Sałatka z pieczarek i tofu.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka z pieczarek i tofu

Sałatka z pieczarek i tofu

 

Składniki na 4 porcje:

30 dag młodych pieczarek

sok z jednej cytryny

2 zielone ogórki

3 łki posiekanych świeżych ziół

(tymianek, bazylia, natka pietruszki lub mięta)

sos:

15 dag tofu

garść orzeszków ziemnych (arachidowych)

3 łki oleju

sos sojowy

l, pieprz

 

Pieczarki umyj, większe obierz ze skórki, a wszystkie poszatkuj jak najcieniej i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ogórki umyj, obierz i również poszatkuj. Orzeszki ziemne posiekaj na grube kawałki. Wymieszaj pieczarki z ogórkami i orzeszkami, wszystko lekko posól.

 

Przygotuj sos. Tofu dokładnie rozgnieć widelcem, następnie wlej olej i dopraw całość sosem sojowym i pieprzem.

 

Na koniec polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj go ze wszystkimi składnikami. Mniej więcej po upływie pół godziny posyp posiekanymi ziołami -  po ich dodaniu sałatkę możesz od razu serwować gościom.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin