Babka
Składniki:
¨ 6 jaj
¨ 30 dkg cukru pudru
¨ 260g mąki
¨ 10 dkg masła lub margaryny
¨ 1 opakowanie cukru waniliowego GELLWE
¨ 1 łyżeczkę proszku do pieczenia GELEWE
Wykonanie:
ü Oddzielić białka od żółtek.
ü Białka ubić na sztywną pianę.
ü Do uzyskanej piany wlać żółtka, ubijać na puszysta pianę następnie wsypać mąkę, cukier waniliowy i proszek dalej ubijać.
ü Na końcu dodać roztopiony przestudzony tłuszcz i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
ü Tak przygotowane ciasto przelać do formy w kształcie babki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
ü Piec w piekarniku w temp. 190OC przez 45 min.
Smacznego!!!
wielkibrat80