Spisek, zdrada i hańba, czyli o cukrze wanilinowym.pdf

(106 KB) Pobierz
Spisek, zdrada i hańba, czyli o cukrze
wanilinowym.
Na początku przeczytaj proszę jeszcze raz tytuł tego artykułu. Nic nie
wzbudziło twoich podejrzeń? Otwórz umysł i jeszcze raz przeliteruj
cukier wanilinowy . Trafiło?
Powinno byc tam waniliowy zamiast wanilinowy , prawda?
Otóż, niestety nie popełniłem literówki. Co gorsze, to Ty się mylisz,
używając nazwy waniliowy . Jak posiadasz paczkę w domu to skocz i
zobacz opakowanie. Jak byk - wanilinowy ..
Dlaczego więc wszyscy czytają błędnie?
Bo tak sie utarło. Częściowo winę za to ponoszą nasze synapsy. Jeżeli
pierwzsa i osatnia lietra jset na dobrym miejscu to zwykle czytamy
poprawnie mimo bałaganu w środkowej części wyrazu. I - jak
pokazuje przykład z cukrem wanilinowym - rzadko zauważamy takie
błędy.
891984427.001.png
Cukier wanilinowy tak naprawdę jest chemiczną podróbką
waniliowego. Pachnie bardzo podobnie, podobno mniej intensywnie
niz prawdziwy waniliowy, ale wystarcza do wypieków.
Za Wikipedią: cukier wanilinowy zawiera wanilinę, czyli substancję
otrzymywaną z etylowaniliny.
Ciekawe informacje znajdziemy także pod hasłem wanilina :
U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę,
zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w
rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu
Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania
waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest
tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[1]. Odkrycie to przyniosło Mayu
Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii
rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do
menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-
A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału .
Głównym powodem wyparcia cukru waniliowego z kuchni są
wysokie koszty jej produkcji. Jednak cukier taki możesz łatwo
samemu przyrządzić w domu - wystarczy zwykły cukier i kilka lasek
wanilii zamknięte szczelnie w słoiku. Po kilku dniach oryginalny
aromat waniliowy przejdzie na cukier.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin