Babka.docx

(12 KB) Pobierz

Babka

 

 

 

Składniki:

¨                6 jaj

¨                30 dkg cukru pudru

¨                260g mąki

¨                10 dkg masła lub margaryny

¨                1 opakowanie cukru waniliowego GELLWE

¨                1 łyżeczkę proszku do pieczenia GELEWE

 

 

 

Wykonanie:

ü               Oddzielić białka od żółtek.

ü               Białka ubić na sztywną pianę.

ü               Do uzyskanej piany wlać żółtka, ubijać na puszysta pianę następnie wsypać mąkę, cukier waniliowy i proszek dalej ubijać.

ü               Na końcu dodać roztopiony przestudzony tłuszcz i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

ü               Tak przygotowane ciasto przelać do formy w kształcie babki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

ü               Piec w piekarniku w temp. 190OC przez 45 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin