czekoladowe
w 15 minut dla 4 osób
Składniki:
3 soczyste gruszki filiżanka schłodzonej mocnej kawy 50 ml amaretto 4 jaja, białka oddzielone od żółtek 60 g cukru pudru 150 g mascarpone 8 markiz czekoladowych 30 g kakao
Przepis z odcinka: Wyszukane z kuchni włoskiej
Wiecie jak można przetłumaczyć nazwę tego deseru? Jako „popraw mi nastrój” albo „podnieś mnie na duchu”. I właśnie tak działa tiramisu. Żeby nie było nudno, tym razem zrobiłem tiramisu jako lekki mus i podałem na kawowych gruszkach i chrupiących czekoladowych markizach. Naprawdę warto spróbować, bo jest pyszne i robi się w mgnieniu oka.
Jak przygotować:
1. Pokrój gruszki w kosteczkę i zanurz w kawie. 2. Ubij kogel-mogel z żółtek i cukru pudru. Dodaj do kogla-mogla mascarpone i 2 łyżki amaretto. Delikatnie wymieszaj. 3. W drugiej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj je bardzo delikatnie do masy.4. Dno szklanych pucharków wyłóż gruszkami z kawą i posyp pokruszonymi markizami (po dwie na każdą szklankę). 5. Wlej do każdego pucharka jeszcze po jednej łyżce amaretto, a na to nałóż mus. 6. Posyp z wierzchu gorzkim kakao i wstaw deser na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz jeszcze raz posypać kakao dla ozdoby. Bon appétit!
jabolek67