pytania na żywienie.docx

(10 KB) Pobierz

1.  wg WHO styl życia decyduje o zdrowiu człowieka w :

Odp.: 50%

2. W prawidłowej diecie należy spożywać

Odp.: 6-11 porcji pieczywa dziennie

3. Co wchodzi w skład hormonów tarczycy?

Odp.: Jod

4. Co wchodzi w skład tłuszczy prostych?

Odp.: triglicerydy

5. Jakie białko nazywamy białkiem wzorcowym?

Odp.: Białko jaja kurzego

6. Tiamina to:

Odp.: Wit. B1

7. Witamina przeciwpelagryczna  to:  <inaczej PP>

Odp.: niacyna

8. Najlepszym źródłem wapnia jest:

Odp.: mleko

9. Co działa zakwaszająco?

Odp.: płatki owsiane

10. Ile procent <nie wiem czego> mają tłuszcze?

Odp.: 20-30 %

11. Jak jest rola białek i witamin

Odp.:

12. Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na Wit. C?

Odp.:  70 mg

13. Ile wynosi  dzienne zapotrzebowanie na wapń?

Odp.: 

14. Wg równoważnika Atmotera 22 g węglowodanów, ile to jest kcal?

Odp.:  88

15. Co to jest PAL?

Odp.:  Średni poziom aktywności fizycznej

16. Jaka jest rola wody w organizmie?

Odp.: termoregulacyjną

17.  Co produkuje cholesterol?

Odp.: Witaminę D3

18. Mikroelementy to:

Odp.: Żelazo + cynk

19. Hipernatremia występuje przy zbyt wysokiej podaży:

Odp.: sodu

Więcej nie pamiętam L

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin