Czopki.docx

(22 KB) Pobierz

CZOPKI- SUPPOSITORIA

- STAŁA DAWKOWANA POSTAĆ LEKU

- PRZEZNACZONA DO WPROWADZANIA DO JAM CIAŁA: ODBYTNICY, POCHWY LUB CEWKI MOCZOWEJ

- DZIAŁAJĄ MIEJSCOWO LUB OGÓLNIE

- MAJĄ RÓŻNY KSZTAŁT I MASĘ ZALEŻNIE OD MIEJSCA PODANIA

- SUBSTANCJE LECZNICZE POWINNY BYĆ RÓWNOMIERNIE ROZPROSZONE W PODŁOŻU

- POWINNY SIĘ TOPIĆ, MIĘKNĄĆ LUB ROZPUSZCZAĆ W TEMP. CIAŁA

1. DZIAŁANIE MIEJSCOWE

- HEMOROIDY, STAN ZAPALNY BŁONY ŚLUZOWEJ

2. DZIAŁANIE OGÓLNE

- GDY PODANIE DOUSTNE JEST NIEMOŻLIWE

- GDY SUBSTANCJA LECZNICZA MOŻE DRAŻNIC PRZEWÓD POKARMOWY,

- GDY SUBSTANCJE LECZNICZA MOŻE BYĆ UNIECZYNNIONA PRZEZ SOKI TRAWIENNE I ENZYMY

- ABY UNIKNĄĆ EFEKTU PIERWSZEGO PRZEJŚCI

- LEKI: PRZECIWBÓLOWE, PRZECIWREUMATYCZNE, USPOKAJAJĄCE, NA ASTMĘ ITD.

PODZIAŁ CZOPKÓW

A) DOODBYTNICZE- SUPPOSITORIA ANALIA/ SUPPOSITORIA RECTALIA

- JEDNOSTRONNIE ZAOSTRZONY CYLINDER

- DŁUGOŚĆ 1-3CM

- ŚREDNICA 1-1,5CM

- MASA 1-3 G(DLA DZIECI 1G DLA DOROSŁYCH 2G)

B) DOPOCHWOWE/ GLOBULKI/GAŁKI/ SUPPOSITORIA VAGINALIA/GLOBULI VAGINALES/ OVULA VAGINALIA

- KULISTE, JAJOWATE- MASA 2-5G (ZWYCZAJOWO 3G)

- LEPSZE JEST TU PODŁOŻE HYDROFILOWE

C) PRĘCIKI/ CZOPKI DOCEWKOWE/ BACILLI MEDICATI/STYLI/ CEREOLI

- CYLINDRYCZNY KSZTAŁT

- DŁUGOŚĆ 4-8CM

- ŚREDNICA 3-5MM

-   MASA 1-3G

- POWINNY BYĆ JAŁOWE

D) PRĘCIKI DOPOCHWOWE/BACILLI VAGINALES

- DŁUGOŚĆ 2-3CM

- ŚREDNICA 3-5MM

- MASA 0,5-1G

PODŁOŻA CZOPKOWE

POWINNY

- ZACHOWYWAĆ STAŁĄ KONSYSTENCJĘ W TEMP. POKOJOWEJ

- TOPIĆ SIĘ W TEMP. CIAŁA ALBO ROZPUSZCZAĆ W WYDZIELINACH BŁON ŚLUZOWYCH

- W STANIE STOPIONYM MIEĆ ODPOWIEDNIĄ LEPKOŚĆ ZAPOBIEGAJĄCĄ SEDYMENTACJI SUBSTANCJI(UKRUSZENIE KOŃCA)

- MIEĆ MAŁĄ RÓŻNICĘ TEMP. TOPNIENIA I KRZEPNIĘCIA

- ZMNIEJSZAĆ OBJĘTOŚĆ PODCZAS KRZEPNIĘCIA (UŁATWIA WYJĘCIE Z FORM-kontrakcja)

- UMOŻLIWIAĆ FORMOWANIE PRZEZ WYTŁACZANIE W TEMP. POKOJOWEJ I PRZEZ WYLEWANIA

- MIEĆ ZDOLNOŚĆ DO ŁATWEGO EMULGOWANIA SUBSTANCJI

- BYĆ TRWAŁE CHEMICZNIE

PODZIAŁ PODŁOŻY CZOPKOWYCH

1. LIPOFILOWE NIEROZPUSZCZALNE W WODZIE

A) OLEJ KAKAOWY/OLEUM CACAO/ BUTYRUM CACAO/ MASŁO KAKAOWE/OLEJ PALMOWY

- NATURALNY TŁUSZCZ OTRZYMYWANY Z NASION KAKAOWCA PRZEZ WYTŁACZANIE NA CIEPŁO

- MIESZANINA GLICERYDÓW I WYŻSZYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH (OLEINOWEGO, PALMITYNOWEGO, STEARYNOWEGO, LINOLOWEGO I ICH MIESZANIN)

- TEMP TOPNIENIA 30-35° C

üZALETY:

- DOBRA KONSYSTENCJA W TEMP. POKOJOWEJ

- ŁATWO EMULGUJE W SOBIE SUBSTANCJE

- PO WPROWADZENIU DO JAM CIAŁA ŁATWO UWALNIA SUBSTANCJE

- JEDNO Z NAJLEPSZY PODŁOŻY

4WADY

- SZYBKO JEŁCZEJE

- MA 4FORMY POLIMORFICZNE, KTÓRE ŁATWO MOGĄ W SIEBIE PRZECHODZIĆ A TYLKO Β NADAJE SIĘ DO LECZNICTWA

- DOŚĆ DROGIE

- SŁABO EMULGUJE WODĘ

B) OLEJE UTWARDZONE

- OTRZYMYWANE POPRZEZ CHEMICZNE UTWARDZANIE OLEI ROŚLINNYCH (SŁONECZNIKOWY, BAWEŁNIANY, OLIWKOWY)

- ROZRYWANIE WIĄZAŃ POMIĘDZY ATOMAMI WĘGLA I PODSTAWIANIE WODORÓW POPRZEZ KATALIZATORY NIKLOWE

- NIE MA ICH W FP

C) PÓŁSYNTETYCZNE GLICERYDY KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

- OTRZYMYWANE POPRZEZ ZMYDLANIE NATURALNYCH OLEI ROŚLINNYCH (PALMOWY, KOKOSOWY)

- PO ZMYDLENIU OLEJU Z MIESZANINY GLICEROLU I KWASÓW TŁUSZCZOWYCH ODDZIELA SIĘ KWASY O KRÓTKICH ŁAŃCUCHACH(DRAŻNIĄ BŁONĘ ŚLUZOWĄ), POZOSTAŁA CZĘŚĆ PODDAJE SIĘ UWODORNIENIU KWASÓW NIENASYCONYCH I PONOWNEJ ESTRYFIKACJI GLICEROLEM

- ŁATWO UWALNIAJĄ SUBSTANCJE LECZNICZE

- MAJĄ DUŻO ZALET SĄ JEDNAK KRUCHE I ŁAMLIWE

- EMULGUJĄ WODĘ W ILOŚCI PRAWIE RÓWNEJ ICH MASIE TWORZĄC EMULSJE W/O

- W FP IV JAKO ADEPS NEUTRALIS, ADEPS SOLIDUS, MASSA ESTRANICA, MASSA SUPPOSITORIUM   (HANDLOWE: MASSA ESTARIUNUM, NOVATA, WITEPSOL, MASSUPOL, SUPPOCIRE, ADEPS SOLIDUS)

D) SYNTETYCZNE ESTRY

- NP. FTALAN CETYLOWY (LASUPOL)

- TWORZY EMULSJĘ WODA W OLEJU

- SZYBKO KRZEPNIE I ŁATWO ODDZIELA SIĘ OD FORMY

- PO PRZEGRZANIU (70°) KLEI SIĘ DO FORMY

- DO METODY WYLEWANIA

- KRUCHE I SZYBKO DEFORMUJĄCE SIĘ CZOPKI

2. PODŁOŻA HYDROFILOWE ROZPUSZCZJĄCE SIĘ W WODZIE I WYDZIELINACH BŁON ŚLUZOWYCH

A) MASY ŻELATYNOWO- GLICEROLOWE

- MIESZANINA ŻELATYNY, GLICEROLU I WODY W RÓŻNYCH PROPORCJACH

- W FP 15CZ. WODY, 15CZ ŻELATYNY, 70CZ GLICEROLU

- DUŻA ODPORNOŚĆ CHEMICZNA

-DOBRZE UWALNIAJĄ SUBSTANCJE LECZNICZE

- ŁATWE W METODZIE WYLEWANIA

- NIE MOŻNA METODA WYTŁACZANIA

- ŁATWO ULEGAJĄ USZKODZENIOM FIZYCZNYM

- WYMAGAJĄ KONSERWANTÓW

B) MAKROGOLE (GLIKOLE POLLIOKSYETYLENOWE) /PEG

- POLIMERY O RÓŻNYCH MASACH CZĄSTECZKOWYCH OD 1TYS DO 600TYS

- RÓŻNIĄ SIĘ TEMP TOPNIENIA, ALE WSZYSTKIE TOPIĄ SIĘ W TEMP OK 40°

- STOSUJE SIĘ MIESZANINY O RÓŻNYCH MASACH CZĄSTECZKOWYCH

- DO SPORZĄDZANIA GLOBULEK W PRZEMYŚLE

- UŻYWA SIĘ ICH W CIEPLEJSZYCH STREFACH KLIMATYCZNYCH

- DAJĄ DUŻO NIEZGODNOŚCI

SUBSTANCJE POMOCNICZE W PODŁOŻACH CZOPKOWYCH

A) EMULGATORY

- LANOLINA,

- GLIKOL PROPYLENOWY

- POLISORBATY

- SPANY

B) SUBSTANCJE ZWIĘKSZAJĄCE LEPKOŚC

- ZAPEWNIAJĄ LEPSZE ROZPROSZENIE SUBSTANCJI LECZNICZYCH

- STEARYNIANY

- KRZEMIONKA KOLOIDALNA

- PARAFINA STAŁA

- WOSKI NP. PSZCZELI

- BENTONIT

C) SUBSTANCJE KORYGUJĄCE TEMP. TOPNIENIA

- PODWYŻSZAJĄ: WOSK PSZCZELI, OLBROT, ALKOHOL STEARYLOWY I CETYLOWY, MONOSTEARYNIAN GLICEROLU

- OBNIŻAJĄ: OLEJE ROŚLINNE, LANOLINA

D) ROZPUSZCZALNIKI

- GDY CHCEMY ROZTWÓR WPROWADZIĆ DO PODŁOŻA

- WODA, GLICEROL

E) KONSERWANTY

- NIPAGINY

- KWAS SORBOWY I JEGO SOLE

- POCHODNE KWASU PARAHYDROXYBENZOESOWEGO(PABA)

F) PRZECIWUTLENIACZE

- TOKOFEROL

- ESTRY KWASU GALUSSOWEGO

G) WYPEŁNIAJĄCE, ADSORPCYJNE I POŚLIZGOWE

- LAKTOZA, GLINKA BIAŁA, WĘGLAN WAPNIA, TLENEK MAGNEZU

METODY SPORZĄDZANIA CZOPKÓW

1) WYLEWANIE

- MOŻNA SPORZĄDZAĆ CZOPKI NA WSZYSTKICH PODŁOŻACH

- WYKAZUJĄ PRAWIDŁOWY KSZTAŁT I KORZYSTNY WYGLĄD ZEWNĘTRZNY

- MIAŁKO SPROSZKOWAĆ SUBSTANCJE W MOŹDZIERZU

- STOPIĆ MASŁO KAKAOWE W TEMP. OK 34° (OPALIZUJĄCY, KREMOWY KOLOR) NIE WIĘCEJ NIŻ 36°

- MIESZAJĄC PRĘCIKIEM SZKLANYM DODAJE SIĘ SPROSZKOWANE SUBSTANCJE

- PO WYMIESZANIU MASY PAROWNICĘ ZDEJMUJĘ SIĘ W ŁAŹNI I CAŁY CZAS MIESZA STOPIONĄMASĘ

- STOPIONĄ MASY SCHŁADZA SIĘ DO TEMP. BLISKIEJ TEMP. ZASTYGANIA (OLEJ KAKAOWY OK 28°)

- MASĘ CZOPKOWA WLAC PO PRĘCIKU SZKLANY DO FORMY Z NIEWIELKIM NADMIAREM(MASA CZOPKOWA KURCZY SIĘ PRZY ZASTYGANIU)

- PO ZASTYGNIĘCIU MASY W TEMP. POKOJOWEJ WSTAWIAMY JE DO LODÓWKI NA OK 30MIN

- PAKUJEMY

2) WYTŁACZANIE

- PRASOWANIE JEDNOLITEJ MASY OLEJU KAKAOWEGO I SUBSTANCJI LECZNICZYCH

- MASĘ TŁOCZY SIĘ MECHANICZNIE POD CIŚNIENIEM

3) RĘCZNE

- MASŁO KAKAOWE ROZDRABNIA SIĘ

- SUBSTANCJE LECZNICZE I OLEJ KAKAOWY MIESZA SIĘ DOKŁADNIE W MOŹDZIERZU NA JEDNOLITĄ PLASTYCZNĄ MASĘ

4) W UNGUATORZE

- DO WYTAROWANEGO POJEMNIKA ODWAŻYĆ MASŁO KAKAOWE, DODAĆ ODWAŻONE SUBSTANCJE STAŁE

- POJEMNIK PRZYKRYĆ POKRYWKA Z MIESZADŁEM I ZAMONTOWAĆ W APARACIE

- USTAWIĆ PARAMETRY

PRZECHOWYWANIE CZOPKÓW

- CHRONIĆ OD ŚWIATŁA

- CHRONIĆ OD KONTAKTU Z POWIETRZEM

- WYKONYWANE W APTECE PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE

- WYKONANE W PRZEMYŚLE WG ZALECEŃ PRODUCENTA

 

 

 

4

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin