· Czas: ok. 15 minut + suszenie warzyw
· Ilość porcji: 1 torebka przyprawy
· 1 duży pęczek włoszczyzny
· cebula
· 2 ząbki czosnku
· 2-3 grzybki suszone
· garść świeżych ziół
· 2 łyżeczki soli
· 1 łyżeczka pieprzu
· 1 łyżeczka lubczyku
· 1 łyżeczka kolendry
· 2 kulki ziela angielskiego
· 1 łyżeczka bazylii
Obrane warzywa ścieram na tarce o średnich oczkach (raczej większych niż mniejszych).
Rozkładam je na papierze do pieczenia, dodaję również troszkę porwanych ziół. Wstawiam całość do nagrzanego do 60-90°C piekarnika i suszę ok. 2-4 godzin. Zaglądam co jakiś czas i mieszam warzywa sprawdzając czy są już suche. Czas suszenia zależy od wielkości i ilości warzyw.
Większe przyprawy rozdrabniam w moździerzu, dodaję do tego warzywa i również rozcieram, a na koniec drobne przyprawy i sól i mieszam wszystko. Przekładam do woreczka i gotowe. Do dań doda
kasiakdk