Tiramisu gruszkowo-czekoladowe.docx

(22 KB) Pobierz

czekoladowe

http://poprostugotuj.home.pl/upload/tiramisu.jpg

http://poprostugotuj.home.pl/img/icon_hat.gifhttp://poprostugotuj.home.pl/img/icon_hat.gifhttp://poprostugotuj.home.pl/img/icon_hat.gif

http://poprostugotuj.home.pl/img/icon_time.gifw 15 minut   http://poprostugotuj.home.pl/img/icon_person.gifdla 4 osób

Składniki:

3 soczyste gruszki
filiżanka schłodzonej mocnej kawy
50 ml amaretto
4 jaja, białka oddzielone od żółtek
60 g cukru pudru
150 g mascarpone
8 markiz czekoladowych
30 g kakao

Przepis z odcinka: Wyszukane z kuchni włoskiej

Wiecie jak można przetłumaczyć nazwę tego deseru? Jako „popraw mi nastrój” albo „podnieś mnie na duchu”. I właśnie tak działa tiramisu. Żeby nie było nudno, tym razem zrobiłem tiramisu jako lekki mus i podałem na kawowych gruszkach i chrupiących czekoladowych markizach. Naprawdę warto spróbować, bo jest pyszne i robi się w mgnieniu oka.

Jak przygotować:

1. Pokrój gruszki w kosteczkę i zanurz w kawie.
2. Ubij kogel-mogel z żółtek i cukru pudru. Dodaj do kogla-mogla mascarpone i 2 łyżki amaretto. Delikatnie wymieszaj.
3. W drugiej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj je bardzo delikatnie do masy.
4. Dno szklanych pucharków wyłóż gruszkami z kawą i posyp pokruszonymi markizami (po dwie na każdą szklankę).
5. Wlej do każdego pucharka jeszcze po jednej łyżce amaretto, a na to nałóż mus.
6. Posyp z wierzchu gorzkim kakao i wstaw deser na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz jeszcze raz posypać kakao dla ozdoby.

Bon appétit!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin