Jarzynka.doc

(85 KB) Pobierz
Jarzynka

Jarzynka

Przepis na domową jarzynkę

·         Czas: ok. 15 minut + suszenie warzyw

·         Ilość porcji: 1 torebka przyprawy

Składniki

·         1 duży pęczek włoszczyzny

·         cebula

·         2 ząbki czosnku

·         2-3 grzybki suszone

·         garść świeżych ziół

·         2 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka pieprzu

·         1 łyżeczka lubczyku

·         1 łyżeczka kolendry

·         2 kulki ziela angielskiego

·         1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie domowej przyprawy

Krok 1.

Obrane warzywa ścieram na tarce o średnich oczkach (raczej większych niż mniejszych).

Przygotowanie domowej przyprawy

Krok 2.

Rozkładam je na papierze do pieczenia, dodaję również troszkę porwanych ziół. Wstawiam całość do nagrzanego do 60-90°C piekarnika i suszę ok. 2-4 godzin. Zaglądam co jakiś czas i mieszam warzywa sprawdzając czy są już suche. Czas suszenia zależy od wielkości i ilości warzyw.

Przygotowanie domowej przyprawy

Krok 3.

Większe przyprawy rozdrabniam w moździerzu, dodaję do tego warzywa i również rozcieram, a na koniec drobne przyprawy i sól i mieszam wszystko. Przekładam do woreczka i gotowe. Do dań doda

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin