CZOPKI- SUPPOSITORIA
- STAŁA DAWKOWANA POSTAĆ LEKU
- PRZEZNACZONA DO WPROWADZANIA DO JAM CIAŁA: ODBYTNICY, POCHWY LUB CEWKI MOCZOWEJ
- DZIAŁAJĄ MIEJSCOWO LUB OGÓLNIE
- MAJĄ RÓŻNY KSZTAŁT I MASĘ ZALEŻNIE OD MIEJSCA PODANIA
- SUBSTANCJE LECZNICZE POWINNY BYĆ RÓWNOMIERNIE ROZPROSZONE W PODŁOŻU
- POWINNY SIĘ TOPIĆ, MIĘKNĄĆ LUB ROZPUSZCZAĆ W TEMP. CIAŁA
1. DZIAŁANIE MIEJSCOWE
- HEMOROIDY, STAN ZAPALNY BŁONY ŚLUZOWEJ
2. DZIAŁANIE OGÓLNE
- GDY PODANIE DOUSTNE JEST NIEMOŻLIWE
- GDY SUBSTANCJA LECZNICZA MOŻE DRAŻNIC PRZEWÓD POKARMOWY,
- GDY SUBSTANCJE LECZNICZA MOŻE BYĆ UNIECZYNNIONA PRZEZ SOKI TRAWIENNE I ENZYMY
- ABY UNIKNĄĆ EFEKTU PIERWSZEGO PRZEJŚCI
- LEKI: PRZECIWBÓLOWE, PRZECIWREUMATYCZNE, USPOKAJAJĄCE, NA ASTMĘ ITD.
PODZIAŁ CZOPKÓW
A) DOODBYTNICZE- SUPPOSITORIA ANALIA/ SUPPOSITORIA RECTALIA
- JEDNOSTRONNIE ZAOSTRZONY CYLINDER
- DŁUGOŚĆ 1-3CM
- ŚREDNICA 1-1,5CM
- MASA 1-3 G(DLA DZIECI 1G DLA DOROSŁYCH 2G)
B) DOPOCHWOWE/ GLOBULKI/GAŁKI/ SUPPOSITORIA VAGINALIA/GLOBULI VAGINALES/ OVULA VAGINALIA
- KULISTE, JAJOWATE- MASA 2-5G (ZWYCZAJOWO 3G)
- LEPSZE JEST TU PODŁOŻE HYDROFILOWE
C) PRĘCIKI/ CZOPKI DOCEWKOWE/ BACILLI MEDICATI/STYLI/ CEREOLI
- CYLINDRYCZNY KSZTAŁT
- DŁUGOŚĆ 4-8CM
- ŚREDNICA 3-5MM
- MASA 1-3G
- POWINNY BYĆ JAŁOWE
D) PRĘCIKI DOPOCHWOWE/BACILLI VAGINALES
- DŁUGOŚĆ 2-3CM
- MASA 0,5-1G
PODŁOŻA CZOPKOWE
POWINNY
- ZACHOWYWAĆ STAŁĄ KONSYSTENCJĘ W TEMP. POKOJOWEJ
- TOPIĆ SIĘ W TEMP. CIAŁA ALBO ROZPUSZCZAĆ W WYDZIELINACH BŁON ŚLUZOWYCH
- W STANIE STOPIONYM MIEĆ ODPOWIEDNIĄ LEPKOŚĆ ZAPOBIEGAJĄCĄ SEDYMENTACJI SUBSTANCJI(UKRUSZENIE KOŃCA)
- MIEĆ MAŁĄ RÓŻNICĘ TEMP. TOPNIENIA I KRZEPNIĘCIA
- ZMNIEJSZAĆ OBJĘTOŚĆ PODCZAS KRZEPNIĘCIA (UŁATWIA WYJĘCIE Z FORM-kontrakcja)
- UMOŻLIWIAĆ FORMOWANIE PRZEZ WYTŁACZANIE W TEMP. POKOJOWEJ I PRZEZ WYLEWANIA
- MIEĆ ZDOLNOŚĆ DO ŁATWEGO EMULGOWANIA SUBSTANCJI
- BYĆ TRWAŁE CHEMICZNIE
PODZIAŁ PODŁOŻY CZOPKOWYCH
1. LIPOFILOWE NIEROZPUSZCZALNE W WODZIE
A) OLEJ KAKAOWY/OLEUM CACAO/ BUTYRUM CACAO/ MASŁO KAKAOWE/OLEJ PALMOWY
- NATURALNY TŁUSZCZ OTRZYMYWANY Z NASION KAKAOWCA PRZEZ WYTŁACZANIE NA CIEPŁO
- MIESZANINA GLICERYDÓW I WYŻSZYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH (OLEINOWEGO, PALMITYNOWEGO, STEARYNOWEGO, LINOLOWEGO I ICH MIESZANIN)
- TEMP TOPNIENIA 30-35° C
üZALETY:
- DOBRA KONSYSTENCJA W TEMP. POKOJOWEJ
- ŁATWO EMULGUJE W SOBIE SUBSTANCJE
- PO WPROWADZENIU DO JAM CIAŁA ŁATWO UWALNIA SUBSTANCJE
- JEDNO Z NAJLEPSZY PODŁOŻY
4WADY
- SZYBKO JEŁCZEJE
- MA 4FORMY POLIMORFICZNE, KTÓRE ŁATWO MOGĄ W SIEBIE PRZECHODZIĆ A TYLKO Β NADAJE SIĘ DO LECZNICTWA
- DOŚĆ DROGIE
- SŁABO EMULGUJE WODĘ
B) OLEJE UTWARDZONE
- OTRZYMYWANE POPRZEZ CHEMICZNE UTWARDZANIE OLEI ROŚLINNYCH (SŁONECZNIKOWY, BAWEŁNIANY, OLIWKOWY)
- ROZRYWANIE WIĄZAŃ POMIĘDZY ATOMAMI WĘGLA I PODSTAWIANIE WODORÓW POPRZEZ KATALIZATORY NIKLOWE
- NIE MA ICH W FP
C) PÓŁSYNTETYCZNE GLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
- OTRZYMYWANE POPRZEZ ZMYDLANIE NATURALNYCH OLEI ROŚLINNYCH (PALMOWY, KOKOSOWY)
- PO ZMYDLENIU OLEJU Z MIESZANINY GLICEROLU I KWASÓW TŁUSZCZOWYCH ODDZIELA SIĘ KWASY O KRÓTKICH ŁAŃCUCHACH(DRAŻNIĄ BŁONĘ ŚLUZOWĄ), POZOSTAŁA CZĘŚĆ PODDAJE SIĘ UWODORNIENIU KWASÓW NIENASYCONYCH I PONOWNEJ ESTRYFIKACJI GLICEROLEM
- ŁATWO UWALNIAJĄ SUBSTANCJE LECZNICZE
- MAJĄ DUŻO ZALET SĄ JEDNAK KRUCHE I ŁAMLIWE
- EMULGUJĄ WODĘ W ILOŚCI PRAWIE RÓWNEJ ICH MASIE TWORZĄC EMULSJE W/O
- W FP IV JAKO ADEPS NEUTRALIS, ADEPS SOLIDUS, MASSA ESTRANICA, MASSA SUPPOSITORIUM (HANDLOWE: MASSA ESTARIUNUM, NOVATA, WITEPSOL, MASSUPOL, SUPPOCIRE, ADEPS SOLIDUS)
D) SYNTETYCZNE ESTRY
- NP. FTALAN CETYLOWY (LASUPOL)
- TWORZY EMULSJĘ WODA W OLEJU
- SZYBKO KRZEPNIE I ŁATWO ODDZIELA SIĘ OD FORMY
- PO PRZEGRZANIU (70°) KLEI SIĘ DO FORMY
- DO METODY WYLEWANIA
- KRUCHE I SZYBKO DEFORMUJĄCE SIĘ CZOPKI
2. PODŁOŻA HYDROFILOWE ROZPUSZCZJĄCE SIĘ W WODZIE I WYDZIELINACH BŁON ŚLUZOWYCH
A) MASY ŻELATYNOWO- GLICEROLOWE
- MIESZANINA ŻELATYNY, GLICEROLU I WODY W RÓŻNYCH PROPORCJACH
- W FP 15CZ. WODY, 15CZ ŻELATYNY, 70CZ GLICEROLU
- DUŻA ODPORNOŚĆ CHEMICZNA
-DOBRZE UWALNIAJĄ SUBSTANCJE LECZNICZE
- ŁATWE W METODZIE WYLEWANIA
- NIE MOŻNA METODA WYTŁACZANIA
- ŁATWO ULEGAJĄ USZKODZENIOM FIZYCZNYM
- WYMAGAJĄ KONSERWANTÓW
B) MAKROGOLE (GLIKOLE POLLIOKSYETYLENOWE) /PEG
- POLIMERY O RÓŻNYCH MASACH CZĄSTECZKOWYCH OD 1TYS DO 600TYS
- RÓŻNIĄ SIĘ TEMP TOPNIENIA, ALE WSZYSTKIE TOPIĄ SIĘ W TEMP OK 40°
- STOSUJE SIĘ MIESZANINY O RÓŻNYCH MASACH CZĄSTECZKOWYCH
- DO SPORZĄDZANIA GLOBULEK W PRZEMYŚLE
- UŻYWA SIĘ ICH W CIEPLEJSZYCH STREFACH KLIMATYCZNYCH
- DAJĄ DUŻO NIEZGODNOŚCI
SUBSTANCJE POMOCNICZE W PODŁOŻACH CZOPKOWYCH
A) EMULGATORY
- LANOLINA,
- GLIKOL PROPYLENOWY
- POLISORBATY
- SPANY
B) SUBSTANCJE ZWIĘKSZAJĄCE LEPKOŚC
- ZAPEWNIAJĄ LEPSZE ROZPROSZENIE SUBSTANCJI LECZNICZYCH
- STEARYNIANY
- KRZEMIONKA KOLOIDALNA
- PARAFINA STAŁA
- WOSKI NP. PSZCZELI
- BENTONIT
C) SUBSTANCJE KORYGUJĄCE TEMP. TOPNIENIA
- PODWYŻSZAJĄ: WOSK PSZCZELI, OLBROT, ALKOHOL STEARYLOWY I CETYLOWY, MONOSTEARYNIAN GLICEROLU
- OBNIŻAJĄ: OLEJE ROŚLINNE, LANOLINA
D) ROZPUSZCZALNIKI
- GDY CHCEMY ROZTWÓR WPROWADZIĆ DO PODŁOŻA
- WODA, GLICEROL
E) KONSERWANTY
- NIPAGINY
- KWAS SORBOWY I JEGO SOLE
- POCHODNE KWASU PARAHYDROXYBENZOESOWEGO(PABA)
F) PRZECIWUTLENIACZE
- TOKOFEROL
- ESTRY KWASU GALUSSOWEGO
G) WYPEŁNIAJĄCE, ADSORPCYJNE I POŚLIZGOWE
- LAKTOZA, GLINKA BIAŁA, WĘGLAN WAPNIA, TLENEK MAGNEZU
METODY SPORZĄDZANIA CZOPKÓW
1) WYLEWANIE
- MOŻNA SPORZĄDZAĆ CZOPKI NA WSZYSTKICH PODŁOŻACH
- WYKAZUJĄ PRAWIDŁOWY KSZTAŁT I KORZYSTNY WYGLĄD ZEWNĘTRZNY
- MIAŁKO SPROSZKOWAĆ SUBSTANCJE W MOŹDZIERZU
- STOPIĆ MASŁO KAKAOWE W TEMP. OK 34° (OPALIZUJĄCY, KREMOWY KOLOR) NIE WIĘCEJ NIŻ 36°
- MIESZAJĄC PRĘCIKIEM SZKLANYM DODAJE SIĘ SPROSZKOWANE SUBSTANCJE
- PO WYMIESZANIU MASY PAROWNICĘ ZDEJMUJĘ SIĘ W ŁAŹNI I CAŁY CZAS MIESZA STOPIONĄMASĘ
- STOPIONĄ MASY SCHŁADZA SIĘ DO TEMP. BLISKIEJ TEMP. ZASTYGANIA (OLEJ KAKAOWY OK 28°)
- MASĘ CZOPKOWA WLAC PO PRĘCIKU SZKLANY DO FORMY Z NIEWIELKIM NADMIAREM(MASA CZOPKOWA KURCZY SIĘ PRZY ZASTYGANIU)
- PO ZASTYGNIĘCIU MASY W TEMP. POKOJOWEJ WSTAWIAMY JE DO LODÓWKI NA OK 30MIN
- PAKUJEMY
2) WYTŁACZANIE
- PRASOWANIE JEDNOLITEJ MASY OLEJU KAKAOWEGO I SUBSTANCJI LECZNICZYCH
- MASĘ TŁOCZY SIĘ MECHANICZNIE POD CIŚNIENIEM
3) RĘCZNE
- MASŁO KAKAOWE ROZDRABNIA SIĘ
- SUBSTANCJE LECZNICZE I OLEJ KAKAOWY MIESZA SIĘ DOKŁADNIE W MOŹDZIERZU NA JEDNOLITĄ PLASTYCZNĄ MASĘ
4) W UNGUATORZE
- DO WYTAROWANEGO POJEMNIKA ODWAŻYĆ MASŁO KAKAOWE, DODAĆ ODWAŻONE SUBSTANCJE STAŁE
- POJEMNIK PRZYKRYĆ POKRYWKA Z MIESZADŁEM I ZAMONTOWAĆ W APARACIE
- USTAWIĆ PARAMETRY
PRZECHOWYWANIE CZOPKÓW
- CHRONIĆ OD ŚWIATŁA
- CHRONIĆ OD KONTAKTU Z POWIETRZEM
- WYKONYWANE W APTECE PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE
- WYKONANE W PRZEMYŚLE WG ZALECEŃ PRODUCENTA
4
Ajumek