedni dorobek kulturowy w zależności od: klimatu, kultury
obyczajów i religi – spozywa ( odżywia się) poprzez niewyczerpalną ilość i jakość usług. Dlatego
żywienie dotyka takich gałęzi nauk jak:
• estetyka w gastronomi – mająca ogromny wpływ na warunki
932531807.001.png 932531807.002.png 932531807.003.png
• etykieta w gastronomi
• psychologia w gastronomi
• ekonomia w gastronomi
• prawo i administracja w gastronomi
• marketing w gastronomi
SUKCES = POWRÓT KONSUMENTA
Organizacja i kierowanie w gastronomi
Usługi – obejmują wszelką działalność gospodarczą nie związaną z wytwarzaniem dóbr
materialnych, ale musi charakteryzować się świadczeniem dla ludzi lub organizacji.
Stwierdzając ogólne przez usługę rozumie się wszelkie czynności związane bezpośrednio lu
pośrednio z zaspokojeniem potrzeb ludzkich, ale nie służące bezpośrednio przedmiotowi.
Cechy usług:
• nie materialność – nie są związane z wytwarzaniem dóbr materialnych
• różnorodność – usługi nie są jednolite, występuje trudność z ich standaryzacją
• nierozdzielność – występuje nierozdzielność procesów produkcji, dystrybucji, sprzedaży
• nietrwałość – jest to pochodna niematerialności, nie ma możliwości magazynowania usług.
Usługa gastronomiczna – w Polskim prawie nie ma jednoznacznie określonej definicji
usługi gastronomicznej.
Usługa gastronomiczna to pewien zespół czynności podejmowanych na rzecz konsumentów,
polegających na produkcji i sprzedaży potraw, napojów, wyrobów cukierniczych i towarów
handlowych w placówkach gastronomicznych i poza nimi oraz zapewnienie odpowiednich
warunków konsumpcji.
Komponenty usług gastronomicznych:
• usługi podstawowe – żywieniowe
• usługi kulturalno-rozrywkowe
• usługi uzupełniające
Materialność i niematerialności usług gastronomicznych
wyposażenie
potrawa
Elementy
materialne
Elementy
Niematerialne
obsługa konsumenta
relaks i wypoczynek
932531807.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin